Hobby-ul de azi, afacerea de mâine

Articol publicat in sectiunea Afaceri românești, Poveşti româneşti pe data 23 martie 2016

femeie de afaceri

De la un hobby până la o afacere poate fi doar un pas! Însă este nevoie de unul făcut cu încredere și cu dorința de a face în așa fel încât șansele de reușită să fie destul de mari. Iată un exemplu: se numește Victoria Cigoreanu, este din Chișinău, iar de trei ani s-a stabilit în Northampton. În acest oraș britanic a reușit să își vadă realizat un vis pe care îl avea încă de pe vremea când era acasă. Ajutată și de familie, a pus pe picioare o mică afacere: și-a deschis o firmă care are ca obiect de activitate decorarea sălilor pentru diferite ocazii. De unde a pornit totul și care sunt planurile de viitor, aflăm în continuare.

Cei mai mulți oameni vin în Regatul Unit al Marii Britanii pentru a munci câțiva ani, timp în care să strângă ceva bani, după care să se întoarcă acasă. Sunt însă cazuri, și parcă în ultimul timp tot mai multe, în care oamenii vor să rămână aici și să reușească să facă tot ceea ce în țară nu au putut. Așa iau naștere afaceri mici, dar care au șanse de dezvoltare într-un astfel de mediu plin de oportunități. Povestea următoare nu face altceva decât să confirme teoria.

 

Am pornit afacerea de… nevoie

În urmă cu trei ani, Victoria Cigoreanu pășea pentru prima dată pe tărâmul britanic. A venit împreună cu soțul la muncă în UK. De atunci, fiecare dintre ei a acceptat diferite joburi, astfel încât să nu ducă lipsă de nimic. Anul trecut, în viața lor a apărut primul copil și tot atunci Victoria a decis să încerce să facă altceva în Anglia: să decoreze săli pentru cei care doreau să organizeze diferite petreceri:

—————————————

„Se poate spune că am dat frâu dorinței mele de a amenaja cu diverse decorațiuni o sală pentru petreceri, atunci când a trebui să facem botezul fiului nostru. Firmele de specialitate pe care le-am contactat percepeau tarife destul de piperate, iar eu, în sinea mea, simțeam că pot să transform acel local într-unul care să îi facă pe invitații noștri să se simtă minunat. Așa a și fost. Am cumpărat diverse obiecte de la magazinele din Northampton, am comandat câteva și din țară și m-am pus pe treabă. Vreau să vă spun că aspectul final al localului a ieșit minunat. De altfel, după petrecere, pe lângă felicitări pentru cum a arătat sala am primit și câteva propuneri din partea unor prieteni de a aranja locațiile în care urma să aibă loc evenimentele din viața lor.”

—————————————

Și așa a început totul! Au urmat apoi câteva săli decorate pentru petrecerile prietenilor și cunoscuților, după care și-au făcut apariția și primii clienți.

 

Victoria Cigoreanu: „Fiecare decor pe care îl fac e unic”

„Fiind în maternitate, nu am mai mers la serviciu și asta m-a făcut să mă gândesc serios la posibilitatea de a câștiga un ban din hobby-ul meu. Mi-am făcut câteva cărți de vizită, i-am rugat pe cunoscuți să povestească despre activitatea mea și am încheiat o colaborare cu un restaurant cu specific italian, situat chiar în Northampton. În acel local se găsesc cărți de vizită cu datele mele de contact, iar multe dintre petrecerile de care mă ocup eu, în ceea ce privește decorațiunile, au loc acolo. Chiar dacă petrecerile sunt date de persoane diferite, iar invitații sunt și ei alții, eu încerc să nu mă repet cu decorul. Simt că muncesc cu un alt entuziasm dacă obiectivul meu este să realizez altceva decât ce am făcut data trecută. Pot să fac asta pentru că am și avut parte de clienți care au lăsat sala pe mâna mea. Nu spun că nu există și persoane care insistă să le realizez ceva ce poate nu se potrivește din punct de vedere cromatic sau ca și temă a evenimentului. Eu încerc să le explic cum este mai bine, uneori cădem la înțelegere, alteori fac așa cum vor ei. Știți cum se spune, clientul nostru, stăpânul nostru!” Victoria Cigoreanu

Că tot a venit vorba de clienți, Victoria spune că majoritatea au fost români, dar în viitor speră să își extindă mica afacere.

