Hațegan merge la Euro 2016

Articol publicat in sectiunea Fotbal pe data 18 decembrie 2015

610 hateganOvidiu Haţegan a fost selectat de UEFA printre cei 18 arbitri care vor oficia la turneul final al Campionatului European de fotbal din Franţa, el devenind primul arbitru român care va conduce meciuri la o competiţie majoră după Ioan Igna, la Euro-1988.

Alături de Haţegan vor mai conduce meciuri de la Euro-2016 următorii arbitri: Martin Atkinson (Anglia), Felix Brych (Germania), Cuneyt Cakir (Turcia), Mark Clattenburg (Anglia), William Collum (Scoţia), Jonas Eriksson (Suedia), Serghei Karasev (Rusia), Viktor Kassai (Ungaria), Pavel Kralovec (Cehia), Bjorn Kuipers (Olanda), Szymon Marciniak (Polonia), Milorad Mazici (Serbia), Svein Moen (Norvegia), Nicola Rizzoli (Italia), Damir Skomina (Slovenia), Clement Turpin (Franţa) şi Carlos Velasco Carballo (Spania).

Brigăzile de arbitri vor fi formate dintr-un central, doi asistenţi şi doi arbitri adiţionali. Majoritatea asistenţilor şi adiţionalilor va fi din aceeaşi ţară cu centralul. Brigăzile de arbitri vor fi anunţate în februarie 2016. Toţi arbitrii vor participa la mai multe stagii de pregătire până la turneul final.

În vârstă de 35 de ani şi arbitru FIFA din 2008, Ovidiu Haţegan, care a debutat în Liga I în 2006, a fost promovat la 21 iulie în categoria Elite, prima grupă valorică a arbitrajului european. România are astfel pentru prima dată de la inaugurarea noului sistem de clasificare a arbitrilor un reprezentant în cea mai importantă categorie a UEFA.

În acest sezon Haţegan a arbitrat trei meciuri din grupele Ligii Campionilor, Dinamo Zagreb – Arsenal, scor 2-1, Şahtior Doneţk – Malmo, scor 4-0, şi Benfica – Atletico Madrid, scor 1-2. De asemenea, el a condus două meciuri din preliminariile Euro-2016, Georgia – Scoţia, scor 1-0, şi Macedonia – Ucraina, scor 0-2.

Turneul final al Campionatului European din Franţa, la care participă şi echipa României, se va disputa în perioada 10 iunie – 10 iulie 2016. Arbitrii vor ajunge în Franţa la 6 iunie.

Arbitrul, care a fost selecţionat să ofocieze partide la Euro 2016, a afirmat că participarea la această competiţie este un cadou superb primit de la Moş Crăciun, informează site-ul oficial al FRF.

„Este ceva fantastic, un vis devenit realitate. A venit Moş Crăciun mai devreme, foarte darnic, cu un cadou superb. Acum un an nici nu mă gândeam la aşa ceva, este o mare realizare pentru arbitrajul şi fotbalul românesc. Ţin să le mulţumesc pentru acest lucru familiei mele, atât colegilor cu care am făcut echipă până acum, pentru că este şi meritul lor pentru această reuşită, cât şi tuturor celor care m-au ajutat să mă formez ca arbitru. Le mulţumesc şi celor din Comisia Centrală a Arbitrilor, în frunte cu domnul Kyros Vassaras, care mi-au oferit tot suportul lor”, a declarat Haţegan.

El a spus că se bucură şi de faptul că, după Ioan Igna în urmă cu 28 de ani, un alt arbitru arădean merge la Campionatul European. „Este o mare bucurie că, după 28 de ani, un alt arădean calcă pe urmele lui Ioan Igna, cu atât mai mult cu cât l-am cunoscut. În 2003, m-a văzut la un meci din Liga a IV-a, am vorbit cu dânsul, m-a sprijinit şi m-a ajutat să mă dezvolt ca arbitru. Şi uite, că la 12 ani după acel moment, îi continui munca şi voi reprezenta România la Euro-2016”, a afirmat Haţegan.

Arbitrul a dezvăluit programul pe care îl va vaea până la Euro 2016 şi faptul că va trebui să aleagă împreună cu membrii Comisiei Tehnice a CCA brigada care îl va însoţi la turneul final: „Înainte de toate va exista o scurtă vacanţă de Sărbători, după terminarea partidelor din 2015, după care va trebui ca, împreună cu cei din Comisia Centrală, să stabilesc brigada care mă va însoţi la Euro. Aceasta va conţine doar alţi patru arbitri: doi asistenţi şi doi adiţionali, conform regulamentelor. În primele zile ale lunii februarie vom avea un curs în Cipru, iar după jumătatea lunii aprilie va avea loc un nou curs, în Franţa. Apoi, din 6 iunie, voi reveni în Franţa, pentru turneul final”.

Autor articol: Liviu Untaru

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!