Imigrantii, victime colaterale ale crimei din Woolwich

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 9 iunie 2013

Imigrantii sunt considerati printre principalele cauze ce au favorizat atacul terorist in care un militar britanic a fost ucis cu bestialitate, la 22 mai, in plina zi, de doi radicali islamisti, in opinia localnicilor din cartierul londonez Woolwich, locul desfasurarii oribilei crime. „Extremismul religios, dar si incercarile esuate ale politicienilor in combaterea actelor de terorism si a problemelor imigratiei sunt principalele probleme pe care le reclama oamenii care traiesc in Woolwich, zona situata in sud-estul capitalei britanice. Cartierul este una dintre regiunile multiculturale ale metropolei, unde convietuiesc  comunitati etnice si confesionale dintre cele mai diverse”, se arata intr-un articol publicat de The Guardian in 23 mai.

 

Ucis pentru ca era soldat

Uciderea cu bestialitate a soldatului Lee Rigby in plina zi, pe strada, in apropierea cazarmilor militare din cartierul londonez Woolwich a ingrozit opinia publica din Regatul Unit. Intreaga mass-medie britanica a relatat in 23 mai si zilele urmatoare detalii despre cazul tanarului militar in varsta de 25 de ani atacat cu cutite si o sabie si decapitat. Cei doi agresori, despre care s-a presupus de la inceput ca sunt islamisti, au fost impuscati la scurt timp dupa comiterea crimei.

Criminalii au fost spitalizati, suferind rani care nu le-au pus in pericol viata. Politistii au intervenit in urma alertelor lansate de trecatorii care au asistat inspaimantati la desfasurarea scenei. Mai multe persoane au fost arestate pentru complicitate la crima, in zilele care au urmat incidentului.

Atacatorii sunt doi tineri radicali islamisti, nascuti in Marea Britanie. Unul dintre ei provine dintr-o familie de crestini nigerieni, dar s-a convertit devenind musulman, conform informatiilor transmise de mass-media britanica.

Televiziunile au transmis o inregistrare video in care unul dintre agresori afirma: „Juram pe Allah cel atotputernic ca nu vom inceta niciodata sa luptam impotriva voastra. Ne cerem scuze pentru femeile care au fost nevoite sa vada asa ceva pe strada astazi, dar si pe teritoriile noastre, femeile sunt nevoite sa vada atrocitati. Voi, locuitori ai Marii Britanii, nu veti fi niciodata in siguranta. Inlaturati Guvernul, caci guvernantilor nu le pasa de voi.” La finalul atacului, cei doi suspecti au strigat „Allah este mare” – sintagma care indica un incident islamist, mentioneaza Mediafax.

Lee Rigby s-a inrolat in armata britanica in 2006, iar in 2009 a fost trimis sa participe la operatiunile din provincia afgana Helmand.  In ziua in care a fost omorat, acesta se afla la Londra si nu purta uniforma militara.

 

Imigrantii sunt de vina

„Imigratia este principala problema. Fenomenul migratiei trebuie stopat”, crede Robert Irvine, un scotian care locuieste de peste 30 de ani in Woolwich, la doar cateva strazi de locul unde s-a consumat tragedia. Barbatul le-a spus reporterilor de la The Guardian ca nu mai crede in clasa politica britanica, pentru ca atat actuala coalitie dintre conservatori si liberal-democrati, cat si fostele guverne laburiste s-au dovedit neputincioase in ceea ce priveste controlul imigratiei. „Ar trebui sa incercam sa le acordam votul nostru partidelor nationaliste, de extrema dreapta, cum ar fi Frontul National (formatiune politica britanica cu doctrina nationalist-rasista, ai carei membrii sunt exclusiv albi – n.r.)”, a afirmat Irvine.

Pozitia sa nu este singulara. Ea reflecta optiunile unei mari parti a electoratului britanic si explica ascensiunea aparent surprinzatoare a altor formatiuni politice nationaliste cu o pronuntata retorica impotriva imigrantilor, ca UK Independence Party (UKIP – Partidul Independentei din Marea Britanie).

Numerosi crestini, musulmani, hindusi si adepti ai religiei sikh traiesc alaturi in cartierul londonez Woolwich. Est-europenii isi duc viata in aceeasi zona din partea de sud-est a metropolei de pe Tamisa, impreuna cu congolezi, nepalezi, etnicii gujarati si tamil originari din India, vietnamezi sau nigerieni.

Pacea si armonia au disparut de pe strazile din Woolwich in orele care au urmat dupa comiterea cu salbaticie a crimei careia i-a cazut victima soldatul Lee Rigby. Adepti ai English Defence League, organizatie de extrema dreapta care militeaza impotriva raspandirii ideilor islamiste, au manifestat pe strazi si au aruncat cu sticle in directia politistilor britanici. Protestatarii au scandat slogane anti-musulmane.

 

Cetateni britanici si teroristi

Primarul Londrei, Boris Johnson, a fost huiduit de cativa localnici, cand s-a deplasat in zona Woolwich, la putin timp dupa ce un militar imbracat in haine civile fusese „macelarit” in strada de doi islamisti radicali.

„Administratia publica locala ar trebui sa ia masuri clare pentru reducerea numarului celor care comit sau sustin actele teroriste. Si serviciile speciale vor fi nevoite sa isi intensifice activitatea in acest sens. Va fi un efort considerabil, mai ales in conditiile in care astfel de convingeri s-au raspandit si in randul cetatenilor britanici”, considera Atma Singh, o britanica de origine indiana care locuieste in acelasi cartier, citata de The Guardian. „Cred ca pana acum autoritatile nu au facut suficient in aceasta directie. Au esuat…”, a continuat femeia.

In aceeasi zi, jurnalistii de la The Guardian au asistat la o ceremonie de acordare a cetateniei britanice, in cadrul primariei din Woolwich, pentru mai multi imigranti care au ales sa traiasca de mai multi ani in Marea Britanie. „Voi respecta drepturile si libertatile legislatiei britanice, precum si valorile democratice din Regatul Unit”, au rostit candidatii la obtinerea pasaportului britanic, in timp ce jurau credinta reginei…

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!