Guvernul trimite acasa 15.000 de profesori

Articol publicat in sectiunea Social pe data 10 ianuarie 2010

Numarul maxim de posturi finantat pentru invatamantul preuniversitar de stat va scadea, in 2010, cu 15.000, de la aproape 321.700 in intervalul ianuarie-august, la circa 306.700 in septembrie-decembrie, potrivit unei ordonante de urgenta publicata la sfarsitul anului trecut in Monitorul Oficial. Cel mai semnificativ ar urma sa scada numarul maxim de posturi finantat din bugetele proprii ale consiliilor judetene, de la aproximativ 307.200, la circa 292.500.

Numarul maxim de posturi din invatamantul preuniversitar finantat din bugetele consiliilor locale va scadea de la 14.500, in ianuarie-august, la 14.100, in septembrie-decembrie. Ordonanta a fost aprobata in sedinta de Guvern din 23 decembrie, prima dupa investirea noului cabinet Boc.

 

Sindicatele protesteaza

Ordonanta este dezaprobata de catre sindicate, care sustin ca se inregistreaza deja un deficit de cadre didactice si ca, in aceste conditii, in Romania nu se poate face educatie. „Stiam ca se discuta aceasta masura la minister. Noi nu am fost de acord cu o astfel de masura, mai ales ca am mai redus 20.000 de posturi la sfarsitul lunii septembrie. Domnul Boc vrea sa-si faca reducerea de personal din domeniul public tot pe seama invatamantului si, probabil, a sanatatii. Amintim ca, in acest moment, noi nu avem oameni pe toate posturile. Cu acesta ordonanta se vrea, de fapt, marirea numarului de elevi din clase, pentru a se putea disponibiliza personal”, a declarat, pentru NewsIn, presedintele Federatiei „Spiru Haret”, Gheorghe Isvoranu.

Liderul Federatiei „Spiru Haret” crede ca aceasta decizie a Executivului ar putea duce la actiuni de protest. „Am discutat si cu colegi din alte tari, cu organizatii sindicale, care au ramas stupefiati. Sunt cele mai dure masuri luate – scaderea salariului si disponibilizari. Aud de un buget pentru anul viitor (n.r. – 2010) de 6%, zic ei, insa ii reamintesc domnului premier Boc ca, in momentul de fata, ministerul cuprinde de fapt trei ministere – cercetare, educatie si sport. In mod cert, oamenii vor fi extrem de revoltati, mai ales ca se aude de alte zile libere neplatite in primele luni ale anului viitor (n.r. – 2010). Vor fi, probabil, actiuni de protest, nu numai in invatamant, ci in toate domeniile”, a spus Isvoranu. Problema deficitului de cadre didactice a fost invocata si de presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Aurel Cornea, care s-a declarat „consternat”.

 

Ministrul raspunde

De cealalta parte, ministrul educatiei, Daniel Funeriu, a declarat ca aceasta ordonanta va fi aplicata in interesul elevilor si cu costuri sociale minime. „Avem in vedere mai multe masuri pentru aplicarea ordonantei. Nu ne pripim in decizii. Sunt decizii pe care ni le asumam si care nu mai pot fi amanate. Pentru a lua masuri riguroase si fundamentate, analizam cate posturi sunt ocupate si cate nu sunt ocupate. In acest moment, in minister, toata lumea lucreaza la gasirea celor mai bune propuneri, iar in prima saptamana din ianuarie sau imediat dupa voi prezenta punctul de vedere oficial al ministerului pe aceasta tema, punct cu care vom intra in dialog social. Fireste, va exista un dialog cu sindicatele pe acest subiect, reprezentantii acestora fiind invitati sa isi prezinte propria viziune pe 5 ianuarie”, a spus Funeriu. Ministrul educatiei nu a oferit insa niciun detaliu concret referitor la masurile pregatite de minister, subliniind doar ca acestea vor fi aplicate de la 1 septembrie 2010, ceea ce inseamna ca anul scolar in curs se va incheia in conditiile actuale.

La randul sau, presedintele Traian Basescu a declarat intr-o emisiune televizata ca reducerea celor 15.000 de posturi din educatie nu este legata de o „reducere administrativa”, ci de aplicarea standardelor de cost in sistem si ca cei care vor pleca vor fi, in principiu, suplinitorii si cadrele didactice aflate la pensie.

 

Standarde de cost

Unitatile de invatamant preuniversitar de stat, finantate din bugetele locale, vor primi fonduri pe baza standardelor de cost pe elev, pentru acoperirea cheltuielilor cu salariile, sporurile, indemnizatiile si alte drepturi salariale in bani, a decis Guvernul. Standardele de cost vor fi stabilite prin aplicarea unor coeficienti de diferentiere pentru fiecare nivel de invatamant, filiera, profil, specializare sau domeniu, in functie de numarul de elevi, de limba de predare, de alti indicatori specifici de invatamant, si tinand cont daca unitatea de invatamant se afla in mediul urban sau rural. Punctul de reper decis de Guvern a fost invatamantul gimnazial din mediul urban, pentru care coeficientul este 1 si pentru care a fost stabilit standardul de cost/elev la 2.857 lei.


Etichete: , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!