„Imaginea României o facem noi…”

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Educaţie şi învăţământ, Poveşti româneşti pe data 5 august 2013

Londra_Christian Ardeu_Model European Union Council_Cambridge

Este student, are 21 de ani şi este singurul român care face parte din echipa ce a câştigat anul trecut Cupa Inter-universitară a Londrei la baschet masculin. În acest an, el a fost ales să reprezinte interesele Marii Britanii la Cambridge, într-un Consiliu al Europei – model simulat de către studenţi din statele UE.

 

De la Arad la Queen Mary University of London

Christian Ardeu este un tânăr înalt, venit la Londra din Arad în urmă cu mai puţin de doi ani. A absolvit „cel mai bun liceu” din oraşul de pe Mureş, în „cea mai bună clasă”, şi a luat bacalaureatul cu notă mare, „fără nicio problemă”; pentru că visa să studieze în străinătate şi să joace baschet în echipa universităţii. Iar visul lui a devenit realitate…

Când l-am întrebat despre imaginea negativă a României în Regatul Unit, a răspuns cu nonşalanţă: „Imaginea de care beneficiem în Marea Britanie o facem noi şi nu cred că aceasta este una rea. Mă deranjează ce scriu ziarele despre români, dar acele articole nu se referă la toţi românii, ci doar la aceia care îşi câştigă existenţa prin mijloace «neortodoxe». Eu, personal, nu am simţit niciodată că aş fi dezavantajat doar pentru că sunt român.”

„Mi-am dorit întotdeauna să studiez în străinătate”, spune cu entuziasm tânărul. A optat pentru Londra la îndrumarea unei profesoare de engleză. Iar facultatea şi-a ales-o în urma unei discuţii cu „o cunoştinţă” care studiase ştiinţele politice la Queen Mary University of London, situată în estul capitalei britanice. Aşa a ajuns Christian să aprofundeze relaţii internaţionale şi ştiinţe politice, în cadrul aceleiaşi universităţi.

„Mi-a fost greu la început, era ceva nou pentru mine, un oraş foarte mare comparativ cu oraşul meu… A fost greu când m-am văzut singur în această metropolă. M-a ajutat enorm faptul că am stat în campus, înconjurat de tineri de toate naţionalităţile.” Acum, tânărul din Arad locuieşte în Stratford, la doar 15 minute distanţă de universitatea la care studiază. „Din păcate, în sistemul de învăţământ superior britanic, doar studenţii din primul an sunt încurajaţi să stea în cămine studenţeşti. Apoi, eşti îndemnat să te descurci pe cont propriu”, precizează Christian.

Şi modul de studiu practicat în universitatea londoneză pare complet altfel decât cel cu care tânărul arădean se obişnuise. „Trebuie să înveţi singur, să ai iniţiativă şi să îţi cauţi tu însuţi materialele necesare studiului. Suntem testaţi săptămânal. Iar cine nu citeşte riscă să fie dat afară din curs sau chiar din universitate”, mai mărturiseşte Christian. Cel mai greu i-a fost să scrie periodic eseuri lungi de 3.000 de cuvinte. „Mi-a fost foarte dificil să mă exprim la nivel academic, chiar dacă ştiam bine engleza.”

„Cei doi ani petrecuţi până acum la Londra m-au maturizat, m-au învăţat să trăiesc şi să mă descurc singur”, concluzionează Christian într-o notă optimistă…

————————————–

„Vreau să ajut România”

 

„Mai am un an de studii aici şi o să urmez apoi un master. Dar, din septembrie, o să încep să studiez şi ştiinţele economice… Consider că economia şi politica merg mână în mână… În final, îmi doresc să ajut România; şi cred că în acest fel o să am mai multe oportunităţi. Nu spun că nu vreau să mă întorc în România. Dar cred că putem ajuta România şi din afara ţării. Oricum, mi-ar plăcea să îmi ajut ţara.

