Imigranții, mai bine pregătiți profesional decât britanicii

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 18 iulie 2014

uk_immigrants

Companiile britanice sunt obligate să apeleze la forța de muncă a imigranților din cauza ineficienței sistemului de învățământ din Regatul Unit de a pregăti tineri meseriași, susține tabloidul Daily Mail într-un articol apărut în 9 iulie. Absolvenții școlilor din regat nu dețin cele mai esențiale deprinderi, „nefiind în stare nici să privească un om în ochi sau să se dea jos din pat, dimineața”, acuză publicația, citând „experți în problemele imigrației”.

 

Imigranți vs. britanici

Angajatorii din Marea Britanie sunt nevoiți să se orienteze spre forța de muncă din afara granițelor regatului, se recunoaște într-un studiu realizat recent, la cererea guvernanților de la Londra, de Comitetul Consultativ pentru Migrație (Migration Advisory Committee – MAC), organism consultativ independent. Muncitorii străini sunt mai bine calificați, mai de încredere și mai manierați decât localnicii, cred reprezentanții MAC. În plus, sistemul de beneficii sociale foarte permisiv din Marea Britanie nu îi stimulează deloc pe tinerii născuți și educați în această țară să muncească sau să depună eforturi pentru găsirea unui loc de muncă.

Regatul Unit se confruntă cu numeroase consecințe negative generate de creșterea numărului de lucrători străini de pe teritoriul țării începând din 1997.

În momentul de față, școlile, spitalele și orașele britanice sunt supra-aglomerate de imigranți, se susține în raportul de 350 de pagini elaborat de MAC, conform interpretării celor de la Daily Mail.

 

Peste un milion de tineri șomeri

Numărul lucrărilor britanici care muncesc pe posturi ce necesită o slabă calificare a scăzut constant în ultimii ani, conform specialiștilor MAC. În prezent, doar circa un milion de localnici mai execută astfel de munci pentru a-și asigura existența.

În schimb, circa 16% dintre locurile de muncă de joasă calificare disponibile în Marea Britanie sunt ocupate în prezent de străini. Procentul era de doar 7% în 1997, rezultă din același studiu.

Numărul tinerilor din Regatul Unit cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani care nu frecventează cursurile unei instituții de învățământ și nici nu au un loc de muncă stabil a ajuns la 1,3 milioane de tineri. Iar aproximativ 600.000 dintre aceștia sunt întru totul apți de muncă, se mai acuză în raportul citat.

Regimurile politice care au condus țara în ultimii ani sunt direct responsabile pentru această situație. „Se caută doar specialiști cu înaltă calificare și pregătire academică, în dauna forței de muncă mai puțin calificate”, se mai susține în articolul din Daily Mail.

 

Cauzele „invaziei”

Pătrunderea masivă a străinilor pe piața muncii din Marea Britanie a dus la scăderea salariilor localnicilor care lucrează pe posturi slab calificate și a diminuat coeziunea și armonia socială din regat, se susține în studiul MAC. În plus, prețurile caselor au scăzut în orașele locuite de imigranți, în timp ce unii dintre localnicii britanici au preferat să părăsească zona.

Având în vedere aceste premise, studiul Comitetului Consultativ pentru Migrație, organism condus de Sir David Metcalf, a încercat să afle motivele pentru care atât de mulți imigranți necalificați au ales să se stabilească în Regatul Unit.

Numărul acestora a crescut cu peste un milion în intervalul 1997-2013, ajungând în prezent la un total de circa 2,1 milioane, rezultă din raportul MAC. Cei mai mulți au ales să muncească în spații comerciale sau în fabrici.

Aproximativ un milion din acești imigranți au sosit în Marea Britanie în ultimul deceniu, se mai arată în același raport. Iar jumătate dintre ei provin din țările Europei Centrale și de Est, conform Daily Mail.

 

Școlile britanice produc șomeri

Profesorul David Metcalf, președintele MAC, nu crede că există o legătură directă între deteriorarea situației tinerilor britanici necalificați pe piața muncii și sosirea imigranților polonezi sau din alte state est-europene, cu precădere după anul 2004. El acuză sistemul de educație care îi favorizează în special pe tinerii cu valențe academice, în  detrimentul celor care nu dezvoltă astfel de abilități.

Mai mulți angajatori intervievați în cadrul studiului elaborat de MAC au recunoscut că lucrătorii imigranți se dovedesc mai degrabă apți pentru ocuparea unui loc de muncă care solicită o slabă calificare. „Tinerii britanici nu reușesc să facă dovada abilităților cerute sau nici măcar nu sunt interesați de un astfel de job”, precizează raportul.

„În prezent, școlile stimulează obținerea unor calificative cât mai mari la examenele GCSE susținute la absolvirea ciclului secundar de învățământ. Iar cei care nu au astfel de rezultate nu se bucură de suficientă atenție. Programele de ucenicie nu sunt foarte eficiente în atragerea tinerilor fără performanțe deosebite la învățătură și nu le asigură locuri de muncă acestora”, a spus Sir David Metcalf.

Președintele MAC a recomandat acordarea de oportunități sporite tinerilor care renunță la continuarea școlii pentru că nu au înclinare spre studiu.

 

Opinii „oficiale”

„A devenit extrem de important ca guvernul actual să continue în sensul reducerii și controlului imigrației. Se impun, de asemenea, reforme în sistemul de învățământ prin includerea a cât mai multor tineri în programe de calificare și ucenicie”, a reacționat ministrul imigrației James Brokenshire, citat de către tabloidul Daily Mail.

„Studiul recent elaborat de MAC este unul cât se poate de clar. El dezvăluie contribuția redusă a migrației forței de muncă slab calificate la creșterea productivității economice sau la Produsul Intern Brut (PIB) al Marii Britanii. În schimb, se scoate în evidență faptul că prezența imigranților pune presiune pe instituțiile publice de învățământ, pe sistemul național de sănătate și contribuie la criza spațiilor locative”, a susținut în replică Sir Andrew Green, președintele organizației Migration Watch, care militează pentru reducerea numărului de imigranți în Regatul Unit.

Același articol din Daily Mail îl mai citează pe Sir Stuart Rose, fostul șef al lanțului de supermarketuri Marks and Spencer, care recunoaște că tinerii absolvenți ai școlilor elementare britanice nu știu nici măcar să socotească, să citească sau să scrie corect.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!