Hipermarketurile, obligate să vândă produse locale

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 29 aprilie 2016

supermarket_produse traditionale romanestiHipermarketurile vor rămâne deschise și în weekend, dar vor trebui să comercializeze minimum 51% produse achiziționate pe un „lanț scurt de aprovizionare”, adică produse locale, printre care carne, legume, fructe, miere, ouă și produse lactate și de panificație, potrivit unui proiect adoptat de Comisia de Agricultură din Camera Deputaților.

„Am reușit, după o muncă de 2,5-3 luni și după zbateri de aproape 2 ani, să dăm votul final în comisie pe această lege. A fost o muncă de durată. Noi suntem mulțumiți de ce a ieșit. Repet: nu închidem magazinele în weekend. Acea prevedere nu s-a votat, am abandonat acele articole”, a declarat Nini Săpunaru, președintele Comisiei de Agricultură, potrivit Mediafax.

Conform raportului votat, comercianții-persoane juridice autorizate au obligația ca pentru categoriile carne, ouă, fructe, legume, miere de albine, produse lactate și de panificație să achiziționeze aceste produse în proporție de cel puțin 51% volum de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse, din „lanțul scurt de aprovizionare”. Excepție fac comercianții cu o cifră de afacere de până la 2 milioane de euro, echivalentă în lei. Potrivit lui Nini Săpunaru, parlamentarii au lăsat posibilitatea Executivului să stabilească norme pentru aceste prevederi pentru că e „oarecum o inovație în legislația din România”.

Potrivit raportului, lanțul scurt de aprovizionare este unul care implică un număr limitat de operatori economici angajați în activități de cooperare și dezvoltare economică la nivel local și regional, precum și relații strânse între producători, procesatori și comercianți.

 

Schimbări la etichetarea cărnii

O altă modificare se referă la etichetarea cărnii proaspete, respectiv indicarea locului de proveniență, locul unde a fost tranșat animalul și dacă acesta provine din țara noastră. Totodată, pe produsele procesate din carne trebuie să se specifice procentul de carne provenită din România. Toți membrii Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților au votat în favoarea acestui proiect de lege. Camera Deputaților este for decizional în privința proiectului pentru completarea Legii nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare.

Ministrul agriculturii, Achim Irimescu, susține că modificările reprezintă o inițiativă bună. „Inițiativa Parlamentului cred că este o inițiativă bună. Sigur că Parlamentul a prevăzut o portiță: în sezonul în care nu sunt disponibile produse românești, de exemplu în sezonul rece, să se facă o derogare de la acest procent. Cred că e foarte important să încurajăm prezența produselor românești în magazine. Foarte important e să reușim să încurajăm producătorii noștri să se regăsească cât mai mult în hipermarketuri”, a declarat ministrul agriculturii.

Mai bine de jumătate din piața românească de retail este controlată de patru mari companii – Kaufland, Carrefour, Metro și Auchan -, care dețin împreună 60% din întreaga piață, arată o analiză realizată recent de ICAP România, furnizor de soluții integrate de afaceri.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!