Imigrantul (român) „fără voce” din presa britanică

Articol publicat in sectiunea Diaspora, UK, despre români pe data 10 februarie 2016

uk-presa-britanica-imigranti-prima-pagina

Un studiu prezentat marţea trecută în Camera Comunelor din Parlamentul Britanic, sub denumirea „Victime şi ticăloşi”, a scos la iveală faptul că în prea puţine din articolele apărute în presa britanică despre imigranţi, acestora li s-a şi dat ocazia să vorbească.

Subiectul imigranţilor este unul de mare interes pentru publicul britanic şi aproape nelipsit din dezbaterile politicienilor. În aceste condiţii, publicaţiile britanice preferă să scrie „despre” imigranţi, fără a le cere şi lor părerea.

De altfel, studiul apărut zilele trecute, „Victime şi ticăloşi – vocile imigranţilor în media britanică”, arată că în 85% din totalul articolelor despre imigranţi nu s-a oferit cititorilor şi o perspectivă a imigranţilor. În plus, vocile imigranţilor erau aproape absente în materialele care priveau negativ imigranţii sau problema imigraţiei, iar când imigranţii erau citaţi în articole, acestea erau de cele mai multe ori materiale cu conţinut pozitiv la adresa imigranţilor.

 

trimiteri-sus-4

NE VORBESC BRITANICII

The Guardian invită britanicii să viziteze Bucureştiul

ÎN GURA PRESEI BRITANICE

Cum ies miliardarii în lume

trimiteri-jos-4

 

Doar 10% din totalul articolelor urmărite au privit problema imigrantului şi a imigraţiei ca aducătoare de beneficii Marii Britanii, în special la nivel economic.

Iată concluziile din raport:

—————————————

„Absenţa vocilor imigranţilor ca şi surse în presă poate priva cititorul de o înţelegere profundă sau nuanţată a problemelor care-i privesc pe imigranţi. De asemenea, acest lucru poate crea probleme de integrare în rândul imigranţilor, afectându-i negativ prin crearea unui sentiment de nesiguranţă şi prin slăbirea sentimentului de apartenenţă la aceste locuri, (…) fiind afectaţi chiar şi imigranţii care au trăit aici timp îndelungat.”

—————————————

Potrivit raportului, tocmai ştirile negative au tendinţa de a rămâne în memoria publicului, iar în cazul ştirilor pozitive imigranţii sunt victimizaţi şi nici aceasta nu aduce întotdeauna beneficii comunităţilor etnice, pentru că se crează stereotipuri. Imigranţii din fiecare comunitate etnică duc vieţi foarte variate, însă presa caută extremele: victimele şi ticăloşii.

Studiul prezentat marţi la House of Commons a fost realizat de Centre for Trust, Peace and Social Relations din cadrul Universităţii Coventry.

Autor articol: Cristian Enache
Etichete: , , , , , ,

Comentarii

O parere la “Imigrantul (român) „fără voce” din presa britanică”

  1. EMILIAN NEAGU Spune:

Spune-ti si tu parerea!