Herta Müller, cea mai ravnita autoare la Gaudeamus

Articol publicat in sectiunea Cultură pe data 7 decembrie 2009

Ediţia din acest an a Târgului Internaţional Gaudeamus – Carte de învăţătură a înregistrat un număr de aproximativ 107.000 de vizitatori, potrivit organizatorilor, ceea ce reprezintă un record al evenimentului. Chiar dacă numărul expozanţilor, 385 de edituri şi organizaţii culturale, a fost mai mic decât anul trecut, evenimentul s-a bucurat de cel puţin aceeaşi afluenţă de public ca în 2008, când organizatorii, Radio România, estimau numărul vizitatorilor la peste 100.000, informează NewsIn. Târgul a fost găzduit, şi în acest an, de Pavilionul Central Romexpo, unde, pe o suprafaţă de 14.000 de metri pătraţi, expozanţii le-au oferit cititorilor pachete promoţionale şi reduceri, alături de lansări, sesiuni de autografe şi dezbateri.

Prin votul publicului, volumul „Încă de pe atunci vulpea era vânătorul”, scris de Herta Müller şi apărut la Humanitas Fiction, a fost desemnat cea mai râvnită carte de la Gaudeamus 2009, premiul în valoare de 2.000 lei fiind oferit de Tipografia Radin. De asemenea, cititorii au mai alcătuit clasamente ale editurilor, la trei categorii. Astfel, dintre editurile cu peste 100 de titluri publicate în 2008, Trofeul Gaudeamus a revenit Humanitas, urmată în top de Grupul Rao şi Polirom. La categoria 50-100 de titluri publicate anul trecut, câştigătoare a fost desemnată Editura Art, în timp ce, din rândul editurilor cu mai puţin de 50 de titluri lansate în 2008, cele mai multe voturi au mers către Editura Vremea.

 

Antoaneta Ralian, premiu pentru traducere

Premiu de excelenţă al evenimentului, în valoare de 3.500 de lei, a fost acordat de Radio România Editurii Art, pentru „amploarea şi dinamica proiectului editorial”, în timp ce Editura Comunicare.ro, a Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative, a fost distinsă cu Premiul Educaţia, pentru „modul de prezentare a ofertei educaţionale şi pentru publicarea operelor complete ale întemeietorului învăţământului românesc modern, Spiru Haret”. Premiul pentru traducere i-a fost acordat Antoanetei Ralian, pentru cele 105 cărţi tălmăcite în limba română, printre care titluri importante din literatura de limbă engleză.

La această ediţie, în postura de preşedinte de onoare s-au aflat Ana Blandiana, preşedintele Uniunii Scriitorilor, Nicolae Manolescu, academicienii Nicolae Breban şi Adam Puslojic, precum şi preşedintele director general al Radio România, Maria Ţoghină. Târgul Gaudeamus 2009 a fost inclus de Comisia Europeană în calendarul Anului European al Creativităţii şi Inovării, în semn de recunoaştere a anvergurii şi standardelor sale.


Etichete: , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!