Iată cum s-a schimbat concediul britanicilor

Articol publicat in sectiunea Timp liber, UK la bani mărunţi pe data 11 august 2015

vacante_britanici_vechi_noi_1

Ritualurile concediilor generaţiilor anterioare sunt înlocuite, treptat, cu alte îndeletniciri. Nu se mai trimit cărţi poştale, iar turiştii de azi preferă o vacanţă cu „activităţi” din ce în ce mai riscate unui all inclusive pe o plajă exotică.

Dacă înainte 78% dintre britanici trimiteau celor apropiaţi cărţi poştale, astăzi doar 35% îşi mai ţin la curent cunoscuţii şi o fac de regulă prin intermediul telefoniei mobile şi al internetului. 57% dintre turiştii din Regat se foloseau de aşa-numitele „travellers cheques”, iar alţi 27% ţineau banii asupra lor, într-o curea sau borsetă ascunsă, în timp ce astăzi 32% scot bani de pe card de la ATM-urile din ţara de destinaţie şi alţi 33% preferă să achite cu credit şi debit cardurile lor.

Broşurile oferite de agenţiile de turism erau preferate de 50% dintre turiştii britanici, iar acum studiul destinaţiei se face online, 45% dintre britanici „mâncând pe pâine” această practică. Înainte 40% practicau realizarea unui album foto la întoarcerea din concediu, pe când acum 22% dintre britanici spun că îşi urcă înregistrările foto şi video pe diverse site-uri de socializare cât timp se află încă în vacanţă.

Pentru vacanţele în soare 35% dintre britanici se echipau cu „baby oil” şi cremă cu factor scăzut de protecţie solară, motiv pentru care se şi trezeau cu arsuri pe piele, în timp ce 55% dintre britanicii generaţiei actuale folosesc numai cremă cu factor crescut de protecţie solară.

Pesemne că viaţa era un pic mai lentă nu cu mult timp în urmă, când 33% dintre britanici alegeau să meargă într-o vacanţă zdravănă, lungă de două săptămâni, faţă de acum, când totul este rapid şi dezordonat, 32% dintre turiştii britanici preferând escapadele scurte, dar încărcate şi absolut nebune.

Dacă vă gândeaţi că bătutul din palme la aterizarea avionului este o invenţie românească, aflaţi că în urmă cu o generaţie 33% dintre britanici se comportau în acest fel. Acum, britanicii, probabil plictisiţi de numărul imens de curse cu avionul prin care au trecut, sunt indeferenţi la banalităţi precum aterizatul avionului, astfel că 9% dintre ei stau cu căştile la urechi din momentul decolării avionului şi până la aterizare.

Oare erau mai uşor de cărat bagajele înainte? 23% dintre britanici insistau să-şi ia la ei de trei ori mai multe haine decât aveau nevoie, iar 30% aveau în obicei să cumpere şi să transporte acasă suveniruri de dimensiuni mult prea mari şi băuturi exotice. Astăzi, când orice kilogram de bagaj suplimentar are potenţialul de a costa o mică avere, 51% dintre britanici recunosc că îşi fac bagajele în modul cel mai eficient, 22% renunţând total la bagajul de cală, mai ales dacă e vorba de o ieşire pentru un weekend.

 

Britanicii nu mai vor

să se „plictisească” doar relaxându-se,

ci vor să mănânce pe pâine activităţi

care să le facă inimile să urle

Asigurările adresate turiştilor britanici au suferit unele modificări în ultima perioadă, în condiţiile în care o treime dintre turiştii britanici se înhamă acum la activităţi îndrăzneţe, precum rafting-ul pe cursuri de apă uneori periculoase, datul cu placa pe nisip, mersul cu sania de zăpadă trasă de câini husky, aşa numitul „cave tubing” (explorarea peşterilor, parcurse pe nişte colaci mari, de o persoană, care plutesc pe apă), paraşutismul, zborul cu deltaplanul, snorkeling-ul sau scufundările în costum de scafandru, lucruri pe care nu prea le făceau cu zece ani în urmă, când preferau o şedere într-un hotel cu ofertă all inclusive şi acces la o plajă privată.

În grupul de vârstă 18-25 de ani, 63% aleg astăzi aventura, în timp ce unul din cinci britanici cu vârste de peste 65 de ani recunosc că sunt mult mai dispuşi să se înroleze la aventuri periculoase faţă de acum zece ani.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!