Momentan, însă, pentru mine cele mai importante sunt studiile. Şi cred că orice tânăr care vine la Londra la studii şi este serios nu are cum să îşi rateze viitorul.”

Christian Ardeu – student la Queen Mary University of London

————————————–

 

Învingător pe teren… şi în viaţă

Pasiunea pentru baschet a fost cea care l-a ajutat foarte mult pe tânărul român Christian Ardeu să îşi fac prieteni şi să se integreze în viaţa socială din metropola de pe Tamisa. „Am practicat baschet profesionist şi în România, am jucat la CSS Bega Timişoara, echipă cu care am devenit vicecampion naţional al României.”

Când a candidat pentru un loc de student într-o universitate londoneză, Christian a fost dezamăgit că performanţele sale sportive nu au fost luate în considerare. „Dar am fost surprins când am descoperit, după ce am venit la Londra, că în universitate toată lumea practică foarte mult sport. Este de-a dreptul impresionant. Aşa că, odată intrat la Queen Mary, am aflat că au echipă de baschet masculin şi chiar a existat un sistem de selecţie a celor mai talentaţi baschetbalişti dintre studenţii nou-veniţi”, spune tânărul originar din Arad. El îşi aminteşte cum s-au organizat patru antrenamente speciale pentru cei care vor să facă parte din echipa de baschetbalişti ai universităţii. S-au înscris peste 120 de doritori şi erau doar trei locuri disponibile în echipă. „Din fericire, antrenorul a decis să mă accepte printre cei trei. În echipa de baschet nu există niciun britanic, toţi sunt din alte state europene”, mai spune Christian Ardeu.

Anul trecut, echipa a câştigat cu Christian pe teren Cupa inter-universitară a Londrei la baschet masculin. Iar în acest an, căpitanul echipei a terminat facultatea şi a părăsit echipa. „În consecinţă, au avut loc noi alegeri, iar eu am fost ales să conduc secţia de baschet a universităţii”, afirmă românul cu un aer firesc.

 

Ales să reprezinte… Marea Britanie

Primul model al Consiliului Uniunii Europene, care s-a desfăşurat la Cambridge şi a fost realizat exclusiv de către studenţi, a avut loc în acest an, la mijlocul lunii iunie, în renumitul centru universitar britanic. Tinerii au luat locul delegaţilor statelor UE, comisarilor europeni, membrilor preşedinţiei consiliului sau al jurnaliştilor veniţi să relateze despre eveniment. Practic, interesele fiecărei ţări din cele 28 de membre ale Uniunii Europene au fost susţinute de către un student. Iar Marea Britanie a fost reprezentată de… Christian Ardeu.

„Am aflat de posibilitatea de a participa la acest eveniment pe un website… Mi s-a părut interesant şi am aplicat. Aşa au procedat şi alţi colegi de ai mei. Mi s-au cerut multe informaţii despre mine, dar cred că decisiv în procesul de selecţie a fost CV-ul şi eseul pe care a trebuit să îl scriem. Era un eseu simplu de motivaţie. Peste o lună am primit un e-mail şi un telefon de confirmare că am fost acceptat”, relatează simplu Christian. „Faptul că am fost nominalizat pentru a reprezenta Marea Britanie, deşi sunt român, confirmă că nimeni nu are treabă cu românii în această ţară”, adaugă el imediat.

Pe Christian Ardeu l-a surprins cel mai mult „cât de bine a fost reprezentată România de către o franţuzoaică” cu ocazia simulării unei şedinţe a Consiliului Europei la Cambridge, de către studenţi. „A fost o plăcere să o vezi cum s-a folosit de argumente pentru a dovedi tuturor că România este un loc bun. Ştia foarte multe despre România şi nu le-a perceput într-o lumină negativă. M-a bucurat interesul ei pentru ţara noastră”, vorbeşte românul din Christian Ardeu.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!