Horia Georgescu, șeful demisionar de la ANI, arestat pentru 30 de zile

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 20 martie 2015

Horia Georgescu, președintele demisionar al ANI, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Decizia Înaltei Curți nu este definitivă, dar este executorie. Pe lângă arestarea lui Georgescu, instanța a decis și arestarea lui Mihnea-Remus Iuoraș, Ingrid Popa-Mocanu și Constantin-Cătălin Canangiu, alături de experții evaluatori Gheorghe Vișoiu și Alexandru-Florin Hanu. În ceea ce îi privește pe experții evaluatori Neculai Nistor și Dorin-Cornel Drula, instanța a dispus ca aceștia să fie cercetați în arest la domiciliu pentru 30 de zile.

Președintele demisionar al ANI a fost adus încătușat, marți, în jurul prânzului, la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde s-a judecat cererea procurorilor DNA de arestare preventivă. Pe parcursul ședinței de judecată, ordonanța de reținere emisă pentru 24 de ore a expirat. Tot marți, procurorii DNA au anunțat toate măsurile luate în dosarul președintelui demisionar al Agenției Naționale de Integritate, Horia Georgescu. Astfel, se arată într-un comunicat al DNA, opt persoane au fost reținute, o persoană a fost plasată sub control judiciar, iar două persoane sunt urmărite penal fără măsuri preventive.

Horia Georgescu a fost reținut luni, pentru 24 de ore, într-un dosar de corupție care vizează activitatea sa la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților. Georgescu a fost audiat, luni, de către procurorii anticorupție. După mai bine de șase ore, a fost urcat, în cătușe, în mașina poliției și dus în arestul central. „Sunt acuzat de abuz în serviciu, nu cunosc pe nimeni, nu am luat niciun ban, nu cunosc pe nimeni”, a declarat șeful ANI. „Doar pentru că am fost membru, sunt acuzat de abuz în serviciu”, a spus Horia Georgescu înainte să fie urcat în mașina poliției.

În dosarul care îl vizează pe Horia Georgescu și activitatea sa, în perioada 2008-2009, la ANRP, fostul șef ANI este acuzat de trei infracțiuni de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave. Marți dimineață, unul dintre avocați a anunțat că Horia Georgescu și-a depus demisia din funcția de președinte ANI, pentru a nu târî instituția în acest scandal.

 

Denunțat de Dorin și Alin Cocoș

Dosarul în care Horia Georgescu a fost reținut, luni, pentru abuz în serviciu a fost deschis de procurorii Direcției Naționale Anticorupție în urma unor denunțuri formulate de Dorin și Alin Cocoș, legate de presupuse fapte de corupție care au avut loc la ANRP, potrivit referatului cu propunere de arestare. Conform sursei citate, în 4 martie, în urma denunțurilor formulate de Dorin și Alin Cocoș, s-a dispus începerea urmăririi penale pentru infracțiunea de luare de mită, constând în primirea de către Sergiu Diacomatu, fost vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), a sumei de 400.000 de euro pentru urgentarea soluționării a patru dosare. În cazul acestuia, procurorii DNA au deschis un nou dosar, pentru luare de mită, scrie ziare.com.

După sesizarea DNA, la șase zile distanță, Guvernul a transmis Raportul de control al Corpului de control al prim-ministrului privind verificările făcute la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților în legătură cu încălcarea legii în cazul unor imobile retrocedate. În urma analizării celor două sesizări, precum și a celei făcute de ANRP în luna ianuarie privind retrocedarea unor imobile și terenuri, procurorii au deschis un dosar penal, mai scrie sursa citată.

Horia Georgescu, alături de alte șapte persoane, au fost aduși, marți, la instanța supremă, pentru judecarea cererii de arestare preventivă, în dosarul în care sunt acuzați de abuz în serviciu, în cazul unor despăgubiri acordate de ANRP pentru imobile supraevaluate cu 75 milioane de euro.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!