HMRC şi chiriile nedeclarate

Articol publicat in sectiunea Bani, taxe şi beneficii, Locuinţe pe data 26 ianuarie 2015

Nu mai puţin de 30% dintre proprietarii de case încalcă termenii contractului de mortgage cu banca şi îşi închiriază proprietatea. În zonele în care casele şi-au pierdut din valoare, proprietarii nu-şi pot vinde casele atunci când doresc să se mute, motiv pentru care le închiriază, de cele mai multe ori fără a declara acest lucru.

Închirierea propriei locuinţe a devenit o practică foarte răspândită în urma crizei financiare. HMRC estimează că sunt aproximativ un milion de proprietari care nu-şi declară venitul din chirii. Băncile încearcă să dea de urma acestora, căutând prin registrele electorale, prin reţelele de socializare media şi prin cataloagele agenţilor imobiliari.

În cazul băncilor, practica închirierii casei fără a înştiinţa banca reprezintă o încălcare a termenelor contractuale. Proprietarii se feresc să anunţe banca pentru că aceasta are posibilitatea de a creşte rata dobânzii cu până la două puncte procentuale, pe lângă o taxă de administrare. Băncile justifică mărirea dobânzii prin mărirea riscului în cazul închirierii, când proprietăţile pot rămâne goale pe anumite perioade, mai mici sau mai mari.

În ceea ce priveşte HMRC, închirierea nedeclarată a caselor este o practică atât de răspândită, încât nu poate să stea cu mâinile în sân. Agenţii HMRC colectează informaţii de la bănci, de la Land Registry şi de la alte entităţi, trec aceste informaţii în propriul supercomputer, iar acesta indică grupuri de persoane ce ar trebui verificate pentru evaziune fiscală.

Când HMRC găseşte pe cineva vinovat de această practică, îi dă oportunitatea de a face un amendament la declaraţiile de venit făcute. Dacă plăteşte repede impozitul survenit, atunci poate evita eventualele penalizări suplimentare.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!