Iese Grecia din zona euro?

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 6 februarie 2015

La începutul anului, grecii și-au ales prin vot un nou guvern, care a respins măsurile de austeritate impuse de creditorii săi internaționali, cu prețul unei eventuale intrări în faliment. În aceste condiții, posibila ieșire a acestei țări din zona euro a revenit în atenția tuturor.

Grecia, membră a Uniunii Europene și parte a zonei euro, revine în centrul atenției analiștilor economici. Noul guvern de la Atena este împotriva austerității, astfel că Grexit-ul – ieșirea țării din uniunea monetară – a revenit pe buzele tuturor.

De la izbucnirea crizei financiare, statul elen s-a zbătut sub un regim fiscal impus de creditorii săi internaționali. Deși în prezent s-a ajuns la un excedent (colectările din taxe și impozite au depășit cheltuielile), acești creditori – în frunte cu Germania – au refuzat să facă o ofertă generoasă de restructurare a datoriei. Într-un editorial publicat de The Week, economistul Noah Millman este de părere că Grecia nu a primit șansa să poată ieși din recesiunea adâncă. Motivul? Dacă ar face o excepție pentru eleni, ei se tem că și alte națiuni din UE ar vrea să obțină aceleași privilegii pentru a-și depăși obstacolele financiare.

„În ultimii trei ani s-au făcut pregătiri pentru acest scenariu, astfel că uniunea monetară este mai solidă din punct de vedere fiscal. În consecință, liderii europeni preferă să dea elenii afară din zona euro decât să cedeze în fața lor și să le ofere o păsuire. Din punct de vedere economic, ieșirea Greciei din zona euro, urmată de intrarea în incapacitate de plată, ar putea fi cel mai bun lucru pentru toate părțile implicate”, comentează Noah Millman.

După o perioadă de declin, țara ar putea reveni pe o traiectorie pozitivă, iar zona euro s-ar recupera repede după șocul provocat de acest eveniment. Însă Grexit-ul ar avea implicații mult mai adânci pentru traiectoria și semnificația proiectului european, mai arată sursa citată. Mai mult, noul guvern elen a anunțat deja că va oferi sprijin Rusiei pentru a reclădi un pod între Moscova și UE, după cum a spus premierul Alexis Tsipras. „Deci, cel mai probabil, dacă va ieși din zona euro, Grecia se va orienta tot mai mult către întărirea relațiilor cu statul condus de Vladimir Putin”, mai spune sursa citată.

Potrivit lui Noah Millman, ideea nu e că o eventuală ieșire a Greciei din zona euro va fi o catastrofă și va determina un „război” al influenței asupra statelor de la periferie între UE și Rusia, ci că Grexit-ul ar transmite un semnal periculos, anume acela că Bruxelles-ul și Berlinul nu mai vor ca proiectul european să însemne definirea unei civilizații.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!