Imbatranim cel mai rapid din UE

Articol publicat in sectiunea Social pe data 10 februarie 2014

pensionari 3Romania va fi tara din UE cu procesul cel mai accentuat de imbatranire a populatiei si, totodata, va avea un procent de cheltuieli cu pensiile din PIB printre cele mai mari, a declarat, saptamana trecuta, la prezentarea unui studiu privind pensiile, ministrul muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice, Mariana Campeanu.

Ea a precizat ca la acest proces contribuie natalitatea scazuta, mortalitatea infantila si migratia fortei de munca, in special a celei tinere. „Daca vor mai fi persoane care vor pleca sa-si gaseasca un loc de munca in strainatate, acelea vor fi tocmai persoanele tinere. Aceste componente, corelate si cu cresterea sperantei de viata, vor duce la cel mai mare procent de imbatranire a populatiei in Romania”, a spus ministrul muncii, potrivit Mediafax. O consecinta a acestei situatii va fi, in opinia Marianei Campeanu, cresterea procentului din PIB al cheltuielilor cu pensiile. „Procentul cheltuielilor cu pensiile in PIB va creste si va fi unul dintre cele mai mari din Uniunea Europeana”, a spus ea.

In acelasi context, ministrul muncii a precizat ca numarul de tineri din Romania ajunsese, in 2012, sa fie egal cu cel al batranilor, ceea ce inseamna ca procesul de imbatranire a populatiei era deja in plina desfasurare.

 

Sistemul de pensii, sustenabil pana in 2030

Perspectiva demografica a Romaniei este proasta, fiind agravata si de pierderea masiva a populatiei active prin migratie, astfel incat sistemul de pensii se prefigureaza sustenabil pana la nivelul anului 2030, rezulta dintr-un studiu realizat de Centrul de Resurse pentru Participare Publica (CeRe) si Centrul Roman de Politici Europene.

Initiatorii studiului arata ca, in prezent, sistemul de pensii nu se auto-sustine complet, de la bugetul de stat transferandu-se aproximativ 2,5% din PIB, potrivit Mediafax.

„Daca procentul s-ar ridica la cca. 3%, pot aparea probleme serioase de echilibru (cu efecte ce vor fi resimtite in economie – cresterea fiscalitatii, reducerea investitiilor etc.), iar daca ar ajunge spre 4%, echilibrul ar fi pierdut. Acum, transferurile asigura un grad optim de adecvare a pensiilor, iar Romania nu ar fi avut probleme cu transferurile, daca nu ar fi intervenit criza economica globala din 2008, aceasta afectand economia si, implicit, veniturile la buget”, se arata in documentul citat.

 

Schimbari necesare

Specialistii sustin ca schimbarile necesare sunt structurale si depasesc instrumentele de gestiune propriu-zisa a unui sistem de pensii. Astfel, pentru a asigura un sistem de pensii adecvat, pe termen lung, ar fi nevoie de avansuri in productivitatea muncii, de cresterea ratei de ocupare a populatiei active si de politici de imigratie atractive.

„Perspectiva demografica a Romaniei este proasta. Pierdem masiv populatie activa prin migratie. Din anul 1990, am pierdut aproximativ 2 milioane de oameni activi. Daca acest ritm se va mentine, contributorii se vor reduce disproportionat cu beneficiarii, iar sustenabilitatea va fi afectata. Mecanic (excluzand migratia), sistemul de pensii se prefigureaza sustenabil pana la nivelul anului 2030. Una dintre cauze este ca speranta de viata in Romania este inca mica – numarul de iesiri (decese) este mare”, se mai arata in studiul citat.

Initiatorii cercetarii subliniaza ca pe piata muncii situatia este stationara, de ani de zile rata de ocupare fiind in aceiasi parametri, fara a fi generate locuri de munca. Masurile cu potential de a influenta in bine sustenabilitatea sistemului de pensii, identificate de specialisti, ar fi: stimularea cresterii gradului de ocupare, reducerea contributiei la asigurarile sociale (CAS) angajat/angajator, cresterea salariului minim pe economie si masuri de imbunatatire a colectarii CAS.

Autor articol: Ionut Mares
Etichete: , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!