Ilie Năstase, decorat de Iohannis

Articol publicat in sectiunea Sporturi pe data 22 iulie 2016

638 nastasePreşedintele Klaus Iohannis l-a decorat marţi pe Ilie Năstase cu cea mai mare distincţie, Ordinul „Steaua României” şi a declarat că acesta este un simbol al tensiului şi al României, amintind că atunci când juca, era zi de sărbătoare.

„Pentru generaţia mea, aţi fost un sportiv de vis. Deşi nu aveam la dispoziţie mijloacele media de astăzi, când juca Ilie, era sărbătoare: ne adunam cu toţii în faţa unui televizor ori deschideam aparatele de radio pentru a admira şi asculta spectacolul pe care îl creaţi pe teren”,a spus preşedintele Klaus Iohannis, la ceremonia de decorare care a avut loc la Palatul Cotroceni.

Şeful statului a adăugat că speră ca modelul său să inspire tinerele generaţii de sportivi.

„Atunci uitam cu desăvârşire de toate nedreptăţile acelor ani şi mulţi visam să ajungem ca dvs. Aţi fost idolul unei generaţii”, a mai declarat Klaus Iohannis, la ceremonia de decorare care a avut loc la Palatul Cotroceni.

„În ţară sau în străinătate, lumea vă cunoaşte şi vă recunoaşte ca un simbol al tenisului şi un simbol al României. Fără dumneavoastră, tenisul nu ar fi ceea ce este astăzi. Veţi rămâne pentru totdeauna un reper pentru sportul românesc şi îmi doresc ca performanţele dumneavoastră să constituie un imbold pentru tinerele generaţii de sportivi”, a afirmat preşedintele.

Iohannis a mai spus că în tenis Ilie Năstase a oferit „spectacolul total” şi că US Open şi Roland Garros îl păstrează pe sportiv în clubul select al celor care au câştigat aceste competiţii.

De asemenea, şeful statului a amintit că în 19 iulie, cu 24 de ani înainte de naşterea tenismenului a avut loc primul meci al echipei de tenis a României într-o Cupă Davis. „Aţi fost născut, domnule Ilie Năstase, să oferiţi tuturor iubitorilor de sport mai mult decât performanţă, aţi fost un fenomen al naturii umane pe terenul de tenis”, a declarat el.

Iohannis i-a urat „La mulţi ani” tenismenului care împlinea marţi 70 de ani şi a adăugat că îi mulţumeşte în nume personal şi numele României pentru că „a servit cu dedicaţie reputaţia sportului românesc”.

„Este cea mai frumoasă zi din viaţa mea. M-am născut în ţara asta şi aici o să mor”, a spus şi Ilie Năstase, după ce a primit distincţia de la preşedintele Iohannis.

Ilie Năstase a fost primul lider al clasamentului WTA, iar de-a lungul carierei a câştigat 58 de trofee, șapte dintre ele fiind în turneele de Grand Slam, la simplu, dublu şi dublu mixt. A mai disputat trei finale de Cupa Davis, toate pierdute în faţa echipei Statelor Unite.

Iată și cele șapte dorințe ale lui Năstase, unele dintre ele dovedind că timpul nu iartă:

  1. „În domeniul sportului… am fost la Budapesta, am văzut o sală incredibilă. Să se pună şi numele meu unei săli de sport sau unei arene de tenis. Pe noi ne-au dat afară de la Arenele BNR, ungurii i-au dat 16 milioane de dolari domnului Ţiriac pentru turneu”.
  2. „Mi-aş dori ca Nadia Comăneci să aibă o sală care să-i poarte numele, chiar dacă locuieşte în America. E mai româncă decât mine Nadia”.
  3. „Vreau ca unul dintre stadioanele României să se numească Gheorghe Hagi”.
  4. „Mi-aş dori ca bugetul pentru sport să fie mai mare ca bugetul pentru sănătate, pentru că dacă faci sport, eşti sănătos!”.
  5. „Mi-aş dori un referendum în care noi să scoatem din limba română cuvântul rusesc DA şi să-l înlocuim cu SI! Nu ştiu ce caută cuvântul DA în limba română!”.
  6. „Aş vrea un referendum să se facă o lege contra cerşitului. Nu contra oamenilor bătrâni, ci a minorilor! Nu vedeţi un copil în toată lumea cerşind! La noi sunt folosiţi şi asta mă deranjează foarte tare”.
  7. „Aş dori să aflu exact adevărul despre Revoluţia din România. Mă zgârie mai mult pe inimă decât la cap această problemă”.

Autor articol: Liviu Untaru

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!