Iliescu redeschide scandalul închisorilor CIA

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 1 mai 2015

iliescu3

Ion Iliescu a afirmat, într-un interviu recent acordat Der Spiegel, că el a aprobat „în principiu”, în perioada 2002-2003, o solicitare a SUA privind crearea unui centru al CIA în România, fără a ști că urma să fie vorba de vreo unitate pentru detenție. Detaliile proiectului au fost stabilite de Ioan Talpeș, la acea vreme șef al Administrației prezidențiale.

În perioada 2002-2003, Statele Unite au formulat o cerere privind găzduirea de către România a unui centru al Agenției Centrale de Informații (CIA).

„Aliații americani ne-au cerut să oferim o locație”, afirmă Ion Iliescu în interviu, explicând că a aprobat solicitarea „în principiu”, fără a avea cunoștință că era vorba de vreun centru special pentru detenție, scrie publicația germană, preluată de Mediafax.

„Am considerat că era un gest de acomodare înaintea aderării noastre la NATO”, a explicat Iliescu, care a fost președinte în perioada 22 decembrie 1989-1992, 1992-1996 și 2000-2004.

„Noi nu am avut nicio interferență asupra activităților desfășurate de Statele Unite în acea locație”, a explicat fostul președinte. „În acel moment, mie, ca președinte, acea solicitare nu mi s-a părut mare lucru. Eram aliați (…), nu am intrat în detalii. Dacă aș fi știut ce se putea face acolo, răspunsul nu ar fi fost pozitiv”, a subliniat Iliescu.

 

„Eram conștienți că puteau fi lucruri periculoase”

Fostul șef al Administrației prezidențiale Ioan Talpeș a confirmat, pentru Der Spiegel, afirmațiile lui Ion Iliescu despre locația destinată CIA, explicând că a fost oferit un sediu în București, utilizat între 2003 și 2006, și că autoritățile române nu au știut ce activități desfășurau americanii.

Potrivit fostului consilier prezidențial, autoritățile române ar fi transmis CIA că nu așteptau informații despre activitățile desfășurate în acel sediu. „Nu am văzut personal locația. Eram conștienți că puteau fi lucruri periculoase”, a spus Talpeș, potrivit Der Spiegel.

Președintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Anne Brasseur, a salutat afirmația fostului președinte Ion Iliescu privind prezența unui centru CIA în România și a cerut autorităților române să efectueze o investigație serioasă.

Ion Iliescu a scris, ulterior, pe blog, că e „neplăcut surprins” de modul în care au fost reflectate afirmațiile sale pentru Der Spiegel, susținând că nu a confirmat în niciun fel existența unei închisori ilegale a CIA în România, închisoare unde s-ar fi aplicat tehnici precum tortura.

 

Ponta și Băsescu neagă

Premierul Victor Ponta a afirmat la rândul său că, în cei trei ani de când conduce Guvernul, nu a avut niciodată informații legate de existența unor închisori sau facilități CIA în România și că nu poate cunoaște ce s-a întâmplat în perioada anterioară, deoarece atunci nu avea responsabilități înalte în stat.

Fostul președinte Traian Băsescu a negat, recent, afirmațiile unui jurnalist care a susținut că pe teritoriul României au existat închisori CIA unde au fost torturați oameni, subliniind că nu există „o probă” că au funcționat pe teritoriul țării noastre astfel de centre de detenție.

Întrebat într-o emisiune televizată dacă au fost închisori CIA în România unde au fost torturați oameni, fostul șef al statului a spus că nu știe. Întrebat dacă a citit raportul Congresului SUA privind închisorile CIA din întreaga lume, Băsescu a confirmat, dar a precizat că „nu există o probă că pe teritoriul României au existat astfel de închisori”.

Senatul american a prezentat, pe 9 decembrie 2014, versiunea publică a raportului privind tehnicile de interogare utilizate de CIA. Conform documentului, Agenția Centrală de Informații din SUA a utilizat metode „brutale”, de multe ori „ineficiente”, pentru interogarea suspecților de terorism, inducând în eroare constant Președinția și Congresul privind informațiile obținute.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!