IMIGRANTI PE BANCILE SCOLII

Articol publicat in sectiunea Educaţie şi învăţământ, Reportajul săptămânii pe data 4 noiembrie 2012

Diaspora Romaneasca_Imigranti pe bancile scolii1

 

Cu apreciere, despre scoala britanica

 

Sistemul de invatamant britanic atat de diferit de scoala romaneasca este in acelasi timp criticat de romanii nou-veniti in Regatul Unit si apreciat de cei care au avut ocazia sa il cunoasca din interior. Tinerii care au absolvit o scoala in Marea Britanie, ca si cadrele didactice care au ajuns sa lucreze in institutiile de invatamant britanice, vorbesc in termeni laudativi despre metodele de studiu practicate in Regatul Unit.

Limba engleza este perceputa ca principalul obstacol pentru elevii veniti din Romania in Marea Britanie. Dupa depasirea barierei lingvistice insa, scoala pare accesibila, metodele de invatare sunt eficiente si sistemul de invatamant – foarte bine organizat, in opinia  celor mai tineri imigranti romani din aceasta tara.

 

Dincolo de bariera lingvistica

„Cand am ajuns prima data intr-o scoala din Londra, prima preocupare a mea nu a fost legata de gradul de dificultate al materiilor, ci de modul in care am sa inteleg si sa ma fac inteles”, povesteste Traian Zdrali, un roman care este acum student la o prestigioasa universitate britanica. Se intampla in 2005, pe cand tanarul de azi era un adolescent in varsta de 15 ani.

El mai petrecuse in Marea Britanie cateva vacante sau chiar absentase mai multe luni de la scoala in Romania ca sa stea impreuna cu familia. A mai pierdut un an scolar si in momentul cand parintii au decis sa il mute definitiv in UK. Ajuns la Londra, a dat cateva teste de verificare pentru a se inscrie la scoala si cunostintele dobandite in Romania i-au fost apreciate, motiv pentru care i s-a permis accesul in al zecelea an de studiu, conform sistemului de invatamant britanic.

„Am incercat la doua scoli diferite si una dintre ele m-a acceptat. Am inceput scoala in noiembrie, in anul 10 de studiu, in conditiile in care in sistemul de invatamant britanic scoala secundara se termina in anul al 11-lea si urmeaza colegiul sau liceul”, povesteste Traian. „A durat doar cateva saptamani sa ma acomodez cu limba, pentru ca invatasem engleza si in Romania. Dar imi amintesc ca profesorii m-au ajutat foarte mult, lucrau cu mine separat si erau foarte intelegatori. Asa ca dupa aceea am inceput sa invat, sa acumulez cunostinte, nu ma mai gandeam in primul rand la modul de comunicare. Si mi-am dat seama ca materia era mult mai usoara. De exemplu, la matematica, invatam in clasa a zecea lucruri pe care le parcursesem in clasele a V-a si a VI-a in Romania. Am avansat foarte mult in timp relativ scurt. Imi amintesc ca am intrat in scoala cu un nivel minim de cunoastere al limbii engleze, iar peste un an si ceva, cand am absolvit anul 11, eram printre cei mai avansati din clasa la aceasta materie”, isi continua tanarul marturisirea.

 

Anii de scoala fara probleme…

Nici din punctul de vedere al integrarii in colectivitate, Traian Zdrali nu a avut niciun fel de dificultate.  „Se intelegea foarte bine cu colegii, chiar daca era printre putinii imigranti din scoala. Cei mai multi colegi ai lui erau britanici, dar el fiind blondut s-a integrat fara probleme, si intr-un an de zile vorbea engleza cursiv”, ne-a confirmat tatal baiatului.

„Din prima zi de scoala, unul dintre colegi a primit ca sarcina sa stea cat mai mult timp cu mine pentru a ma ajuta sa ma integrez in colectiv. Asa ca am trecut fara probleme, din acest punct de vedere, peste ultimii doi ani din scoala secundara. Iar apoi la colegiu, mi-a fost si mai usor. Eu am ales sa ma axez in ultimii ani pe specializarea arta si design; iar la colegiu aveam mai multi imigranti in clasa decat in scoala secundara, plus ca deja vorbeam foarte bine engleza, deci am fost acceptat ca oricare alt coleg”, precizeaza Traian.

