Hrebenciuc vrea o înțelegere cu DNA. Procurorii spun NU

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 30 ianuarie 2015

Deputatul Viorel Hrebenciuc, trimis în judecată împreună cu alți 13 inculpați în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri, a încercat să negocieze un acord de vinovăție cu anchetatorii. Social-democratul a cerut o pedeapsă de patru ani de închisoare, în schimbul declarării vinovăției, scrie EVZ. Procurorul DNA Brașov, Cornel David Deca, cel care anchetează cazul lui Hrebenciuc, a refuzat propunerea acestuia. Potrivit juriștilor, deputatul PSD a făcut o greșeală enormă prin propunerea unei astfel de înțelegeri, având în vedere că odată ce a fost de acord să își mărturisească vinovăția, Hrebenciuc nu va mai putea susține în fața instanței de judecată contrariul.

Cu cinci zile înainte de a fi trimis în judecată, Hrebenciuc a solicitat o pedeapsă de patru ani de închisoare cu executare, care să includă trei fapte penale contopite și identificate: trei ani și patru luni pentru trafic de influență, un an de închisoare pentru constituirea unui grup infracțional și un an pentru folosirea influenței de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid.

Surse judiciare susțin că procurorul de caz ar fi afirmat că nu ar fi acceptat un acord de vinovăție nici dacă Hrebenciuc cerea să execute cinci ani de închisoare cu executare.

Viorel Hrebenciuc nu este singurul care a încercat să negocieze un astfel de acord. Fiul său, Andrei Hrebenciuc, a solicitat și el un acord pentru o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare, dar solicitarea a fost respinsă. În același dosar, colegul de partid al lui Hrebenciuc, deputatul Ioan Adam, a fost și el de acord să semneze un acord de vinovăție, respins însă de DNA. Adam a cerut să i se aplice o pedeapsă de doi ani și zece luni de închisoare cu suspendare. Procurorii au respins propunerea, argumentând că sunt mult mai multe probe concludente pentru condamnarea deputatului la o pedeapsă mai mare decât cea propusă.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!