—————————————

uk_decoratiuni evenimente in Northampton

„Așa cum vă spuneam, primul client al meu… am fost chiar eu, au urmat câțiva prieteni, apoi cunoștințe de ale lor și tot așa. După ce mi-am făcut puțină reclamă, mai mult din gură în gură, să spun așa, au apărut și alți clienți. Cei mai mulți au fost români, dar am avut și de altă origine, cum ar fi ucraineni. Sunt hotărâtă însă să fac această afacere să înflorească, să primesc comenzi și din alte orașe, nu doar din Northampton. Nu este o muncă ușoară, lucrez ore în șir pentru ca aranjamentele să fie deosebite, dar fac totul cu plăcere și asta contează cel mai mult. În plus, să fii în UK și să câștigi bani nu muncind prin depozitele englezilor, ci stând acasă și confecționând diverse aranjamente, cred ca este un lucru extraordinar.”

Victoria Cigoreanu

—————————————

 

Materiale de acasă pentru petrecerile din UK

Când vine vorba despre materialele pe care le folosește, Victoria devine exigentă, și asta pentru că e conștientă că doar un aranjament impecabil poate atrage privirile unui potențial viitor client:

„Sunt foarte atentă la materialele pe care le folosesc. Dacă aș alege să cumpăr produse de o calitate îndoielnică, nu aș avea rezultatele dorite și nici nu le-aș putea folosi de prea multe ori. Prin urmare, fie că le cumpăr din magazinele din Northampton, fie că le iau de pe internet sau chiar de acasă, am grijă să fie de calitate. De exemplu, unele flori artificiale pe care le folosesc au fost comandate din China. Am așteptat câteva săptămâni după ele, dar a meritat pentru că sunt cu adevărat rafinate și crează un efect special alături de celelalte aranjamente.”

 

trimiteri-sus-4

CREATORI ROMÂNI FĂRĂ FRONTIERE

Perfect Cut, prima frizerie românească din Crewe

Vinoteca românească începe la Bradford

Cheia succesului: calitatea serviciilor oferite!

trimiteri-jos-4

 

Câți bani aduce… pasiunea?

În momentul de față, susține Victoria, afacerea ei nu este una extraordinar de profitabilă, dar drumul pe care se îndreaptă pare a fi cel bun:

—————————————

„Nu pot spune că am câștiguri fabuloase de pe urma acestei afaceri, dar nici nu mă pot plânge. Ca toată lumea, la început am mai lăsat și eu din preț cu scopul de a-mi face o clientelă. În prezent, tarifele sunt în funcție de numărul de invitați. Ca să vă faceți o idee, pentru o petrecere de 10-15 persoane cer 100 de lire. În banii aceștia intră husele pentru mese și scaune, decorațiunile din centrul mesei, baloane, bomboniere și alte obiecte care schimbă total fața localului. Evident, pentru un număr mai mare de invitați clientul scoate mai mulți bani din buzunar, dar sunt deschisă la negocieri de fiecare dată.”

—————————————

Pentru a lua legătura cu Victoria Cigoreanu este suficient să accesați pagina de Facebook „Decor în Northampton”. Acolo găsiți și numărul de telefon 075 8617 0090, dar și adresa de e-mail victoria.cigoreanu@yahoo.com prin intermediul cărora o puteți contacta, asta dacă plănuiți o petrecere, dar încă nu ați găsit persoana potrivită care să se ocupe de decorațiunile festive.

Autor articol: Loredana Petrescu


Comentarii

Spune-ti si tu parerea!