Horaţiu Mălăele, aplaudat la Londra

Articol publicat in sectiunea Cultură pe data 3 martie 2014

Londra_Horatiu Malaele_Sunt un orb_colaj

Horaţiu Mălăele a revenit la Londra în primul spectacol al „Poveștilor spuse-n româneşte” din 2014. Recitalul extraordinar „Sunt un orb” s-a jucat în două reprezentaţii, pe 22 februarie, la Leicester Square Theatre. „Sunt un orb” este un one man show în care actorul-interpret-improvizator Horaţiu Mălăele, singur pe scenă, recită, povesteşte, glumeşte, tace. Este un dialog intens care reuşeşte să capteze permanent atenţia publicului din sală şi să captiveze.

 

De vorbă cu Horaţiu Mălăele

Recitalul „Sunt un orb” este compus dintr-o pleiadă de poezii despre dragostea animalieră, picturală, de mamă, de soţie prin versurile lui Nichita Stănescu, Teodor Paca, George Topârceanu, Emil Brumaru, Mircea Micu, Geroge Ţarnea, Geo Dumitrescu, Nazim Hicmet şi mulţi alţii. Alături de poezie, cei prezenţi la spectacol au putut regăsi umorul inconfundabil al actorului presărat cu muzică şi improvizaţie.

——————————–

„Spectacolul «Sunt un orb» cuprinde câteva poezii de mare calitate, dar şi proză scurtă. Sunt mai multe elemente care formează acest spectacol, în care este vorba despre mine, dar este vorba şi despre dumneavoastră.”

Horaţiu Mălăele

——————————–

 

Despre „Sunt un orb”

„Este un spectacol născut din dorinţa mea de a comunica apropiaţilor lucruri neştiute, lucruri mai puţin ştiute sau lucruri ştiute, dar îmbrăcate într-o anume formă. Recitalul s-a născut, ca să fiu sincer, datorită acestei acumulări, şi am simţit nevoia, aşa cum simt nevoie să dau mână cu prietenii mei, cu contemporanii mei, să dau mâna cu ei prin spectacolele pe care le fac. Fiind un modest vorbitor, m-am apucat de artă teatrală şi cinematografică pentru că acesta este modul meu de a comunica cu lumea” a declarat, pentru Diaspora Românească, Horaţiu Mălăele.

———————————

„Mi-a plăcut foarte mult şi mă bucur că am avut ocazia să avem în faţa ochilor aşa mari actori ca domnul Mălăele. Am râs cu lacrimi la unele glume, altele mi s-au părut de-a dreptul perfect de adevărate şi mi-a făcut plăcere să fiu aici.”

C.I., unul dintre românii prezenţi la spectacol

———————————

 

Roluri preferate… toate

Toate rolurile pe care marele actor le-a jucat de-a lungul timpului stau pe acelaşi pedestal, spune Horaţiu Mălăele: „Nu am un rol preferat sau unul pe care să îl am la inimă pentru că am avut întotdeauna autoritatea de a-mi alege singur rolurile încă de tânăr şi nu l-am făcut public decât în momentul în care am simţit că lucrul acela merită să fie făcut public. Greşelile şi lucrurile bune pe care le-am făcut mi le datorez în exclusivitate. Apoi fiecare personaj devine pentru tine un copil şi nu poţi iubi un copil mai mult decât alt copil din propria-ţi familie.”

———————————

„Ceea ce m-a impresionat pe mine cel mai mult a fost uşurinţa cu care a trecut de la o stare la alta, de la o extremă la alta. De la o replică pe care trebuia să o interpreteze calm şi cu o voce blândă la altă replică pe care trebuia să o interpreteze dur şi cu voce tare. La un moment dat, chiar mi s-a ridicat părul pe mâini, aşa cum se spune la noi. Este un mare om şi mare actor.”

R.V., unul dintre românii prezenţi la spectacol

———————————–

 

Replica preferată…

„Replica preferată este: «Viaţa este o boală sexuală transmisibilă.»”

 

Alte pasiuni…

„A doua mea meserie este desenul. Cu aceasta am şi început şi încă continuui pe lângă artă teatrală şi cinematografică. Sunt joburi paralele pe care le fac cu mare-mare bucurie, dar ca o pasiune sau mai mult ca un hobby pot spune că este tenisul. Este un sport pe care îl practic de 20 de ani aproape în fiecare zi şi deşi nu joc foarte bine… este ceva care mă ambiţionează şi mă ţine la curent…”, povesteşte actorul. „Îmi place să călătoresc. Mă simt foarte bine la Paris, mă simt foarte bine la Tel Aviv, dar mă simt la fel de bine şi la Londra. Am câteva oraşe preferate… dar cel mai bine mă simt la Târgu-Jiu.”

———————————–

„Un spectacol plin de umor. M-am simţit ca acasă, în România. Mi-a plăcut tare mult. Dacă aş avea ocazia, aş mai vedea încă o dată recitalul, ca să înţelegeţi cât de mult mi-a plăcut. Nu voiam să se mai termine. Este un om deosebit, mă bucur că am reuşit să îl întâlnesc. Ar trebui în fiecare lună să avem un astfel de spectacol.”

O.P., unul dintre românii prezenţi la spectacol

———————————–

 

De la Horaţiu Mălăele pentru românii din Londra

Londra_Horatiu Malaele_Sunt un orb

„Să fie sănătoşi, să fie veseli, să fie ambiţioşi şi când pot… să mai treacă şi pe acasă. Românii din Londra şi de obicei din străinătate sunt mereu extrem de primitori şi îţi iartă mai lesne greşelile pe care le faci, pentru că sunt mai îngăduitori”, spune actorul, regizorul de teatru şi film şi caricaturistul român.

Sala de la Leicester Square Theatre unde au avut loc cele două reprezentaţii ale spectacolului „Sunt un orb” a fost plină, iar românii au râs, l-au aplaudat şi i-au mulţumit lui Horaţiu Mălăele pentru acest spectacol.

 

Seria „Poveşti spuse-n româneşte”, care i-a adus în anul 2013 la Londra pe Ion Caramitru, Horaţiu Mălăele, Adrian Naidin, Mircea Diaconu, Alexandru Repan, Mimi Brănescu, Mirela Oprişor, Vlad Zamfirescu şi Oana Pellea, continuă și în 2014. „Caramitru-Mălăele, câte-n lună şi în stele”, Variaţiuni enigmatice”, „Dumnezeul de a doua zi” şi „Vocea umană” sunt spectacole bijuterii care s-au jucat în premieră la Londra, cu săli pline şi au fost primite cu entuziasm de publicul român şi britanic din Londra, potrivit reprezentanţiilor Institutului Cultural Român. Spectacolul „Sunt un orb” se joacă cu săli pline în toată lumea, de la Bucureşti la Toronto şi Tel Aviv sau Paris.

Horaţiu Mălăele este actor, regizor de teatru şi film şi caricaturist român. A interpretat numeroase roluri în teatru, teatru TV, film şi televiziune, a regizat spectacole de teatru remarcabile şi filme într-un stil personal, cel mai cunoscut fiind „Nunta mută”. A expus peste 3.000 de caricaturi în 36 de expoziţii naţionale şi internaţionale.

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!