Cat despre sistemul de invatamant britanic, tanarul ajuns in Marea Britanie in urma cu sapte ani are numai aprecieri pozitive. „Imi place foarte mult metoda de studiu practicata aici, comparativ cu cea cu care am fost obisnuit in Romania. Pot sa ma refer, spre exemplu, la situatia in care un elev nu are inclinatii pentru o anumita materie. In Romania, toata lumea trebuie sa invete aceleasi lucruri, obligatoriu. Iar pentru cei care invata ceva din sila, aceasta se va reflecta in situatia scolara finala, la nivelul notelor. Aici fiecare isi alege in ce domeniu se pregateste, dar ceea ce face trebuie sa faca temeinic. Inca din liceu esti pus sa inveti lucruri practice in domeniul in care te pregatesti”, sustine cu vadita admiratie Traian Zdrali.

 

 

Performantele unei romance

remarcate de BBC

 

Alexandra Vranceanu a venit la Londra in august 2003. Avea 15 ani, terminase clasa a VIII-a in Romania si studiase intensiv limba germana. Limba engleza a studiat-o la scoala doar patru ani si in ultimele trei luni petrecute in tara si-a intensificat studiul cu un meditator privat.

 

A invatat in sase luni cat un britanic in 24

Parintii au inscris-o pe Alexandra, in august, la una din scolile britanice, pentru un an de studiu decisiv, care se finaliza printr-o examinare severa la sapte discipline din materia parcursa in scolile britanice pe perioada a doi ani. Pentru ca formularul de inscriere a fost depus tarziu, raspunsul favorabil a intarziat, pana in a doua jumatate a lunii noiembrie. Fata trebuia practic sa inceapa scoala la 1 decembrie si sa pregateasca in sase luni examenele pentru care colegii ei din scolile britanice s-au pregatit indelung. A fost un efort si pentru parinti sa inteleaga rapid sistemul de invatamant britanic pentru a putea contribui la munca copilului lor, in conditiile in care copiii romani din Marea Britanie erau putini si sursele de informare in astfel de situatii aproape inexistente. In iunie, cand s-a terminat anul scolar, eleva sosita din Romania s-a prezentat la examene. Scepticismul declarat al profesorilor a fost risipit imediat, pentru ca ea a obtinut calificative foarte bune la toate disciplinele. Mai mult, reusita a fost apreciata ca o performanta deosebita si a trezit interesul jurnalistilor de la BBC, dar si al altor publicatii britanice mai putin cunoscute. Au trecut ani de atunci… Tanara, care avea 15 ani in 2003, s-a intors ulterior la scoala pe care o absolvise pentru o simpla adeverinta si a avut placuta surpriza sa descopere ca performanta ei inca era cunoscuta si apreciata de profesori.

 

Patru limbi straine in cinci ani de studiu

Pentru a fi admisa la colegiu, in toamna lui 2004, Alexandra s-a prezentat la un interviu in limba spaniola, dupa ce a invatat aceasta limba in doar trei luni de studiu intensiv cu un profesor privat. Si din nou neincrederea profesorului care o pregateau s-a dovedit neintemeiata, cand a trecut cu rezultate pozitive si de aceasta incercare. A urmat asadar Barnet College, unde a aprofundat timp de doi ani germana si spaniola in intentia de a continua studiul limbilor moderne in universitate. A aplicat apoi pentru o facultate, optand pentru studiul spaniolei la nivel avansat si al limbii franceze ca incepator. Aplicatia sa a primit raspuns favorabil din partea a trei universitati britanice.

Intre timp, Alexandra a absolvit facultatea la Westminster University. A studiat inclusiv in tari francofone si respectiv hispanice, pentru a desavarsi cunoasterea limbii franceze si spaniole. A petrecut in acest scop un semestru la Barcelona si unul la Universitatea din Sorbona, Franta. Apoi s-a intors la Londra pentru a parcurge anul terminal al facultatii si un program de master.

