Ieșirea UK din UE, pierdere de 466 de miliarde de lire sterline

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 19 februarie 2016

Londra_printul-William_iesirea UK din UE

Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar avea un impact colosal asupra comerțului exterior al britanicilor, conform unui studiu publicat la începutul acestei săptămâni de către Centrul de Cercetare Economică și pentru Afaceri de la Londra. Varianta Brexit ar pune în pericol afaceri în valoare de 466 miliarde de lire sterline, pe care Regatul Unit le întreține cu țările din UE și de pe alte continente, se arată într-un studiu citat de Bloomberg.

Statutul de membru UE asigură Marii Britanii un acces facil la cele 27 de piețe din interiorul Uniunii, dar îi dă șansa de a întreține relații comerciale și cu alte 68 de state cu care Uniunea are semnate acorduri în acest sens. Raportul a fost realizat la cererea grupului „Marea Britanie, mai puternică în Europa”, urmând să fie folosit în cadrul campaniei care promovează ideea menținerii statutului de membru UE al Regatului Unit, se arată într-un articol Bussines24.

Potrivit sursei citate, premierul David Cameron intenționează să finalizeze joi, 18 februarie, negocierile cu partenerii europeni în vedere obținerii unor condiții mai avantajoase pentru britanici în cadrul UE, iar un referendum prin care se va decide rămânerea sau ieșirea din proiectul european va fi organizat în luna iunie a acestui an.

Campania politică privind păstrarea sau renunțarea statutului de membru UE de către Marea Britanie este în toi, cele mai recente sondaje de opinie arătând că scorul devine tot mai strâns. Un sondaj comandat de postul ITV arată că 49% dintre supușii reginei optează pentru rămânerea în Uniunea Europeană, în vreme ce 41% ar alege varianta Brexit.

Unul dintre parlamentarii laburiști care militează pentru rămânerea în carul Uniunii, Chucka Umunna, speră că avantajele comerciale reflectate de studiul Centrului de Cercetare Economică și pentru Afaceri să fie edificatoare pentru mulți oameni de afaceri din Marea Britanie.

„Ca oameni de afaceri de succes, întrebați-vă acest lucru: Ați rupe legăturile cu cel mai important partener pentru a urmări alte piste? Nu, ați păstra baza de clienți în vreme ce ați căuta să speculați noi oportunități. Asta ne și oferă Europa: accesul la cea mai mare piață liberă de comerț din lume, alături de alte 50 de acorduri de comerț internațional care deschid piețe din Coreea de Sud până în Mexic sau Canada”, a punctat Umunna în cadrul unei întâlniri cu reprezentanții mediului de afaceri din Regatul Unit.

 

Mesaj controversat de la prințul William

Capacitatea Marii Britanii de „a acționa în comun cu alte state este esențială” și constituie fundamentul securității și prosperității sale, a declarat marți prințul William, citat de presa britanică, care subliniază că declarația pare să susțină menținerea țării sale în Uniunea Europeană.

„Într-o lume tot mai turbulentă, capacitatea noastră de a ne uni pentru a acționa în comun cu alte state este esențială. Este fundamentul securității și prosperității noastre”, a declarat reprezentantul casei regale britanice într-un discurs la Ministerul britanic de Externe (Foreign Office), relatează France Presse.

 

trimiteri-sus-4

Victoria lui David „Sancho Panza” Cameron în faţa UE

Cameron, echilibristică pe linia referendumului UE

După 16 ani, David Cameron, primul ministru britanic, merge la Bucureşti (fotocronică)

Prima româncă ce a candidat la alegeri în Marea Britanie

trimiteri-jos-4

 

„Ducele de Cambridge pare să-și fi semnalat sprijinul pentru campania în favoarea menținerii Marii Britanii în UE într-un discurs la Foreign Office”, a subliniat Gordon Rayner, jurnalist politic la The Telegraph.

„Nu este vorba de Europa”, a indicat totuși un purtător de cuvânt al Palatului Kensington, reședința londoneză a prințului William.

„De secole, Marea Britanie este o națiune îndreptată spre exterior. Am încercat întotdeauna să explorăm ceea ce este dincolo de orizont (…) Avem o lungă tradiție, de care suntem mândri, de căutare de aliați”, a mai declarat prințul William, în contextul intensificării negocierilor pentru menținerea Regatului Unit în Uniunea Europeană, înaintea unui summit european care are loc joi și vineri la Bruxelles.

Marea Britanie așteaptă la sfârșitul acestei săptămâni un acord cu partenerii săi europeni pentru a schimba termenii apartenenței sale la UE. Dacă răspunsul va fi pozitiv, referendumul privind rămânerea sau nu în UE, prevăzut până la finele lui 2017, ar putea avea loc în luna iunie a acestui an. Deși familia regală nu se implică teoretic în afacerile politice din Marea Britanie, unele declarațiile ale reprezentanților ei sunt interpretate ca luări de poziție privind marile chestiuni de actualitate. Spre exemplu, atenționarea reginei Elisabeta a II-a împotriva unei „divizări a Europei”, făcută în luna iunie a anului trecut, a fost văzută ca un avertisment voalat privind implicațiile unei ieșiri a Marii Britanii din UE.

Autor articol: Amira Damian
Etichete: , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!