Icoanele pictate şi ţuica românească, la mare căutare în Londra

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 26 mai 2014

Londra_Targ de Primavara

O mică parte din produsele tradiţionale româneşti au putut fi admirate şi cumpărate pe 13 şi 14 mai la Kensington City Hall, acolo unde s-a desfăşurat cea de 55-a ediţie a International Spring & Food Festival, organizat de către fundaţia caritabilă CFAB (Protecting Children and Uniting Families Across Borders). Alături de alte 79 de ţări precum Cuba, Panama, Pakistan, Franţa, Tanzania, România a avut standul său încărcat de dulceţuri, vinuri, ţuică, plăcinte, mezeluri şi cozonac.

Fiecare ţară din cele 80 participante s-a mândrit la Londra timp de două zile cu tradiţiile şi obiceiurile sale. Standurile foarte atractive i-au atras pe vizitatori şi i-au îndemnat să cumpere din specificul multor zone din Africa, din Asia, dar şi din Europa. Standul României a fost apreciat de englezi, dar şi de străini pentru produsele şi băuturile tradiţionale româneşti, dar şi pentru obiectele de artizanat care s-au vândut într-un timp record. Ministerul Agriculturii din România a pus la dispoziţie mai multe produse bio, printre care creme apicole, uleiuri presate la rece şi miere de albine, dulceaţă de fructe şi vinuri.

Londra_Targ de Primavara1

Şi alte firme cunoscute din ţară, dar şi din Londra au participat cu produse ce au fost donate Ambasadei României spre a fi vândute în cadrul acestui târg cu scopuri caritabile. Unul dintre cele mai apreciate produse tradiţionale a fost ţuica Zetea, iar mulţi dintre cei prezenţi s-au oprit şi au cumpărat câte o sticlă. Cei mai mulţi dintre aceştia cunoşteau tăria pentru că erau din ţările vecine României, însă şi asiaticii au auzit de calităţile băuturii tradiţionale din Transilvania.

Un alt punct de atracţie al standului României au fost icoanele pictate pe lemn de copiii de la MY Romania School, şcoala suplimentară românească, sub îndrumarea profesoarei Nicoleta Jucănariu. Una dintre ele a fost dăruită ambasadorului României, dr. Ion Jinga, prezent în prima zi de târg, de către Iris Radulian, coordonatoarea proiectului MY Romania Group. Obiectele sculptate, cănile din lut, lingurile de lemn şi farfuriile pictate de la Horezu au fost și ele la mare căutare printre vizitatorii britanici.

Printre invitaţii de seamă ai Târgului de Primăvară  (International Spring & Food Festival) s-au numărat reprezentanţi ai misiunilor diplomatice din cele 80 de ţări, reprezentanţi ai Casei Regale Britanice, iar din partea României a fost prezentă prinţesa Alexandra. Partea artistică a echipei României a fost susţinută de grupul Paprika.

Londra_Targ de Primavara4

Reprezentantele standului României au fost îmbrăcate în ii şi au explicat şefilor misiunilor diplomatice din cele 80 de ţări despre unele dintre cele mai importante simboluri ale ţării noastre, cum ar fi Dracula sau Nadia Comăneci. Târgul de Primăvară de la Kensington City Hall este un eveniment care se desfăşoară anual şi reuneşte standuri de produse tradiţionale, restaurant şi divertisment. Potrivit Ambasadei României, participarea ţării noastre la acest eveniment se face sub patronajul doamnei Daniela Jinga, soţia ambasadorului român la Londra. Fiind un eveniment caritabil, banii obţinuţi din vânzarea acestor produse vor fi donați fundaţiei CFAB.

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!