Guvernul și-ar putea asuma răspunderea pe Codul Fiscal

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 27 februarie 2015

Premierul Victor Ponta a declarat că proiectul noului Cod Fiscal şi de procedură fiscală nu reprezintă forma finală, fiind discutat cu mediul de afaceri, societatea civilă şi contribuabili şi că Guvernul nu impune nimic, iar dacă va fi adoptat, va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2016. El a declarat ulterior că ia în calcul inclusiv angajarea răspunderii Guvernului pe Codul Fiscal, dacă acesta va fi blocat în Parlament şi riscă să nu fie adoptat în circuitul legislativ în această sesiune parlamentară.

„Vă spun un lucru: voi face toate eforturile ca acest Cod Fiscal să se adopte până la sfârşitul sesiunii parlamentare, inclusiv iau în calcul angajarea răspunderii Guvernului dacă la un moment dat se blochează politicianist de către PNL sau de altcineva”, a spus Ponta, potrivit Mediafax.

El a arătat că, din punctul său de vedere, până la sfârşitul sesiunii parlamentare în curs trebuie să fie adoptat Codul fiscal şi Codul de procedură fiscală, pentru ca să existe şase luni de pregătire a implementării.

Măsurile de relaxare fiscală propuse prin noul proiect de Cod Fiscal vor duce la neîncasarea unor venituri bugetare de peste 37 miliarde lei în patru ani, jumătate din sumă fiind recuperată pe baza efectului pozitiv care va fi înregistrat în economie, potrivit estimărilor Guvernului.

Scenariul publicat în nota de fundamentare a proiectul de Cod Fiscal arată un impact negativ brut de 16,4 miliarde lei în 2016, din care cea mai mare parte, respectiv 11,5 miliarde lei, va proveni din scăderea TVA cu patru puncte procentuale, de la 24% la 20%.

Preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, consideră că sunt şanse reduse ca proiectul noului Cod Fiscal să fie aprobat „în această formă” şi că un asemenea „şoc” fiscal nu poate fi amortizat în buget.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la rândul său, că are mari semne de întrebare privind reducerile fiscale anunţate de guvernul Ponta, precizând că Executivul nu a spus cum va gestiona aceste reduceri de impozite şi taxe.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!