Imigranţii est-europeni muncesc mai mult, dar sunt prost plătiţi

Articol publicat in sectiunea Muncă, UK la zi pe data 26 iulie 2015

Est-europenii veniţi în Marea Britanie au un procent de angajare mai ridicat decât al britanicilor, însă nu sunt plătiţi la fel de bine, în timp ce procentul celor care solicită ajutor de la stat este mai mare decât al celor născuţi în UK, reiese dintr-un studiu proaspăt realizat de organizaţia MigrationWatch.

Conform studiului, imigranţii veniţi din SUA, Australia şi Africa de Sud câştigă mult mai bine în UK decât populaţia locală. În schimb, cei veniţi din ţări precum Pakistan şi Bangladesh câştigă cu mult mai puţin.

Studiul sugerează că imigranţii veniţi din Europa Occidentală, India, Africa de Sud, SUA, Australia şi Noua Zeelandă sunt angajaţi într-un procent destul de ridicat, în timp ce solicitările acestora pentru ajutoare sociale sunt reduse.

Imigranţii sosiţi din Africa, în afara celor din Africa de Sud, au o rată de angajare similară cu a britanicilor, însă apelează mult mai des la ajutoarele sociale. Imigranţii din Bangladesh şi Pakistan au o rată de angajare mai redusă, salarii mai mici şi apelează mai frecvent la ajutoarele sociale, în comparaţie cu britanicii nativi.

Conform aceluiaşi studiu, ajutorul de casă, tax credit-urile şi alocaţiile pentru copii sunt acordate în proporţie mai mare imigranţilor decât celor născuţi în Marea Britanie, în timp ce la Income Support şi la şomaj imigranţii şi britanicii solicită cu aceeaşi frecvenţă, iar în cazul ajutoarelor pentru handicap, boală şi al sumelor alocate pentru îngrijitori, britanicii au un procent al solicitărilor cu mult mai mare decât cel al imigranţilor.

Lordul Green of Deddington, directorul MigrationWatch, este de părere că „mesajul clar al acestui studiu este că imigraţia poate fi redusă substanţial, permiţând accesul doar acelor imigranţi de care economia britanică are nevoie cu adevărat”, sugerând că acei imigranţi care câştigă mai puţin decât britanicii şi care, în acelaşi timp, au mai multe solicitări pentru ajutoare sociale decât britanicii, nu au ce căuta în Marea Britanie.

Don Flynn, directorul carităţii Migrants’ Rights Network, susţine că analiza celor de la MigrationWatch a fost construită în aşa fel încât să reiasă că imigranţii au şanse mai mari de a solicita ajutoare sociale decât britanicii, în timp ce unele categorii de imigranţi nu excelează deloc în câmpul muncii. Acesta atrage atenţia că este destul de evident, chiar din cifrele obţinute din acest studiu, că imigranţii au adus un aport economiei, peste costul provocat de aceştia pentru contribuabilul britanic.

Un purtător de cuvânt la Departamentul Muncii şi al Pensiilor a spus că guvernul a luat măsurile necesare pentru a proteja sistemul de ajutoare sociale.

—————————————

„Pentru ca imigranţii în UK din UE să poată accesa diversele ajutoare sociale, ei trebuie să demonstreze că s-au aflat în Marea Britanie în ultimele trei luni, să treacă un test făcut ceva mai aspru „Habitual Residence Test”, urmând să primească ajutor social doar trei luni dacă nu demonstrează în această perioadă că au avut şanse reale de angajare”.

—————————————

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!