Imaginea românilor în atenția ministrului britanic Philip Hammond

Articol publicat in sectiunea UK, despre români pe data 26 martie 2015

Londra_Bogdan Aurescu_martie 2015

Documentarul „The Romanians are coming” (Vin românii), produs și difuzat de postul tv britanic Channel 4, a constituit unul dintre subiectele discutate de ministrul român de externe Bogdan Aurescu cu omologul său din Marea Britanie, Philip Hammond, în cadrul întâlnirii dintre cei doi oficiali care a avut loc la Londra, în 24 martie.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a efectuat marţi, 24 martie 2015, o vizită la Londra. Șeful diplomației românești a participat, în calitate de vorbitor principal, la conferinţa Royal United Services Institute (RUSI) pe tema apărării împotriva rachetelor balistice. De asemenea, programul vizitei la Londra a ministrului român al afacerilor externe a inclus o întrevedere cu omologul britanic, Philip Hammond, conform comunicatelor de presă transmise de Ministerul Afacerilor Externe din România (MAE), după eveniment. Cei doi miniștrii au abordat „aspecte de interes comun de pe agenda bilaterală, europeană şi de securitate”. Vizita șefului diplomaţiei române s-a încheiat cu o întâlnire cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Marea Britanie.

Conferinţa Royal United Services Institute pe tema apărării împotriva rachetelor balistice reprezintă unul dintre cele mai importante evenimente anuale de profil şi o platformă de dezbatere relevantă atât pentru decidenţii politici, cât şi pentru specialişti, informează MAE.

————————————–

„Desfăşurată în perioada 24-25 martie 2015, conferinţa oferă cadrul necesar unor dezbateri de substanţă privind dezvoltarea capabilităţilor Alianţei Nord-Atlantice în domeniul apărării antirachetă, subsumată deciziilor Summit-ului NATO din Marea Britanie.”

————————————–

 

Discuții la nivel înalt despre români

Întrevederea de la Londra dintre ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, și secretarul de stat pentru afaceri externe și Commonwealth, Philip Hammond, a fost a doua de acest fel din 2015. Cei doi miniştri s-au întâlnit anterior la Bucureşti, în 14 ianuarie. Prezența oficialului român în capitala Regatului Unit a prilejuit „continuarea consultărilor purtate la București privind cooperarea pe multiple paliere – bilateral, european şi internațional”, susțin reprezentanții MAE.

Ministrul Bogdan Aurescu s-a referit din nou, în acest context, la potenţialul comunităţii româneşti din Marea Britanie, care este un contributor net la economia și viaţa socio-culturală a ţării gazdă, fapt dovedit de statistici și de studii riguroase efectuate în Marea Britanie și la nivelul Comisiei Europene. El a arătat că „românii din Marea Britanie sunt bine integrați, peste 3 din 4 români fiind angajați (rata de angajare fiind în prezent de 77,7%, mai mare decât cea a cetățenilor britanici)”, se precizează în comunicatele de presă.

Bogdan Aurescu a pus un accent aparte, în cadrul discuţiilor, pe necesitatea cooperării active a celor două părţi pentru îmbunătăţirea percepţiei asupra cetățenilor români care lucrează în Marea Britanie, în continuarea demersului scris din 23 februarie 2014, în urma documentarului produs de Channel 4. Ministrul român a subliniat importanţa implicării autorităţilor britanice, împreună cu cele române, în acest efort.

————————————–

„Cei doi demnitari au convenit ca diplomaţi din cele două ministere de externe să se întâlnească pentru a stabili un inventar de posibile linii de acţiune pe această temă.”

Sursa: MAE

————————————–

 

Întâlnire cu comunitatea

Londra_Bogdan Aurescu_martie 2015_1

Vizita ministrului Bogdan Aurescu la Londra din 24 martie s-a încheiat cu o întâlnire cu membri ai comunităţii româneşti din Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord. Cu acest prilej, acesta a transmis deschiderea MAE pentru a eficientiza relația partenerială cu comunităţile româneşti din străinătate şi cu statele în care acestea locuiesc, în scopul facilitării integrării şi asigurării unui tratament corespunzător statutului de cetăţeni europeni pentru românii rezidenţi în statele membre ale Uniunii Europene.

În mesajul său, şeful diplomației române a menţionat contribuţia reală și semnificativă pe care o are comunitatea românească din Marea Britanie în cadrul societății și economiei din această țară, adăugând că românii beneficiază de o reprezentativitate socio-profesională care poate contribui la consolidarea profilului şi prestigiului României și al românilor în Regatul Unit.

Bogdan Aurescu a transmis aprecierile sale pentru reprezentanții comunității românești care, prin conduita și rezultatele activității lor, pot fi considerați un model de integrare în cadrul societății britanice.

În acest context, ministrul român de externe a evidențiat dialogul constant cu autoritățile britanice, inclusiv cu prilejul întâlnirii avute cu omologul său Philip Hammond, privind necesitatea ca autorităţile române şi cele din Regatul Unit să conlucreze pentru a identifica mijloacele adecvate pentru a corecta stereotipurile negative la adresa românilor, reflectate în mass-media din Marea Britanie.

Şeful diplomaţiei române a transmis membrilor comunităţii româneşti îndemnul de a menţine un dialog constant cu autorităţile române competente, în vederea identificării soluţiilor adecvate în cazul conflictelor sau litigiilor de muncă în care sunt implicaţi cetăţeni români rezidenţi în Marea Britanie.

De asemenea, Bogdan Aurescu a punctat necesitatea dezvoltării coeziunii mediului asociativ românesc, astfel încât acesta să reprezinte un partener semnificativ şi eficient în dialogul cu autorităţile locale şi centrale din Marea Britanie şi România, precum și cu societatea civilă (ONG-urile profesionale, sociale, culturale, comunitatea academică, mass-media) din ambele țări.

————————————–

„România nu se poate împărți în mod real între România de acasă și România de aici. România – și imaginea ei – este una singură, indivizibilă, deci și responsabilitatea noastră – a celor de acasă și a celor de aici – este indivizibilă. Vă propun să lucrăm împreună pentru proiectul imaginii reale a României.”

Bogdan Aurescu, ministru al afacerilor externe în Guvernul de la București

————————————–

 

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!