Imigranți salvați de o navă românească în Mediterana (video)

Articol publicat in sectiunea Diaspora în lume pe data 6 februarie 2016

refugiati salvati de nava stafan cel mare

Peste 100 de migranți, între care și 34 de copii, care călătoreau de mai multe zile pe Marea Mediterană cu o barcă gonflabilă de mici dimensiuni, în pericol de scufundare, au fost salvați recent de o navă a Poliției de Frontieră Române și predați autorităților italiene în Portul Lampedusa.

Potrivit unui comunicat al Poliției de Frontieră, nava „Ștefan cel Mare”, aflată în misiune de patrulare în cadrul Operațiunii Maritime Comune Triton 2015/Triton 2016, coordonată de Agenția Europeană pentru Gestionarea Cooperării Operaționale la Frontierele Externe ale statelor membre ale Uniunii Europene (FRONTEX), a primit, la 26 ianuarie, o solicitare de la Centrul Maritim de Coordonare (MRCC Rome) pentru a salva peste 100 de persoane aflate pe o ambarcațiune gonflabilă, în pericol de scufundare în Marea Mediterană.

—————————————

„În jurul orei 22.00, nava «Ștefan cel Mare» a Poliției de Frontieră Române a localizat ambarcațiunea gonflabilă la bordul căreia se aflau peste 100 de persoane. În urma evaluării situației de la fața locului (temperatură scăzută, supraaglomerarea bărcii și riscul iminent de a se scufunda), polițiștii de frontieră români au decis ca persoanele să fie aduse la bord. Astfel, toți cei 119 imigranți au fost transferați la bordul navei «Ștefan cel Mare», unde personalul Poliției de Frontieră Române le-a acordat asistență și primul ajutor.”

Fragment din comunicatul de presă al Poliției de Frontieră

—————————————

Imigranții, toți bărbați, între care și 34 de copii, erau deshidratați și aveau simptome de hipotermie. Ei au declarat că provin din Gambia, Senegal, Guineea Bissau, Liberia, Camerun, Sierra Leone și Mali și că intenționau să ajungă în spațiul Schengen.

 

trimiteri-sus-4

Când sistemul „te omoară”, salvarea vine din țară!

Tragedie în Mediterană: 800 de imigranți morți

Cum ar arăta un documentar al românilor despre englezi

Sebastian Stan, românul care a înnebunit actrițele de la Hollywood

trimiteri-jos-4

 

Nava Poliției de Frontieră a ajuns, a doua zi, în apropierea Portului Lampedusa, unde imigranții au fost preluați de ambarcațiunile autorităților italiene.

—————————————

„Pe timpul îmbarcării migranților la bordul navei, în timpul deplasării la locul de debarcare, cât și pe timpul debarcării (activități desfășurate pe mare), nu au fost probleme, activitățile desfășurându-se în siguranță atât pentru migranți, cât și pentru echipaj.”

Fragment din comunicatul de presă al Poliției de Frontieră

—————————————

La finalizarea acțiunii de salvare, nava „Ștefan cel Mare” și-a reluat misiunea în cadrul operațiunii FRONTEX.

Obiectivul principal al Operațiunii Comune Triton 2015/Triton 2016, organizată sub egida FRONTEX în cadrul proiectului Rețeaua Europeană de Patrulare (EPN), este de a contracara fenomenul de migrație ilegală, precum și de căutare și salvare a persoanelor aflate în dificultate pe mare, la frontiera externă a Uniunii Europene.

Autor articol: Ionut Mares
Etichete: , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!