Oamenii de afaceri britanici, la „vânătoare” de angajaţi în România

Articol publicat in sectiunea UK, despre români pe data 10 martie 2014

angajatori

Faptul că „invazia” est-europeană anunţată a avea loc după 1 ianuarie 2014 întârzie să se materializeze este perceput cu dezamăgire de managerii companiilor britanice, se susţine în revista săptămânală Global Trader Magazine (GT) ce apare în 100.000 de exemplare şi se distribuie exclusiv oamenilor de afaceri. Angajatorii din regat sunt dornici să atragă cât mai mulți români şi bulgari bine pregătiţi profesional sau care au absolvit studii superioare, se susţine într-un articol intitulat „De ce companiile britanice încearcă să coopteze mai mulţi specialişti din România?”, publicat în ultima ediţie a publicaţiei menţionate.

 

Ofertă record pentru români

Firmele din Marea Britanie au crescut atât de mult propria ofertă de locuri de muncă pentru potenţialii candidaţi din România, încât cifra joburilor disponibile a depăşit numărul solicitărilor venite din partea românilor dornici să lucreze pe teritoriul regatului, se susţine în paginile GT. Revista economică prezintă cititorilor săi date puse la dispoziţie în acest sens de portalul românesc de recrutare a forţei de muncă Tjobs, care reflectă dezechilibrul dintre cerere şi ofertă înregistrat în prima lună a acestui an.

Peste 10.000 de locuri de muncă în Marea Britanie au fost postate pe website-ul Tjobs în ianuarie 2014 pentru români. Cifra a fost mai mare cu 70% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2013, susţin autorii articolului din ultima ediţie a revistei de specialitate GT, citând un alt articol apărut în ziarul Huffington Post UK.

Circa 87% din numărul total de posturi ofertate promit candidaţilor contracte de muncă permanente sau pe termen lung, majoritatea acestora adresându-se celor cu experienţă şi înaltă calificare. Cei mai importanţi angajatori sunt un spital din cadrul NHS (Sistemul Naţional de Sănătate britanic) situat în Cambridge şi o unitate sanitară din Liverpool. Acestea caută în România medici de familie (GP) şi asistenţi medicali.

Revista Global Trader Magazine remarcă o diferenţiere a ofertei de locuri de muncă în 2014 faţă de anul anterior, când cei mai căutaţi erau lucrătorii români în industria hotelieră.

„Joburile oferite de companiile din Regatul Unit contrazic prejudecăţile întreţinute în opinia publică britanică referitoare la români şi bulgari, ce susţin că est-europenii ar ocupa exclusiv joburi destinate muncitorilor necalificaţi, slab plătite şi nedorite de localnici”, apreciază autorii articolului.

 

Românii, angajaţii preferaţi

Românii au ajuns să fie apreciaţi pe piaţa muncii britanice pentru că sunt muncitori harnici şi conştiincioşi, pricepuţi, calificaţi şi experimentaţi, a subliniat dr. Ion Jinga, ambasadorul României la Londra, citat în The Huffington Post UK.

„Piaţa muncii a devenit din ce în ce mai competitivă la nivelul UE şi, ca atare, fiecare dintre ţările europene încearcă să atragă «creierele cele mai luminate» şi lucrătorii cei mai experimentaţi”, a comentat şi Owen Tudor, reprezentant al TUC, una dintre cele mai importante confederaţii sindicale britanice. „Reprezentanţii actualului guvern le-au complicat, nejustificat, existenţa est-europenilor stabiliţi în Regatul Unit. Demonizarea imigranţilor care posedă calificări profesionale şi care reprezintă o forţă de muncă de care Marea Britanie are nevoie este o acţiune fără sens din punct de vedere economic”, a mai comentat Tudor.

„Politica guvernamentală de atragere a profesioniştilor cu înaltă calificare în Marea Britanie a fost grav afectată de campania negativă şi de poveştile false lansate cu referire la români”, a reacţionat şi parlamentarul laburist Keith Waz. El a adăugat că reprezentanţii puterii de la Londra ar trebui să transmită partenerilor din Uniunea Europeană un mesaj de deschidere a Regatului Unit faţă de migraţia forţei de muncă în interiorul UE.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!