Guvernul vrea majorarea pensiilor mici

Articol publicat in sectiunea Social pe data 26 mai 2014

Pensiile sunt programate să fie majorate anul viitor în medie cu 4,5%, dar Guvernul încearcă să sprijine în primul rând pensiile mici, operaţiune posibilă prin schimbarea, în Parlament, a legislaţiei în domeniu, dar după consultarea Curţii Constituţionale (CC), potrivit premierului Victor Ponta.

„Trebuie să găsim un sistem, dar nu ne lasă Curtea Constituţională, zice să dăm şi la cei cu pensii mari, şi la cei cu pensii mici la fel. Trebuie să întrebăm la Curtea Constituţională cum putem să sprijinim în primul rând pensiile mai mici, pentru că foarte mulţi au pensii sub medi la nivel naţional”, a spus Ponta, citat de Mediafax.

Întrebat cum poate fi efectuată o astfel de operaţiune, premierul a arătat că prin Parlament. „Prin Parlament putem să schimbăm legea în aşa fel încât să putem să facem un tip de indexare”, a arătat Ponta. Întrebat de asemenea ce creştere de pensie permite bugetul, şeful Guvernului a amintit că pentru anul viitor este posibilă o creştere medie de 4,5%.

În luna martie, noul ministru al muncii, Rovana Plumb, a declarat, într-un interviu acordat Mediafax, că anul viitor ar putea fi mărită pensia cu cel puţin 4% şi cel mult 4,3%-4,4%.

Tot în luna martie, noul ministru al finanţelor, Ioana Petrescu, a afirmat că trebuie să discute cu ministrul muncii pentru a stabili dacă există spaţiu bugetar pentru ca pensiile să mai fie majorate şi anul viitor, premierul Victor Ponta intervenind, însă, şi precizând clar că pensiile vor fi indexate „cu siguranţă”.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!