Imaginea moldoveana a Romaniei

Articol publicat in sectiunea Editorialul săptămânii pe data 5 decembrie 2010

Una dintre problemele care par a afecta imaginea romanilor in strainatate este stransa legatura dintre ei și doua capitole neclare ale migrației internaționale: romii și moldovenii. Daca chestiunea roma este dezbatuta aprig in ultimii ani, fara a se gasi o reala implicare europeana in rezolvarea ei, cea a moldovenilor este cu totul diferita.

Campanii mai recente ale unor tabloide acuza acordarea prea ușoara a cetațeniei romane, fenomen ce ar genera o migrație de forța de munca pe baza pașapoartelor romanești. Presa britanica stabilește la 300.00 cifra cetațenilor moldoveni care au beneficiat de obținerea pașaportului romanesc. Nu este, aici, decat o forma a normalitații interpretata in dodii. Libera circulație a cetațenilor moldoveni care au obținut și cetațenia romana nu este cu nimic mai nefireasca decat circulația francezilor care au obținut recent cetațenia, chiar daca provin de pe alte continente, sau a germanilor care iși recupereaza identitatea naționala dupa ce și-au pierdut-o, in timpul razboiului, din motive neimputabile lor. Si lista poate continua. Problema nu este procesul de acordare a cetațeniei, care este recuperarea unui drept pe care democrația il acorda, in cadrul unei legislații internațional acceptate. Ci, din nou, modul in care ne raportam la un fenomen real, firesc, perfect definit legislativ.

Aduc in discuție chestiunea moldoveana, pentru ca, in aceste zile, Republica Moldova este in fierberea unor negocieri a caror incheiere pare imposibila fara un compromis facut de vreunul din parteneri. Dupa o campanie bine mediatizata, cu o prezența la vot pe care n-o prea intalnim mai la Vest, moldovenii se regasesc in fața vechii dileme: la dreapta sau la stanga? Va fi decizia noului parlament, care va alege președintele țarii. Pentru Vest, insa, important este accesul moldovenilor la valorile europene, de la invațamant la schimburi culturale sau cercetare științifica, șansa lor de a vedea ca Europa exista, ca civilizația nu e un vis și ca in lumea aceasta framantata se poate trai și altfel. De altminteri, deschiderea UE spre facilizarea obținerii vizelor este o dovada ca Moldova e apreciata pentru eforturile ei, ca i se da șansa de a se apropia, treptat, de structurile europene. Intr-un asemenea context internațional, acuzațiile legate de circulația moldovenilor cu pașapoarte romanești devin la fel de aberante precum cele legate de invazia romanilor peste Canalul Manecii. In cele din urma, Marea Britanie știe sa fie un foarte bun spațiu de primire, selecție și formare a migranților. Si chiar de acceptare a lor, printre liniile sinuoase ale unor restricții anacronice, din fericire nu intotdeauna respectate.


Etichete: , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!