Imigranții decid independența Scoției

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 18 septembrie 2014

uk_Scottish independence1

Votul românilor și al altor imigranți care populează Scoția ar putea fi decisiv la referendumul pentru independența țării programat pentru joi, 18 septembrie. Aproximativ 88.000 de persoane care trăiesc în prezent în Scoția, deși nu s-au născut în ținutul situat în nordul Angliei, pot participa la consultarea populară. Printre ei se află și aproximativ 10.000 de români ce trăiesc în regiunile scoțiene din Regatul Unit.

 

Votul ne-scoțienilor

„Sondajele de opinie avertizează că votul pentru independența Scoției va fi extrem de strâns, iar voința ne-scoțienilor se poate dovedi hotărâtoare”, atrage atenția Lisa De Bode, într-o corespondență expediată postului Al Jazeera și trimisă din Glasgow.

Orice cetățean scoțian, dar și cetățenii statelor Commonwealt, respectiv cei din țările UE stabiliți în Scoția, își vor putea exprima opinia în cadrul consultării populare referitoare la statutul viitor al Scoției în raport cu Marea Britanie.

„Îmi place Scoția atât timp cât ea face parte din UK. Și nu cred că este ceva în neregulă dacă cred așa”, a declarat Mohamed Asif, un etnic pakistanez de 43 de ani, născut în Țara Galilor, dar care trăiește de mai mulți ani în Scoția.

Ultimele sondaje arată că 49% dintre pakistanezii stabiliți în Scoția susțin că au rădăcini scoțiene. În schimb, polonezii veniți în ultimii ani în această țară nu sunt legați de identitatea națională scoțiană, considerându-se mai degrabă britanici.

 

Ce cred românii stabiliți în Scoția?

„Din discuțiile pe care le-am avut cu alți români, mi-am dat seama că aceștia nu prea cred în posibilitatea despărțirii Scoției de Marea Britanie”, ne-a declarat ing. Virgil Stoica, președintele Societății Românilor din Scoția (ScotRo).

Ideea unei Scoții independente nu se bucură de susținere masivă nici printre localnici, a mai observat românul care conduce ScotRo. „Și localnicii sunt împărțiți. Unii dintre ei sunt chiar îngrijorați, pentru că își dau seama de consecințele pe care le-ar avea pentru Scoția despărțirea de Regatul Unit și de Uniunea Europeană. Dar există și numeroși naționaliști care sunt pentru independență”, a mai spus acesta.

În ceea ce privește cele câteva mii de români care trăiesc în această regiune, există, de asemenea, persoane dezinteresate sau altele preocupate, care se tem de o eventuală dezbinare. O mare parte a comunității românești din Marea Britanie este formată din studenți, majoritatea învățând la universitățile din Glasgow sau Edinburgh, după cum ne-a precizat ing. Virgil Stoica.

Scoția este minunată așa cum este ea în prezent, în opinia lui Florin, un român care nu pare deloc interesat de rezultatul referendumului, dar care știe cu certitudine că nu va părăsi pământul scoțian după 18 septembrie.

„Personal, nu cred că Scoția va deveni independentă. Mi se pare foarte greu să aibă loc o asemenea ruptură după secole de istorie comună și de trecut instituțional comun. Oricum, eu nu am de gând să plec din Scoția, indiferent ce se va întâmpla după 18 septembrie. Eu mă simt foarte bine aici”, mai spune Florin.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!