„Help to Buy” sau „Prima Casă”, varianta britanică

Articol publicat in sectiunea Locuinţe, UK la zi pe data 14 octombrie 2013

Trei importante bănci britanice au început deja să preia aplicaţii de la solicitanţii de credite ipotecare (mortgage) în vederea achiziţionării de case cu plata unui avans de doar 5% din valoarea locuinţei. Împrumuturile sunt acordate prin programul „Help to Buy” iniţiat recent de guvernul britanic în sprijinul familiilor care îşi doresc să devină proprietarii imobilelor în care locuiesc, a informat BBC News în 8 septembrie.

 

5% depozit

Sucursalele din întreaga Marea Britanie ale companiilor bancare RBS, Narwest şi Halifax sunt primele care pot procesa aplicaţii în vederea acordării unui mortgage prin intermediul programului „Help to Buy”. Lor li se vor adăuga reprezentanţele Virgin Money, care au primit acceptul de a procesa astfel de cereri începând din luna ianuarie a anului următor, anunţă BBC News.

Solicitanţii de credite ipotecare prin programul „Help to Buy” pot achiziţiona case noi sau mai vechi, în valoare maximă de 600.000 de lire sterline. Ei vor trebui să plătească în avans doar o mică parte din valoarea totală a locuinţei pe care vor să o achiziţioneze. Guvernul contribuie cu 15% din valoarea casei la depozitul iniţial pentru a încuraja operatorul bancar să acorde creditul. Funcţionarii băncii vor face, totuşi, verificări în ceea ce priveşte capacitatea de plată a ratelor bancare de către potenţialii beneficiari ai acestui produs bancar.

 

Cresc preţurile locuinţelor

Un beneficiar al unui credit ipotecar „Help to Buy” se va putea muta într-o casă în valoare de 200.000 de lire sterline dacă va putea plăti băncii un avans de aproximativ £10.000, conform unui calcul simplu al celor de la BBC News. Anterior, băncile acordau mortgage doar acelor clienţi care puteau să plătească în avans 20% din preţul locuinţei.

Programul „Help to Buy” promovat de guvernanţii de la Londra a fost lansat într-un moment în care cererile pentru cumpărarea de locuinţe se află pe un tren ascendent. Analiştii estimează că acestea se situează la cel mai ridicat nivel înregistrat în ultimii 4 ani la nivelul Regatului Unit. Specialiştii de la institutul de sondare a opiniei publice The Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS) se aşteaptă ca punerea în aplicare a actualului program de acordare de credite ipotecare cu avans redus să aibă ca şi consecinţă imediată creşterea preţurilor locuinţelor pe piaţa imobiliară britanică.

Aceasta este a doua fază pusă în aplicare de către Guvernul de la Londra pentru programul „Help to Buy”. În prima etapă a programului, lansată în luna aprilie a acestui an, doritorii au putut achiziţiona exclusiv locuinţe noi, pentru un avans de 5% din valoarea locuinţei, în condiţiile în care statul britanic deţinea în proprietate 20% din valoarea acestor imobile. 

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!