Guvernul se laudă cu eficiența luptei cu evaziunea

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 16 ianuarie 2015

Premierul Victor Ponta a felicitat ANAF pentru încasările obţinute din combaterea evaziunii fiscale, care s-ar fi ridicat anul trecut la 6,5 miliarde lei. Totuși, totalul veniturilor bugetare a depăşit cu numai 12 miliarde lei nivelul din 2013, avans doar marginal peste creşterea PIB, notează Mediafax.

„Aş vrea să continuăm ceea ce s-a făcut foarte bine în 2014, adică venituri suplimentare la bugetul de stat numai din colectarea taxelor şi impozitelor de 9 miliarde lei, în total 12 miliare de de lei am încasat în plus 2014 faţă de 2013. Dar din colectarea taxelor 9 miliarde lei (…) Din cele două taxe suplimentare, şi anume taxa pe construcţii speciale şi acciza, au fost în jur de 2,5 miliarde lei, de restul 6,5 miliarde lei colectate, în jur de 1,3 miliarde de euro, sunt din combaterea evaziunii din anii anteriori”, a declarat premierul într-o conferinţă comună cu ministrul finanţelor, Darius Vâlcov.

Oficialii din Ministerul Finanţelor prezenţi la conferinţă nu au reuşit să explice cum s-a ajuns la concluzia că 6,5 miliarde lei au provenit din combaterea evaziunii fiscale, în condiţiile în care toate veniturile suplimentare indică o creştere nominală de circa 6%, cu foarte puţin peste creşterea nominală a PIB de anul trecut, care stă la baza construcţiei bugetare, precizează Mediafax.

Potrivit celor mai recente estimări publicate de Comisia Naţională de Prognoză, Produsul Intern Brut a înregistrat anul trecut o creştere nominală de 5,2% în 2014. În condiţiile în care se elimină veniturile de 2,5 miliarde lei provenite din taxele introduse, creşterea totală a veniturilor în 2014 este sub 5%, chiar mai mică decât creşterea nominală a PIB, ceea ce nu susţine ipoteza majorării încasărilor din combaterea evaziunii fiscale.

Astfel, potrivit datelor prezentate de premier, veniturile bugetare fără noile taxe şi impozite au urcat sub creşterea naturală dată de avansul Produsului Intern Brut.

 

Evaziunea, pericol pentru siguranța națională

Premierul a insistat că principalul obiectiv al Finanţelor trebuie să fie combaterea evaziunii fiscale atât pentru a asigura banii necesari la bugetul de stat, cât şi pentru a reduce concurenţa neloială a firmelor care nu-şi achită obligaţiile către stat.

„Din acest punct de vedere, sarcina pe care o trasez Ministerului Finanţelor, ANAF şi Direcţiei Antifraudă este aceea de a continua să trateze evaziunea fiscală ca un pericol pentru siguranţa naţională. Şi combaterea evaziunii fiscale ca un obiectiv fundamental al Guvernului”, a spus Ponta.

El a comparat combaterea evaziunii fiscale cu lupta împotriva corupţiei, tot obiectiv de siguranţă naţională, unde DNA, Parchetul şi instanţele „îşi fac foarte bine treaba”.

Ministrul finanţelor publice, Darius Vâlcov, a completat că, după discuţiile cu şeful ANAF, Gelu Şefan Diaconu, se aşteaptă ca în 2015 încasările bugetare să depăşească cu circa 8 miliarde de lei programul de încasări pentru acest an.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!