Imigranţii, subiect principal al dezbaterii politice din UK

Articol publicat in sectiunea UK, despre români pe data 3 octombrie 2013

Prezenţa imigranţilor din Marea Britanie a constituit una din temele cele mai importante în cadrul conferinţelor naţionale anuale ale principalelor formaţiuni politice din regat. Acestea sunt programate, în mod tradiţional, în luna septembrie a fiecărui an, ele polarizând atenţia opiniei publice şi a întregii mass-media.

„Suntem asaltaţi de infractori români”, a susţinut Nigel Farage, liderul UK Independence Party (UKIP), la începutul conferinţei anuale a formaţiunii politice. Fragmente din discursul său anti-românesc şi împotriva imigranţilor au fost publicate vineri, 20 septembrie, de cele mai importante cotidiene britanice. Liberal-democraţii şi laburiştii au abordat, de asemenea, probleme referitoare la imigranţii stabiliţi pe teritoriul britanic, în cadrul conferinţelor lor naţionale, desfăşurate recent.

 

Românii – „faţa întunecată” a imigraţiei

Nigel Farage, preşedintele partidului naţionalist britanic UKIP, a criticat, „fără nicio reţinere”, prezenţa est-europenilor în Regatul Unit, observă publicaţia The Independent. El a fost ovaţionat la scenă deschisă de susţinătorii săi, „încă dinainte de a rosti vreun cuvânt”, se arată în relatarea de la conferinţa naţională a UKIP.

Există „o faţă întunecată” a migraţiei românilor şi bulgarilor spre Marea Britanie, le-a spus Farage celor prezenţi la conferinţa anuală a UKIP, partid care se bucură de o creştere susţinută în rândul electoratului britanic. Acesta a afirmat în continuare că românii sunt autorii a 92% din numărul total al furturilor din bancomate comise în Londra.

„Aceasta este esenţa politicii pe care UKIP vrea să o promoveze în problema imigranţilor: nu dorim să îi primim cu braţele deschise pe cei care fac parte din diverse grupări infracţionale. Şi ne propunem să îi deportăm din Marea Britanie pe toţi cei care comit fapte împotriva legii”, a spus Farage.

Politicianul s-a mai referit la numărul „record” de imigranţi care sosesc continuu în regat. „Zece mii pe săptămână; o jumătate de milion pe an; cinci milioane de imigranţi au venit aici pe parcursul a 10 ani din raţiuni economice. Efectul acestei migraţii masive este evident şi constă în presiunea asupra serviciilor publice, vizibilă oriunde, pe teritoriul acestei ţări”, a mai afirmat liderul UKIP.

 

„Daţi-ne ţara înapoi!”

Nigel Farage le-a promis membrilor şi simpatizanţilor UKIP că, dacă va ajunge la putere, va scoate Marea Britanie din Uniunea Europeană. „Am convingerea că varianta părăsirii UE pentru a ne urma propriul destin reprezintă o şansă pentru renaşterea Regatului Unit într-o perioadă de timp cât mai scurtă”, a susţinut Farage.

El şi-a argumentat poziţia enumerând care sunt, în opinia sa, beneficiile financiare ce ar rezulta dacă Marea Britanie ar înceta să mai facă parte din Uniunea Europeană. „Am câştiga 55 milioane de lire sterline în fiecare zi, conform celor mai pesimiste calcule. Asta înseamnă nu mai puţin de 20 miliarde de lire sterline/an. În consecinţă, am putea recupera deficitul bugetar şi am reduce taxele”, le-a mai spus preşedintele UKIP celor prezenţi la conferinţa naţională a partidului.

Farage i-a contrazis pe analiştii care atrag atenţia că o eventuală ieşire a Regatului Unit din UE ar duce la pierderea tuturor avantajelor prevăzute în tratatele comerciale la care ţara este parte. „Acele 10.000 de camioane care transportă zilnic mărfuri din statele UE în Marea Britanie ar continua să vină aici şi dacă nu am mai fi membrii ai Uniunii. Este vorba de schimburi comerciale cu o valoare cuprinsă între 25 şi 35 milioane de lire sterline. Iar aceşti bani nu îi vom pierde”, şi-a încurajat Farage susţinătorii.

El şi-a încheiat principalul discurs ţinut în cadrul conferinţei naţionale UKIP cu îndemnul: „Haideţi să ne ridicăm şi să spunem răspicat: «Daţi-ne ţara înapoi!»”

 

Puterea, opoziţia şi… imigranţii

Fiecare mare companie din Marea Britanie va fi obligată să angajeze la fel de mulţi britanici ca şi lucrători imigranţi, dacă Partidul Laburist va câştiga viitoarele alegeri generale din 2015. Firmele vor trebui să susţină programe profesionale pentru instruirea forţei de muncă locale, astfel încât numărul tinerilor britanici să ajungă să fie egal cu cel al imigranţilor calificaţi ce lucrează deja în cadrul respectivelor companii. Aplicarea unor astfel de măsuri va genera locuri de muncă pentru 125.000 de britanici în viitoarea legislatură, a promis liderul laburist Ed Miliband susţinătorilor şi simpatizanţilor săi, în discursul susţinut la începerea conferinţei naţionale a principalului partid de opoziţie.

Preşedintele formaţiunii a mai pledat pentru creşterea salariului minim pe economie ca soluţie pentru îmbunătăţirea nivelului de trai în Regatul Unit, a informat BBC News în ediţia sa online din 22 septembrie.

Conferinţa naţională a Partidului Laburist s-a desfășurat între 22 şi 25 septembrie şi a avut loc la Brighton, oraş situat pe coasta de sud a Angliei. Şi liberal-democraţii s-au folosit de lucrările conferinţei naţionale proprii pentru a critica politica în privinţa imigraţiei a partenerilor lor de guvernare conservatori. Aceştia din urmă trebuie să înceteze cu ostilitatea faţă de imigranţi şi faţă de străinii care solicită beneficii sociale de la statul britanic, a spus, în acest sens, liberal-democratul Vince Cable, actual ministru al afacerilor în guvernul Cameron. În cadrul conferinţei desfăşurate la Glasgow, în intervalul 14-18 septembrie, el i-a criticat pe conservatori pentru atitudinea lor vădit anti-europeană, informează The Independent.

Partidul Conservator, principala formaţiune politică aflată la guvernare, este singura care nu a organizat conferinţa naţională a partidului până la închiderea acestei ediţii a publicaţiei Diaspora Românească. Evenimentul este programat să aibă loc în intervalul 20 septembrie – 2 octombrie, la Manchester.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!