 

Perspectiva profesionala…

„Acum, cand ma gandesc la anii care au trecut, imi dau seama ca fetita mea s-a acomodat repede cu viata din Marea Britanie, chiar daca s-a simtit uneori imigranta in relatiile cu cei de varsta ei. Cred ca au fost doar experiente specifice adolescentei, provocate de tulburarile firesti ale varstei si pe care le-ar fi trait si daca nu pleca din tara probabil, intr-un alt context. Cand s-a intors dintr-o vacanta petrecuta in Romania, mi-a povestit cum a petrecut acolo impreuna cu tinerii ei prieteni cateva ore dintr-o noapte pe gazonul unui stadion dintr-un orasel de provincie, privind cerul si purtand discutii nevinovate. Si apoi a concluzionat cu regret ca in Marea Britanie nu i-ar putea sugera nici unui coleg o astfel de experienta fara sa fie privita ca o nebuna. Trebuie sa remarc ca dincolo de toate acestea, ma impresioneaza profund modul exemplar si determinarea cu care profesorii britanici se implica cu toata convingerea pentru a sustine efortul unui elev care isi propune sa invete”, ne-a marturisit mama Alexandrei.

Fata sosita la Londra in 2003, care atragea atentia BBC-ului prin performanta sa rapida obtinuta prin studiu, vorbeste acum fluent engleza, spaniola, germana, franceza. O mica parte din sufletul ei mai tanjeste poate dupa Romania, dar profesional, drumul ei s-a desavarsit intr-o cu totul alta directie.

——————————————

„Parintii romani care critica sistemul de invatamant britanic trebuie sa inteleaga ca acesta este total diferit de cel din Romania. Aici fiecare copil este privit individual si posibilitatile sale de invatare sunt tratate ca o entitate separata. Fiecare elev are propriile sale obiective, iar cadrele didactice se implica mult mai mult in ajutarea fiecarui copil.

Sistemul este mult mai deschis si nu exista clasificari ierarhice din care sa reiasa ca un elev ar fi bun si altul nu. Iar parerea ca aici nu se invata lucruri foarte avansate este complet gresita. Orice scoala britanica are dotari la care scolile romanesti nici nu viseaza si copiii invata multe lucruri, atat ca modul de invatare este altul.

De asemenea, cei care cred ca in scolile britanice nu exista un sistem de notare gresesc. Copiii sunt evaluati tot timpul si toate performantele le sunt monitorizate atent; doar ca modul de evaluare nu este la indemana oricui si mai ales, nu la indemana copiilor.”

Daniela Chira, masterand in psihologie, City University London, cu experienta in sistemul de invatamant britanic

——————————————

 

 

Avantaje ale scolilor din Anglia

    

Siguranta copiilor in institutiile de invatamant este una din atuurile scolilor britanice, conform opiniei lui Marian, un roman de 45 ani, stabilit in Regatul Unit de mai bine de zece ani. Acesta spune ca nu exista termen de comparatie intre „siguranta de acasa” a copiilor si „siguranta din Anglia.”

„Eu mi-am adus baiatul la scoala de aici in urma cu cinci ani, cand terminase clasa a V-a in Romania. Primul lucru pe care l-am remarcat atunci a fost intr-o zi in care copilul meu a intarziat la scoala din cauza traficului. Nu intarziase foarte mult, era vorba de 15-20 de minute, moment in care si eu, dar si sotia mea, am fost sunati de catre profesori si intrebati daca totul este in regula si, bineinteles: unde este Bogdan? Pentru mine a fost un lucru important acesta, pentru ca in Romania putea sa nu mearga o zi intreaga la scoala, sa chiuleasca, cum se spune la noi, si… nu m-ar fi sunat nimeni, poate ca nu as fi aflat vreodata. Aici, daca intarzie sau nu se prezinta o zi la scoala sau daca, invers, copilul se simte rau la scoala sau s-a intamplat un mic incident, imediat sunt anuntati parintii. Apreciez foarte mult acest lucru la englezi”, a povestit Marian.

Pagina 2 din 2:Pagina precedentă

Autori articol: Marcel Istrate, Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!