ICIM și CSM, în finală

Articol publicat in sectiunea Sporturi pe data 5 mai 2014

532 baschet feminin

ICIM Arad şi CSM Târgovişte vor juca într-o nouă finală de campionat naţional de baschet feminin. Cele mai titrate echipe românești se vor întâlni din nou în ultimul act.

Statistica generală nu-i este favorabilă, dar ICIM Arad are moralul de partea sa, mai ales că ultimele meciuri directe s-au terminat pozitiv pentru arădence. Seria a început în luna mai a anului trecut, când arădencele reuşeau să scrie istorie în fieful marii rivale, nu neapărat prin titlul cucerit, ci mai ales prin titulatura câştigată: prima echipă care a plecat cu un trofeu de pe terenul din Târgovişte, când a evoluat echipa locală.

Aradul se bazează mult pe forma excelentă prin care trece Jence Rhoads. Americanca este obișnuită cu campionatul românesc, jucând în trecut şi pentru Sf. Gheorghe. Pe lângă asta, a revenit la capacitate maximă şi pivotul Destiny Williams. La echipă şi-a făcut apariţia în urmă cu două luni alt pivot american, mai vechea cunoştinţă Monique Coker. Nu trebuie trecută cu vederea nici mâna Monicăi Boriga-Broşovszki de la 3 puncte, acolo unde se poate face diferenţa. Moralul în cadrul vestiarului este ridicat, din moment ce gruparea arădeană a mai bifat un trofeu în sala rivalelor de la Târgovişte, Cupa României. În acest sezon, ICIM-ul a mai jucat o finală, în Cupa Europei Centrale, pierdută în faţa celor de la CSU Alba Iulia.

Echipa din Târgovişte are de partea sa stabilitatea financiară, bugetul anunțat pentru acest sezon fiind fabulos pentru baschetul românesc. De multe ori, în partea a doua a campionatului, cea mai bună baschetbalistă a fost Chrissy Givens, singurul transfer al vicecampioanei în perioada de mercato din iarnă. Americanca a fost readusă tocmai din Grecia, deşi sezonul anterior a jucat chiar la Arad, contribuind din plin la titlul câştigat de galben-albastre pe terenul târgoviştean. Un alt plus pentru echipa lui Dan Fleşeriu sunt extremele Ancuţa Stoenescu şi Porchia Green. Nici pivoţii Smith şi Stanford nu trebuie uitați, aportul lor fiind decisiv în momentele cheie ale jocurilor.

Cele două echipe au monopolizat toate aspectele legate de spectacolul sportiv. De-a lungul anilor, la cele două formaţii au evoluat baschetbaliste celebre, antrenori renumiţi, iar spectacolul din tribune nu a lipsit niciodată.

Paralela cu fotbalul poate să ajute enorm în ceea ce priveşte exerciţiul de imaginaţie din baschet. Ce s-a întâmplat în ultimii 20 de ani şi continuă în baschetul feminin românesc este exact ceea ce s-a petrecut în Scoţia (Celtic-Rangers) sau are loc de câteva sezoane în Spania (Barcelona-Real Madrid).

Din punct de vedere statistic, lupta rămâne la fel de interesantă. Pe lângă înfruntarea din teren şi din tribune, statistica joacă şi ea un rol aparte. Aşadar, meciul cifrelor se desfăşoară înainte de fiecare duel.  

Este clar că, în ultimii 20 de ani, din 20 de campionate puse în joc, 19 au ajuns în vitrina uneia dintre formaţii. Excepţia are 17 ani vechime, în 1997, când ACRO Bucureşti triumfa în campionatul intern. În urma acestui bilanţ, Târgovişte are avantaj fragil, conducând cu 10-9.  

În ceea ce priveşte duelul direct, cele două cluburi s-au mai întâlnit de șapte ori în finală. Scorul este de 4-3 pentru CSM Târgovişte. Prima finală dintre cele două s-a disputat în sezonul 1999/00. Învingătoare a ieşit Arad, care obţinea la acea vreme al patrulea trofeu din istoria clubului. Altfel, în perioada 2001-2004, Arad şi Târgovişte au jucat de fiecare dată ultimul act al campionatului.

Mai mult, ca lucrurile să fie și mai complicate, în ultimele sezoane au existat baschetbaliste care au evoluat atât la CSM Târgovişte, cât şi la ICIM Arad. Este vorba de Chrissy Givens, Monika Boriga-Broşovszki, Larisa Toma, Annemarie Pârău, Ancuţa Stoenescu, Alexandra Uiuiu, Viorela Rus, Anca Şipoş, Ildiko Nagy, Alexandra Cutaş, Cristina Ciocan, Bianca Urban, Adela Mercea, Anca Niţulescu şi Andra Mandache. Dintre ele, patru se vor înfrunta şi în actualul sezon, acestea fiind Givens, Monika Boriga-Broşovszki, Adela Mercea şi Ancuţa Stoenescu. 

Autor articol: Bogdan Constantinescu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!