HMRC are întotdeauna dreptate! Iar tu ai greşit dinadins…

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Bani, taxe şi beneficii, Diaspora pe data 27 aprilie 2015

Ţi-ai depus tax return-ul, însă HMRC a găsit că nu a fost completat corect? Tot mai des, HMRC va concluziona că ai greşit dinadins. Şi te va penaliza corespunzător.

Ultimele cifre apărute cu penalizările aplicate de către HMRC arată că fiscul britanic concluzionează tot mai des că greşelile apărute în declaraţiile de venit au fost făcute cu bună ştiinţă. Atitudinea lor este un pic diferită faţă de anii precedenţi, existând suspiciunea că acum HMRC trece cu uşurinţă o bună parte dintre erori în categoria erorilor „deliberate”, pentru simplul fapt că penalizările pe care le pot aplica sunt mai mari.

În anul financiar 2012-2013 au fost găsiţi cinci mii de contribuabili care au greşit dinadins, trecându-şi, spre exemplu, un venit mai mic decât cel real, în timp ce în anul financiar 2013-2014, numărul acestor cazuri s-a triplat, ajungând la 15.000.

Din totalul cazurilor de tax return-uri eronate, procentul cazurilor cu greşeli deliberate a crescut, pe aceeaşi perioadă, de la 9% la 16%.

Conform Telegraph, Mike Down, un expert pe investigaţii la firma de contabilitate Baker Tilly, a obţinut aceste cifre de la HMRC după o cerere de tipul „freedom of information request”. Înainte de a vedea cifrele, acesta avea o suspiciune că oficialii HMRC „ar fi presaţi să îmbunătăţească veniturile”. Down a spus: „Evaziunea fiscală e o problemă foarte serioasă şi HMRC este îndreptăţit să încerce s-o blocheze, însă, după ce am văzut cifrele, am observat că, prin acţiunea HMRC-ului de a penaliza tot mai multe cazuri de greşeli deliberate, contribuabilii sunt atinşi mai aspru şi în număr mult mai mare.”

 

Tax return incorect: greşeală inocentă sau acţiune deliberată?

Nivelul penalizărilor ia în calcul motivul pentru care tax return-ul contribuabilului este incorect. La un capăt al spectrului sunt inadvertenţele ce reies din erori inocente sau neglijenţă, iar la celălalt capăt, unde penalizările sunt şi cele mai severe, contribuabilul a dat cu bună ştiinţă informaţii greşite.

Penalizările sunt calculate ca şi procent din ceea ce HMRC consideră că este venit potenţial pierdut (VPP). Erorile rezultate din neglijenţă, când contribuabilul se corectează şi recunoaşte nefiind împins de la spate, pot chiar să nu fie penalizate, deşi agentul HMRC are puterea de a aplica penalizări de până la 30% din VPP. Când contribuabilul a greşit intenţionat, penalizarea poate urca până la 100% din VPP.

 

Eroare neintenţionată? Doar dacă poţi convinge HMRC-ul!

Contribuabilul trebuie să demonstreze că acele erori au apărut accidental.

Lucy Brennan, partener la biroul de contabilitate Saffery Champness, explică: „Amintiţi-vă că atunci cânt trimiteţi un return trebuie să semnaţi, promiţând astfel că tot ce s-a trimis a fost corect. Dacă sunt erori, contribuabilul este cel care trebuie să demonstreze că erorile au apărut ca urmare a unor neatenţii. Dacă HMRC acceptă justificările, penalizările vor fi mai mici.”

Brennan a mai spus că HMRC îşi îmbunătăţeşte constant metodele de detectare a inadvertenţelor, ceea ce duce la creşterea încasărilor din toate tipurile de penalizări.

În apărare, un purtător de cuvânt HRMC a spus: „Este greşit să concluzionăm că penalizările au vreo legătură cu creşterea veniturilor noastre. Noi aplicăm penalizări doar pe baza examinării detaliate a faptelor. Noi ne dorim ca toţi contribuabilii să-şi declare corect situaţia financiară. De altfel, marea majoritate o fac.”

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!