Imaginea ROM(âniei) în Daily Mail

Articol publicat in sectiunea UK, despre români pe data 3 octombrie 2013

Tabloidul Daily Mail a folosit… 45 de imagini pentru a ilustra un articol de mai puţin de 30 de rânduri despre condiţiile mizere în care trăiesc romii din România.

„În casele romilor, desculţi, dar zâmbitori, membrii familiilor lovite de sărăcie îşi drămuiesc existenţa în sate îndepărtate din România”, este titlul integral al articolului apărut, în 18 septembrie, în publicaţia britanică cu un tiraj zilnic de peste un milion de exemplare (At home with the Roma: Barefoot but still beaming, the poverty-stricken families who eke an existence in remote villages of Romania).

Textul se referă la „peste 500 de etnici romi care trăiesc într-o sărăcie lucie şi mizerie inimaginabilă altundeva în Europa”, în cătunul Ponorata din Maramureş. Localitatea nu apare pe nicio hartă, iar oamenii îşi duc viaţa ca în Evul Mediu, fără electricitate şi apă curentă. Mai mult de 90% dintre ei sunt analfabeţi şi nu au un loc de muncă, se arată în acelaşi articol.

Daily Mail îşi informează cititorii despre cele „peste 2 milioane de romi” din România, despre modul în care aceştia sunt marginalizaţi de societatea românească şi ignoraţi de autorităţile de la Bucureşti.

Autorii scurtului articol şi-au susţinut afirmaţiile cu ajutorul a peste 40 de fotografii postate în ediţia online a Daily Mail, în conformitate cu principiul „o imagine face cât 1.000 de cuvinte”. Acestea îi arată pe romii din Ponorata cum îşi duc viaţa îmbrăcaţi neîngrijit, sărăcăcios şi murdar, în case mizerabile, cu pereţi de pământ.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!