HMRC avertizează: Atenție la e-mail-urile false!

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Bani, taxe şi beneficii, E țeapă pe data 10 aprilie 2014

uk_HMRC website

Reprezentanţii Oficiului de Taxe trag un semnal de alarmă în ceea ce priveşte e-mail-urile false ce pretind a oferi reduceri ale impozitelor. Aceştia spun că peste 50 % dintre clienţi s-au plâns că au fost ţinta acestor escrocherii numite „phishing scams”. Potrivit HM Revenue and Customs (HMRC – Ministerul de Finanţe), 23.247 de astfel de e-mail-uri au fost raportate numai în ultimele trei luni ale acestui an. Anul acesta mesajele acestea au marcat o creştere de 47% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Pe parcursul anului 2013 clienţii au raportat peste 91.000 de „phishing scams”.

Aceste e-mail-urile false încep de multe ori cu fraza „Am revizuit Tax Return-ul dumneavoastră (declaraţia de venit) şi conform calculelor noastre în ceea ce priveşte taxele rambursabile ce vi se cuvin pe anul trecut financiar, suma de (o sumă de bani) este acum disponibilă pentru plată.”

Escrocii din spatele acestor e-mail-uri încearcă de fapt să păcălească victima cerându-i să introducă detaliile cardului bancar sau cardului de credit şi astfel să se folosească de aceste detalii. De obicei sunt cerute şi alte detalii personale cum ar fi: numele, adresa, data naşterii, numărul de cont, sort codul, National Insurance Number, parole şi numele dinainte de căsătorie a mamei.

Autorităţile britanice atrag atenţia că oricine răspunde acestor e-mail-uri riscă să fie victima unei fraude, să rămână cu contul bancar gol sau chiar mai rău, datele personale să ajungă în mâna unor reţele criminale organizate.

Anul acesta, HMRC a primit până la termenul limită de pe 31 ianuarie un număr record de declaraţii de venit completate online: 8,48 milioane de formulare. Acţiunile autorităţilor britanice de a combate acest tip de escrocherii au condus la închiderea unor website-uri de peste tot din lume, chiar şi cele cu sediul în Statele Unite ale Americii şi Rusia. Potrivit reprezentanţilor HMRC în 2013 au fost închise 1.476 de site-uri care trimiteau e-mail-uri de tip înşelătorii – phishing scams. În luna ianuarie 2014, autorităţile au închis 178 de site-uri care au fost sursa acestor mesaje false, faţă de 65 de site-uri închise în ianuarie 2013.

Aceasta este o perioadă de vârf în care se pot primi astfel de e-mail-uri, deoarece există persoane care încă aşteaptă rambursări ale impozitului pe venit (taxele). Niciun oficial HMRC nu vă va cere niciodată detalii ale cardurilor bancare prin e-mail.

———————————————

„HMRC nu va contacta niciodată clienţii care aşteaptă o rambursare a venitului prin e-mail – noi trimitem întotdeauna o scrisoare prin poştă. Dacă primiţi un e-mail de la HMRC prin care vi se oferă o reducere a impozitului sau o sumă de bani care trebuie să fie transferată în contul dumneavoastră… dar vi se cer detaliile bancare, vă rugăm să trimiţi acest mesaj la phishing@hmrc.gsi.gov.uk şi apoi să îl ştergeţi definitiv. Avem puterea de a închide aceste website-uri şi de a asigura condiţii de siguranţă contribuabililor. De asemenea, lucrăm cu agenţii din întreaga lume care ne ajută să îi descoperim pe cei care stau în spatele acestor escrocherii.”

Gareth Lloyd, head of digital security at HMRC

———————————————

HMRC îi sfătuieşte pe toţi cei care primesc astfel de e-mail-uri să verifice sfaturile publicate pe www.hmrc.gov.uk/security/index.htm, acolo unde găsesc exemple ale astfel de e-mail-uri.

Contribuabilii nu ar trebui să acceseze website-uri sau pagini, link-uri ce conţin mesaje suspecte sau chiar să deschidă fotografii sau texte bizare ataşate mail-urilor. Oricine a răspuns acestor e-mail-uri trebuie să le trimită mai departe către security.custcon@hmrc.gsi.gov.uk.

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!