Guvernul vrea să reducă plățile restante cu 15% în acest an

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 15 ianuarie 2016

Guvernul și-a propus reducerea arieratelor cu 15% în anul în curs, dar acest procent nu este impus companiilor cu capital de stat sau capital majoritar de stat care au arierate, ci reprezintă o medie pe fiecare minister în parte, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu.

Prevederea este cuprinsă într-un memorandum aprobat de Guvern, scrie Mediafax.

„Avem o țintă de reducere de 15% a plăților restante față de cele programate la sfârșitul lui 2015. Modalitatea prin care poate fi calculat acest procent este una cumulativă pentru toate companiile aflate în subordinea unui minister, adică una dintre companii poate să aibă o reducere a arieratelor mai mare de 15%, altele mai mică, dar media pe ministerul sau pe unitatea administrativă care gestionează companiile respective trebuie să fie de 15%, deci lasă o anumită flexibilitate la nivelul ministerelor pentru calcularea acestor reduceri de arierate”, a spus Dan Suciu.

Documentul recomandă companiilor ca la elaborarea bugetelor de venituri și cheltuieli să completeze o anexă de fundamentare care să cuprindă măsuri concrete pentru reducerea plăților restante.

Dan Suciu a mai afirmat că în termen de 15 zile de la aprobarea acestui memorandum, organele administrației publice centrale vor prezenta Ministerului Finanțelor Publice situația privind reducerea plăților restante detaliată pe operatori economici.

Suma totală a arieratelor, în 2015, a fost de 3,4 miliarde lei. Guvernul anterior și-a propus plata a 45% din aceasta, dar ținta nu a fost atinsă. În prezent, nivelul arieratelor este de aproximativ 2 miliarde lei. Ministerul Transporturilor și Ministerul Economiei au câte cinci companii cu datorii mari în subordine, Ministerul Energiei, trei, și Ministerul Comunicațiilor, una.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!