Handbalul feminin, examen greu cu Belarus

Articol publicat in sectiunea Sporturi pe data 12 iunie 2014

538 nationala handbal femininNaționala de handbal feminin îşi joacă miercuri (11 iunie) şi duminică (15 iunie) calificarea la Campionatul European din Ungaria şi Croaţia, programat să se desfășoare în decembrie 2014. România face parte din grupa a 6-a preliminară, unde mai sunt regăsite Norvegia şi Belarus. Primele s-au calificat deja la turneul final, astfel că al doilea loc de mers la Europene s-a redus la meciul România-Belarus. Cine va ieși mai bine din dubla confruntare va merge să joace handbal la Europene, în Ungaria și Croația.

Gheorghe Tadici nu a scăpat de probleme înaintea meciului tur, două din cele mai importante jucătoare, Cristina Neagu şi Oana Manea, fiind indisponibile. Finalista Ligii Campionilor are o ruptură fibrilară și nu a putut fi recuperată pentru primul joc, urmând să vedem dacă se va reface pentru returul de la Baia Mare, din 15 iunie. Federaţia i-a rezervat, însă, bilet de avion pentru joi seara. Oana Manea a ieşit din calcule pentru ambele meciuri, după ce s-a constatat că are o fisură la o vertebră. „Nu le avem pe cele două jucătoare, sunt pierderi importante pentru echipă, dar din punct de vedere valoric cred că suntem peste Belarus. Fetele trebuie însă să se mobilizeze, să joace ca o echipă, întrucât Belarus este o naţională periculoasă. Adversara noastră a ţinut Norvegia în şah la ea acasă, în primul meci din preliminarii, în faţa a 14.000 de spectatori. Au câteva jucătoare foarte bune, care evoluează la Zvezda (Rusia), în Ungaria, în Franţa”, a precizat Tadici.

Gheorghe Tadici cere atenţie sporită înaintea dublei cu Belarus. „Este o reprezentativă care a crescut mult în ultimul timp, fiind cam în aceeaşi categorie cu Olanda, Cehia, Polonia. Rusia nu a băgat în seamă Olanda şi s-a văzut scoasă de la ultimul Mondial. Nu trebuie să subestimăm adversarul”, a spus antrenorul care consideră că România are deja un nucleu de 14-16 jucătoare pentru următorii doi ani.

„Am văzut aproape 50 de handbaliste ca să găsim un lot de 14-16 jucătoare pe care să ne bazăm în următoarea perioadă. Şi eu spun că le avem, singura problemă fiind că fetele vin după un sezon încărcat.” Ceea ce se vede în starea de sănătate a lotului, pentru că majoritatea fetelor au ajuns la el cu diferite traumatisme.

Naţionala feminină a plecat în Belarus cu un lot de 16 jucătoare. Au mai rămas acasă, din fetele care au fost în cantonament la Cheile Grădiştei, Dedu, Constantinescu şi Iuganu. Primele două au făcut joncţiunea tineretul, iar Iuganu va ajunge joi la Baia Mare, pentru retur.

Iată și lotul cu care Gheorghe Tadici face deplasarea la Mogilev:

– Ungureanu, Paşca – portari

– Ardean, Hotea, Nechita, Chiper – extreme

– Ciuciulete, Pintea, Apetrei – pivoţi

– Brădeanu, Perianu, Băbeanu, Marin, Oltean, Buceschi, Tudor – linia de 9 metri

Autor articol: Bogdan Constantinescu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!