Handyman, un job bine plătit

Articol publicat in sectiunea Muncă, Poveşti româneşti pe data 26 august 2015

„Am nevoie de un handyman care să îmi monteze noua mobilă de bucătărie. Pot oferi 15 lire pe oră”, „Caut un handyman care să repare o bună parte din gardul care îmi înconjoară proprietatea. Ofer 16 lire pe oră”, „Căutăm un handyman care să ne ajute să punem pe picioare casa de vacanță pe care am cumpărat-o recent și în care vom locui până anul viitor. Totodată, persoana în cauză trebuie să aibă carnet de conducere. Salariul este unul atractiv: 18 lire pe oră.”

Acestea sunt doar câteva dintre anunțurile pe care Matei, un român de 33 de ani din Baia Mare, le-a găsit pe internet, pe site-uri cum ar fi: gumtree.com, indeed.co.uk, jobs.trovit.co.uk. Tânărul lucrează de mai bine de cinci ani de zile, de când a și ajuns în Anglia, ca handyman. Ne povestește că este o muncă destul de solicitantă, că este nevoie de propriile scule și că „dacă te saturi să lucrezi prin agenții, care opresc destul de mult comision, poți oricând să mergi pe cont propriu”. Anunțurile sunt cu sutele pe internet. 

În concluzie, este un job bine plătit, mai ales dacă este privat, însă singurul inconvenient al acestei meserii, ne spune Matei, este faptul că trebuie mereu să schimbi locul.

 

Un ciocan și câteva cuie…

În anul 2010, când a ajuns pentru prima dată în Marea Britanie, Matei, un român în vârstă de 33 de ani, a început să lucreze ca muncitor necalificat. Nu pentru mult timp, ne povestește tânărul din Baia-Mare.

„Am întâlnit pe șantier, la vreo două-trei săptămâni după ce venisem, un român care era handyman. Mă vedea mereu cum căram grinzi, descărcam paleți, eram julit… așa era munca de labourer pe atunci. De fiecare dată când mă vedea mai necăjit, îmi spunea să strâng bani și să îmi iau scule că viața mea se va schimba. Într-un weekend, chiar m-a luat cu el la un job privat. Avea de refăcut veranda din fața casei și un foișor de lemn care se afla în grădina unui arab. Nu o să uit niciodată… mi-a spus să aduc cu mine toate sculele pe care le am pe acasă. Nu aveam decât un ciocan, un patent, câteva șurubelnițe, un bomfaier și câteva cuie. Toate luate de la 1 Pound. Așa m-am dus… Când m-a văzut, primul lucru pe care mi l-a spus a fost… ce-i cu sărăciile astea? În cele din urmă, am folosit mașinăriile lui și după două zile de muncă, am primit două sute de lire. Nu mi-a venit să cred, l-am întrebat dacă e cumva o greșeală… pentru că eu, la acea vreme, luam 240 de lire pe săptămână. Acel moment m-a ambiționat atât de mult încât în următoarele șase luni, am muncit doar pentru a-mi cumpăra toate cele necesare și, cum se spune, am și furat meseria”, ne povestește Matei despre începuturile sale în Marea Britanie.

—————————————

„Ușor-ușor, managerul site-ului unde lucram m-a văzut că mă pricepeam să mai repar și o priză, îi mai ajutam pe electricieni să întindă cabluri, mai tăiam câte un lemn, eram plin de entuziasm și mi-a oferit un job ca handyman. Mi-a fost atât de frică, încât nu am putut dormi cu o noapte înainte. Îmi era teamă că nu voi fi în stare să fac ceea ce îmi va cere și totul se va nărui… Însă, a fost un început grozav pentru mine. Mi-am dat seama că oricine care meșterește pe acasă, care se pricepe să repare, să nu aibă două mâini stângi… poate lucra ca handyman.”

Matei, 33 de ani, handyman

—————————————

  

Un job unde trebuie să știi de toate…

După doi ani de zile în care a lucrat doar pe șantiere, prin intermediul agențiilor, în vara anului 2012 și-a luat inima în dinți și a luat primul său job privat.

„Munca pe șantier m-a ajutat foarte mult, am adunat experiență. Dacă nu știam să fac ceva sau dacă nu eram sigur de ceva, puteam oricând să întreb un coleg sau pe cineva mai priceput. La un job privat, nu mai e loc de întrebări. Ori știi să faci ori nu știi să faci. Nu există cale de mijloc, mai ales dacă ești pe cont propriu. Primele joburi le-am găsit pe gumtree și nu m-am lansat în chestii dificile. Am montat bucătării, am schimbat parchet, am vopsit fațadele unor case, am curățat șemineuri, am reparat garduri. Dar ce garduri… a fost un job în Croydon, la o casă mare, arată ca un conac, în pădure. Ca să ajungi acolo, trebuia să mergi pe un drum ca un tunel… erau de jur împrejur copaci. Foarte frumos, am văzut cele mai frumoase domenii. Nici nu știam că există așa ceva în Londra. Însă, în momentul în care bați palma cu cineva pentru un job, acel om așteaptă ca lucrurile să fie așa cum își dorește. Unele persoane sunt foarte pretențioase. Dacă nu le convine cum ai reparat sau ai vopsit casa, te pun să faci din nou toată treaba, altfel nu te plătesc. Este o muncă solicitantă. Este bine plătită față de alte joburi din construcții, dar trebuie să precizez că nu ai cum să faci acest job dacă nu ai van-ul tău și sculele tale. În care trebuie să investești mereu… că apare ceva de care ai nevoie sau că se strică ceva, mereu trebuie să investești. Plus că un job, în această meserie, nu este unul permanent. Sunt, într-adevăr, în site-uri mari, dar în general sunt temporare. Ca să nu mai vorbim de cele private. Poți avea trei joburi în cinci zile. Mereu schimbi locul. Cred că aspectul acesta este cel mai neplăcut… sau depinde de fiecare în parte”, ne povestește Matei.

—————————————

„Este un job care este la mare căutare, mai ales în perioada acesta de vară, când toată lumea vrea să schimbe, să redecoreze, să construiască prin grădini sau prin case. Dar și în restul anului se găsesc anunțuri. De exemplu, de curând, am găsit un job pe indeed, se oferea 118 lire pe zi, se cereau propriile scule și propriul van, dar și cinci ani de experiență. Un alt job, pe același site, oferea 16 lire pe oră. Nu se cerea foarte multă experiență, ci doar lucruri de bază în tâmplărie și instalații. Un alt job era prin Council. Se oferea 12 lire pe oră, pentru anumite reparații la o grădiniță.”

Matei, 33 de ani, handyman

—————————————

Iată mai jos și câteva link-uri cu joburi:

  

—————————————

Un job care să le cuprindă pe toate

„Ca handyman trebuie să știi un pic din toate. Trebuie să fii și tâmplar și electrician și instalator și zugrav și faianțar. Nu se cere o muncă specializată, ci doar lucruri de bază. O companie, o agenție sau o persoană privată caută un handyman ca să poată să facă mai multe lucruri cu o singură persoană. În caz contrar, vă dați seama cât ar cheltui dacă ar aduce oameni specializați pentru fiecare lucru în parte. Numai dacă jobul în sine cere un specialist, atunci nimeni nu va angaja un handyman. Sunt, de fapt, mici joburi. Salariul pornește de la 10 lire și ajunge la 18-20 de lire pe oră. Depinde de companie sau de persoana care caută un handyman.”

Matei, 33 de ani, handyman

—————————————

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!