Guvernul vrea un nou acord de împrumut cu FMI

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 2 octombrie 2015

România va cere în mod oficial Fondului Monetar Internaţional (FMI), în acest an, încheierea unui nou acord de împrumut, iar negocierile se vor concentra pe implementarea de reforme structurale şi nu pe deficitul bugetar.

Anunţul a fost făcut marţi de ministrul de Finanţe Eugen Teodorovici, potrivit agenţiei Reuters, citată de Mediafax. „În mod sigur vom solicita oficial FMI, în acest an, să începem negocierile pentru un nou acord. Un acord cu FMI poate exista fără participarea Comisiei Europene, sunt acorduri diferite”, a spus Teodorovici.

 

Ponta: Un nou acord preventiv este bun

La rândul său, premierul Victor Ponta a declarat, tot marţi, că, deşi Guvernul nu mai are nevoie de niciun împrumut de la Fondul Monetar, un nou acord de tip preventiv „este bun”, pentru „cine ştie ce o veni în Europa sau în lume, vreo criză financiară”.

„Este un subiect important, pe care îl voi discuta întâi la coaliţia de guvernare, după aceea să-l discutăm şi cu restul partidelor din opoziţie, pentru că orice acord, dacă se va încheia, se va încheia pe un termen mai lung, şi cu preşedintele României şi decizia trebuie să fie una politică a tuturor forţelor politice”, a declarat premierul Victor Ponta, întrebat de jurnalişti despre posibila încheiere a unui nou acord, de tip preventiv, cu FMI.

Premierul a adăugat că Guvenul „nu mai are de dat niciun dolar către FMI” şi că nu mai are nevoie de „niciun dolar împrumut de la FMI”, dar un acord cu instituţiile financiare internaţionale, într-o regiune „atât de tulburată în care doar România merge foarte bine”, este bun.

„Contează în primul rând o decizie politică, după care ne apucăm de negociat”, a spus Ponta, adăugând că României nu îi trebuie linie de finanţare şi că acesta ar fi un acord prevenitv pentru „cine ştie ce o veni în Europa sau în lume, vreo criză financiară” şi în al doilea rând pentru reforme structurale pe care premierul vrea să le continue.

Ponta a mai spus că, după ce va avea acordul de principiu al liderilor politici, se vor stabili şi condiţiile concrete pentru un nou acord cu FMI. „Probabil că punctele de vedere sunt destul de apropiate, e vorba de asumare a tuturor forţelor politice a unui asemenea nou acord”, a precizat Ponta.

Dragnea vrea discuţii cu preşedintele Iohannis

Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a afirmat de asemenea că Guvernul trebuie să vină în faţa coaliţiei şi a partidelor parlamentare cu o motivare „serioasă” dacă vrea sau nu un nou acord cu FMI, iar acest subiect trebuie discutat inclusiv cu preşedintele Klaus Iohannis.

„Eu cred că România are nevoie de o analiză serioasă pe care s-o facă Guvernul şi s-o prezinte partidelor parlamentare şi preşedintelui Iohannis. (…) Trebuie să ia o decizie strategică. Cred că a ne da cu părerea despre necesitatea sau oportunitatea sau nu a unui nou acord cu FMI, fără să avem o analiză serioasă, complexă, ar fi o greşeală”, a spus Dragnea, citat de Mediafax.

Acordul României cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), de tip preventiv, a expirat la 26 septembrie, în condiţiile în care o evaluare a acestuia nu a mai fost realizată cu succes încă din luna martie 2014, ca urmare a divergenţelor dintre autorităţile române şi oficialii instituţiei în privinţa fiscalităţii. Acordul cu FMI şi Comisia Europeană, de 4 miliarde de euro, a avut caracter preventiv.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!