HMRC apelează la recuperatori privați pentru contribuțiile sociale neplătite

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Bani, taxe şi beneficii, Diaspora pe data 26 ianuarie 2016

uk_recuperatori datorii HMRC

Persoanele fizice autorizate (PFA – self-employed) care au datorii la contribuțiile sociale (NICs – National Insurance Contributions) au început să primească scrisori de recuperare a banilor de la firme private. În pragul unor schimbări la modalitatea de colectare a acestor contribuții, fiscul apelează la companii private pentru a scădea cât mai rapid suma datorată de PFA la stat și a începe noul sistem „de la zero”.

Contribuțiile sociale (National Insurance Contributions) sunt cele care asigură atât pensia de stat și accesul la sistemul medical național NHS, cât și accesul la anumite ajutoare sociale. Până acum, colectarea acestora de la persoanele PFA (self-employed) se făcea prin plata lunară din contul bancar (direct debit) sau prin facturare o dată la șase luni. Însă Ministerul de Finanțe britanic a pus la cale un nou sistem de colectare, pentru a ușura și simplifica plata.

Astfel, începând cu aprilie 2016, colectarea NICs se va face prin intermediul închiderii de an (tax return). Datorită acestei schimbări, HMRC vrea să aducă situația datornicilor la zi și a apelat la firme de recuperatori care să rezolve cât mai repede situația. „Fiscul are ca scop ca fiecare PFA să fie la zi cu plata contribuțiilor în momentul începerii noului sistem de colectare”, ne spune Ovidiu Mihali de la o firmă de contabilitate din Londra.

—————————————

„Scrisorile de recuperare a banilor sunt trimise acelora care au de plătit NICs din urmă. Chiar dacă scrisoarea vine de la o firmă privată, suma pe care aceștia o colectează este exact suma datorată la stat, ei nu adaugă nimic. Evident, ei dau un anume termen de plată a sumei. Dacă termenul nu este respectat, atunci pot apărea costuri suplimentare, sub formă de penalități de întârziere.”

Ovidiu Mihali

—————————————

 

Să fie pe bune?

Mulți români au fost surprinși de aceste scrisori, unii bănuindu-le ca fiind parte din scheme de fraudă, dat fiind că nu veneau direct de la HMRC. „Am primit o scrisoare de la o firmă de recuperatori înainte de sărbători. Sincer, nici nu am băgat-o în seamă pentru că m-am gândit că e o țeapă. Știam că sunt la zi cu HMRC, chiar aveam scrisori de la ei că sunt pe zero cu plata taxelor și dat fiind că scrisoarea venea de la o terță parte, m-a făcut să nu am încredere în ce scrie acolo. Din câte știam, cei de la finanțe se ocupă direct de colectarea banilor datorați”, ne povestește Paula P., care lucrează ca PFA de câțiva ani în Marea Britanie.

„După o vreme însă, și colegul de apartament a primit o astfel de scrisoare și abia apoi m-am gândit că poate e pe bune. Era tot de la o firmă privată. Dar el știa că are ceva datorii, deci se putea ca scrisoarea să fie legitimă. Apoi m-am gândit și eu mai bine, într-adevăr eram la zi cu plata impozitului, dar contribuțiile sunt altă treabă și acolo aveam și eu aproape doi ani neplătiți”, mai detaliază Paula.

—————————————

„Mă așteptam ca orice cerere de plată de la HMRC să vină cu antetul lor și direct de la ei. Faptul că apelează la o terță parte nu mi-a inspirat încredere. Dar m-am consultat și cu un contabil și mi-a spus că acum colectează și prin recuperatori.”

Paula P., PFA

—————————————

Există câteva detalii după care puteți analiza veridicitatea scrisorii:

—————————————

„În principiu, scrisoarea de la recuperatori are un CEC atașat în josul paginii, cu suma datorată scrisă deja pe CEC. De asemenea, scrisoarea descrie exact ce reprezintă suma cerută, cu toate detaliile, inclusiv perioada facturată care apare neplătită în sistemul HMRC.”

Ovidiu Mihali, contabil

—————————————

 

Noul sistem de plată, mai transparent

Ultima factură de NICs a fost eliberată de HMRC în aprilie 2015, iar direct debit-urile s-au oprit în toamnă. Începând cu aprilie 2016 se va rula noul proces, adică NICs vor fi colectate prin intermediul declarației de venit (tax return). „Odată cu instalarea noului sistem este posibil ca departamentul actual de la Ministerul de Finanțe (HMRC) să treacă printr-o remaniere și, de aceea, HMRC apelează la firme de recuperatori pentru a aduce cât mai repede situația la zi, adică toată lumea să fie cu contribuțiile plătite”, ne mai spune contabilul.

HMRC a trimis anul trecut scrisori de înștiințare în privința noului sistem. „Am văzut scrisori prin care HMRC descria noua metodă și îi informa pe cei care sunt PFA că nu se vor mai emite facturi pentru contribuțiile NICs”, spune Ovidiu Mihali, care afirmă că noul sistem va fi mult mai simplu pentru plătitori. Ei vor putea să verifice cât/cum/când au de plată contribuțiile sociale prin intermediul contului online la HMRC pe care îl folosesc pentru trimiterea declarațiilor de venit.

—————————————

„HMRC apelează la recuperatori privați de multă vreme, dar la alte departamente. De exemplu, impozitul pe venit neplătit, sau penalitățile în urma investigațiilor, sau recuperarea unor ajutoare sociale acordate greșit, toate astea au fost colectate cu ajutorul companiilor private. Acum însă și departamentul de contribuții apelează la aceste firme. Aceste scrisori nu trebuie ignorate pentru că apar penalitățile de întârziere a plății.”

 

„Cel mai important lucru este să nu ignorați aceste scrisori. Chiar dacă este o firmă privată, se prea poate ca cererea lor de plată să fie legitimă. Dacă știți că aveți pauze în plata contribuțiilor sau datorii din anii trecuți, atunci este indicată plata în termenul cerut. Dacă, în schimb, știți că sunteți la zi cu plata NICs și ați primit o astfel de scrisoare, atunci un telefon la HMRC poate să elucideze situația. Numărul de telefon pentru probleme legate de contribuții sociale clasa II (pentru PFA) este 0300 200 3505.”

Ovidiu Mihali, contabil

—————————————

Autor articol: Anamaria Sandra
Etichete: , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!