Guvernul, pus la zid de americani

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 18 noiembrie 2013

Noile masuri fiscale anuntate de Guvern duc la cresterea fara precedent in ultimii 20 de ani a poverii fiscale pentru contribuabilii romani, au afirmat reprezentantii Camerei de Comert Americane in Romania (AmCham). Investitorii americani avertizeaza ca aceste masuri pot atrage deschiderea unei noi proceduri de infringement impotriva Romaniei.

„Camera de Comert Americana in Romania isi exprima ingrijorarea cu privire la noul val de impozite si taxe anuntate recent de catre Guvernul Romaniei. Impreuna cu majorarile de taxe impuse deja, fara o consultare prealabila, transparenta cu mediul de afaceri, astfel de decizii conduc la o crestere fara precedent in ultimii 20 de ani a poverii fiscale pentru contribuabilii romani.

In acelasi timp, lipsa consistentei si coerentei in adoptarea masurilor fiscale, precum si interventiile frecvente si imprevizibile ale Guvernului in economie distorsioneaza mecanismele economiei de piata si genereaza dificultati in procesul de planificare a afacerilor, cu consecinte grave pentru mediul de afaceri din Romania, pentru atractivitatea tarii in ochii investitorilor, dar si pentru competitivitatea sa economica”, se arata intr-un comunicat al AmCham.

In lipsa unei strategii de tara cu care sa se alinieze, sistemul fiscal din Romania, in loc sa se modernizeze pentru a sprijini dezvoltarea Romaniei, va deveni mai degraba un obstacol, in special avand in vedere distorsiunile create de coruptie, evaziune fiscala si cresterea comertului ilicit cu produse accizabile, mai spun reprezentantii AmCham.

 

Investitiile, afectate

Acestia subliniaza consecintele negative pe care le va avea majorarea accizei pentru carburanti, schimbarea modalitatii de calcul a accizelor si impunerea unui nou impozit pe constructiile speciale, masuri pe care autoritatile romane intentioneaza sa le introduca din 2014.

„Departe de a reprezenta o solutie eficienta pentru asigurarea resurselor la bugetul de stat, toate acestea vor conduce la cresterea evaziunii fiscale, la reducerea puternica a investitiilor, la scaderea numarului locurilor de munca si la o serie de dificultati pentru economie”, se mai precizeaza in comunicat. „Mai mult, aceste masuri sunt in masura sa deschida o noua procedura de infringement impotriva Romaniei, deoarece nu sunt compatibile cu prevederile directivelor europene”, sustin reprezentatii AmCham.

Și Consiliul Investitorilor Straini (FIC) apreciaza ca impozitul pe constructiile speciale din sectoarele energie, telecomunicatii, utilitati, transport si infrastructura va afecta platitorul direct, dar si consumatorul final, si, de asemenea, ar putea duce la esecul privatizarilor. „Suntem ingrijorati in special deoarece nu am fost consultati si deoarece nu a fost prezentata o analiza de impact a consecintelor acestui impozit, care va afecta nu numai platitorul direct, dar se va rasfrange indirect, prin pret, si asupra consumatorului final al produselor industriilor mentionate”, se arata intr-un comunicat al FIC.

 

Ponta se apara

Premierul Victor Ponta a precizat, luni, ca Romania nu poate fi un El Dorado pentru toata lumea, dupa criticile aduse de catre investitorii straini fata de noile taxe. El a mentionat ca impozitul pe constructii speciale se aplica in toata Europa si ca va vorbi cu oamenii de afaceri care sunt impotriva taxarii, pentru a-i lamuri.

„Asa e in toata Europa. Noi nu putem fi aici El Dorado pentru toata lumea. Daca asa se face in toata Europa? E vreo taxa care nu exista in America sau in Europa? Avem cea mai mica taxare, cu exceptia Bulgariei. Iertati-ma, dar noi avem o responsabilitate fata de cetatenii acestei tari. Ce sa fac? Sa le tai pensiile si salariile? Sa inchid spitalele in continuare, cum s-a facut in 2010? Cred ca e gresit”, a spus Ponta, citat de Mediafax.


Etichete: , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!