HMRC vrea £1 milion de la un simplu dulgher-schelar

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 22 iunie 2015

uk_scaffolder

Tribunalul l-a salvat pe un britanic de la plata a aproape £1 milion de lire sterline, reducându-i datoria la mai puțin de 2% din suma menţionată.

Un dulgher-schelar nu a declarat o parte a venitului său pentru care trebuia să plătească aproximativ £11.000, însă HMRC a făcut nişte estimări de-a dreptul şocante şi nelalocul lor, ajungând să ceară omului să achite suma de £930.000.

Matthew Hodges a fost acuzat de evaziune fiscală şi i s-a calculat de către HMRC că ar avea de plată TVA în valoare de £529.536 pe lucrări executate din 2006 încoace, la care a adăugat penalizări pentru neplată însumând £399.734.

Dar, conform deciziei recente a tribunalului, domnul Hodges, din Downe in Kent, care operează ca şi sole trader, datorează HMRC-ului doar £11.153, la care HMRC-ul a calculat penalizări în valoare de £7.807.

Informaţiile eliberate săptămâna aceasta privind cazul domnul Hodges arată că britanicul nu a declarat TVA-ul la până la nouă din zece lucrări executate în Kent şi în sudul Londrei între 2006 şi 2011, în multe dintre cazuri acceptând cash ca plată. În lipsa unei evidenţe amănunţite a lui Hodge care l-ar fi ajutat să-şi dovedească venitul exact, HMRC-ul a estimat după cum a considerat de cuviinţă.

Andrew Hubbard, contabil la Baker Tilly, firma de contabilitate care l-a apărat pe Hodges, a declarat că „ceva n-a funcţionat deloc bine în abordarea HMRC-ului la acest caz”, adăugând: „Pare a fi un calcul făcut la repezeală, pe spatele unui plic gol, fără a se lua în serios situaţia reală a sole trader-ului care nu avea cum să obţină, de unul singur, asemenea venituri.”

Calculaţia vine ca urmare a unor puteri noi pe care le are HMRC-ul, conform cărora ei pot cerceta conturile bancare ale persoanelor suspectate că nu-şi achită datoriile.

Evaziunea fiscală a lui Hodges a fost depistată în 2009, cu ocazia unor raiduri făcute pe teren de către agenţii HMRC. În astfel de raiduri, străzile sunt patrulate, fiind cercetate însemnele şi reclamele diferitelor firme de construcţii care, în general, încearcă să-şi promoveze serviciile la locaţiile unde îşi execută lucrările.

În cazul lui Hodges, agenţii HMRC au depistat că la fiecare zece lucrări pe care apăreau însemnele afacerii lui Hodges, Aqua Blue Scaffolding, doar la una fusese declarat venitul. Astfel că fiscul a calculat că în perioada de cinci ani Hodges a câştigat de zece ori mai mult decât a declarat, ajungând la un venit total de £4 milioane, sumă pe care reprezentanţii britanicului la tribunal au considerat-o profund nerealistă pentru activitatea unui sole trader.

În apărarea sa, britanicul a spus că o parte din însemne au fost afişate pe lucrările unor colegi, cărora le mai împrumuta din echipamentul său.

Andrew Hubbard de la Baker Tilly a mai comentat: „Este de datoria contribuabilului să-şi dovedească poziţia. Domnul Hodges a fost norocos pentru că a beneficiat de un sprijin profesionist care a demonstrat lipsa de fundament a cifrelor înaintate de HMRC. Altfel, o mare nedreptate s-ar fi comis.”

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!