Huffington Post publica scrisoarea Ambasadorului Jinga

Articol publicat in sectiunea Diaspora, UK, despre români pe data 26 noiembrie 2013

Ion Jinga_Ambasadorul Romaniei la Londra

In ediția sa din 25 noiembrie, Huffington Post UK a publicat un articol semnat de Ambasadorul Romaniei In Marea Britanie, Dr. Ion Jinga.

 

 

Sarbatorind ziua nationala a Romaniei

In istoria fiecarei natiuni exista momente speciale care marcheaza triumful unor idealuri. 1 decembrie 1918 reprezinta un astfel de moment pentru romanii de pretutindeni. In urma cu 95 de ani, prin votul marii majoritati a populatiei din Transilvania, aceasta provincie romaneasca a fost unita cu patria mama. Tot in acelasi an, Adunarile Nationale ale Basarabiei si Bucovinei au decis, de asemenea, unirea cu Romania.

Visul romanilor de a trai impreuna intr-un stat unitar a reprezentat un proiect national secole de-a randul. Prima unire a celor trei principate romanesti medievale – Tara Romaneasca, Moldova si Transilvania – a avut loc in anul 1600, sub domnia lui Mihai Viteazul. Cu toate ca unirea a fost intrerupta dupa asasinarea domnitorului, aceasta a ramas un simbol pentru generatiile ce au urmat. Mai tarziu, la 24 ianuarie 1859, Tara Romaneasca si Moldova s-au unit intr-o singura tara, care in 1866 a luat numele de „Romania”.

In trecutul indepartat, teritoriul Romaniei a fost locuit de catre daci, descrisi de Herodot ca fiind „cei mai curajosi si mai cinstiti dintre traci”. Dacia a fost cucerita de catre imparatul roman Traian, in urma unuia dintre cele mai sangeroase razboaie din Antichitate. Saptamana trecuta, am sarbatorit, impreuna cu Victoria & Albert Museum din Londra, 1.900 de ani de la construirea Columnei lui Traian la Roma, care comemoreaza razboaiele dacice. O minune artistica a epocii, columna marcheaza, totodata, inceputul istoriei unei natiuni, incrustat in piatra. Pornind de la bataliile infatisate pe columna, au fost puse bazele unei natiuni si a luat nastere o noua limba, singura limba latina din Europa Centrala si de Est. O impresionanta replica a Columnei lui Traian, avand aceleasi dimensiuni precum originalul, este gazduita in prezent in incinta Victoria & Albert Museum.

 Incepand de atunci, romanii au ocupat, fara intrerupere, acelasi spatiu geografic. Numele nostru, ca tara si ca natiune, vine de la numele capitalei Imperiului Roman, „Roma”, si de la numele cetatenilor imperiului, „romani”.

Soldatii daci inrolati in legiunile romane au construit zidul Antonine si cel al lui Hadrian. Exista descoperiri arheologice care dovedesc prezenta lor in Anglia pentru mai mult de 300 de ani. In zilele noastre, romanii continua sa fie constructori priceputi in UK, din moment ce aproape 40% din muncitorii care au construit anul trecut Satul Olimpic din Londra au fost romani.

Mai recent, Regatul Unit si Romania au avut legaturi stranse prin intermediul familiilor regale, regina Maria a Romaniei fiind de origine britanica, nepoata a reginei Victoria. Aceste legaturi au ramas puternice chiar si dupa ce Romania a devenit republica, iar anul trecut, cand regina Elisabeta a II-a a celebrat Jubileul de Diamant, regele Mihai I al Romaniei a fost asezat alaturi de Majestatea Sa, in semn de respect si ca recunoastere a excelentelor relatii bilaterale dintre Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord si Romania.

Romania si Marea Britanie au o cooperare remarcabila si, la 10 octombrie 2013, ministrii de externe roman si britanic au reconfirmat angajamentul pentru Parteneriatul Strategic bilateral, recunoscand aportul pozitiv pe care cetatenii romani il aduc economiei britanice. Singurul element ce umbreste aceasta imagine il constituie blamul promovat de o parte a mass-mediei britanice, dar si de unii politicieni, la adresa comunitatii romanesti. Retorica populista poate aduce acum voturi, insa pretul este platit cu vietile si reputatia a mii de romani care muncesc din greu in Marea Britanie. Printre acestia, aproape 6.000 sunt studenti, multi dintre ei fiind inscrisi la cele mai bune universitati din britanice. Bill Rammell, rectorul Universitatii Bedfordshire si fost ministru pentru invatamant superior, a declarat ca „studentii din Romania au performante exceptionale”.

Am locuit in strainatate suficient ca sa constatat ca, de multe ori, oamenii descopera Romania prin ceea ce citesc in presa si vad in emisiunile tv, ceea ce, in general, ofera o informatie limitata si, in ultimul timp, marcata de panica privind imigratia.

Ca ambasador, am avut sansa sa descopar adevaratele valori ale Marii Britanii: mandria nationala, istoria incredibil de bogata, diversitatea culturala si standardele morale inalte. De aceea, am fost surprins sa constat cum atitudinea fata de Romania poate fi atat de usor influentata de prejudecati si opinii partizane. Cred ca publicul englez merita sa inteleaga Romania dintr-o perspectiva diferita.

In perioada interbelica, Romania a reprezentat o putere regionala, ale carei elite erau educate la Londra, Paris si Berlin. Daca nu ar fi existat cei 42 de ani de comunism, Romania ar fi avut astazi acelasi nivel de prosperitate precum Marea Britanie, Franta sau Germania. Fiind intervievat in documentarul „Wild Carpathia”, ASR Printul de Wales, un sustinator constant al conservarii si promovarii extraordinarului patrimoniu natural si cultural al Romaniei, a descris tara prin cuvinte deosebit de inspirate: „Aceasta este Romania. Nu am mai vazut niciodata asa ceva.”

Dar ceea ce Romania are mai bun, pe langa frumusetile sale naturale, sunt oamenii. Emigrarea a fost, poate, vazuta ca o solutie in perioada crizei economice, insa acum, Produsul Intern Brut al Romaniei are cea mai mare rata de crestere din Europa. Conform ultimului studiu privind increderea in economie, publicat de Ernst&Young, Romania redevine una dintre destinatiile principale pentru investitii regionale. Peste 4.800 de companii britanice sunt inregistrate in Romania, investitiile acestora fiind de peste 4.6 miliarde de euro, iar UK ocupa locul cinci in topul destinatiilor exporturilor romanesti din cadrul UE. Ca urmare, nu ne mai permitem sa renuntam la cele mai bune creiere si la cei mai priceputi muncitori.

Nu este surprinzator sa vorbesc in Londra, o capitala a civilizatiei si liberalismului economic, despre ziua nationala a Romaniei, deoarece mai mult de 100.000 de romani locuiesc si lucreaza in Marea Britanie. Ei respecta Marea Britanie, dar raman romani in spirit, mandri de originea lor si increzatori in viitor.

Autor: Dr. Ion Jinga

Ambasadorul Romaniei In Marea Britanie

 


Etichete: , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!