Imigratia creste populatia

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 26 august 2013

Regatul Unit se confrunta cu cea mai mare rata de creștere a populației din Europa, iar imigranții sunt principalii „raspunzatori” pentru aceasta inmulțire a numarului de locuitori, susține tabloidul Daily Mail intr-un articol publicat in 8 august 2013, facand referire la date statistice oficiale.

Numarul de persoane care traiesc in Marea Britanie a devenit mai mare cu 420.000 in decursul unui an scurs de la mijlocul anului 2011 și pana in iunie 2012. In aceeași perioada s-a inregistrat cea mai mare rata a natalitații inregistrata in Regatul Unit din 1972. Cifrele furnizate de Oficiul Național de Statistica reflecta o creștere a populației care depașește numeric pe cele din Germania, Belgia, Olanda și Suedia, cumulate, susțin autorii unui articol aparut pe aceasta tema in paginile Daily Mail.

„Aproximativ 40% din populația suplimentara inregistrata sunt imigranți, in timp ce restul de 60% sunt rezultatul creșterii natalitații. Dar și numarul mare de nașteri se datoreaza tot fenomenului migrației. Pentru ca mai mult de un sfert din mamele care au dat naștere copiilor pe teritoriul Marii Britanii pe parcursul perioadei analizate nu sunt nascute in aceasta țara”, se subliniaza in paginile publicației.

 

Britanicii, cei mai numeroși dintre europeni

Numarul total al locuitorilor Marii Britanii a fost de 63.705.000 la mijlocul anului trecut, conform celor mai recente cifre oficiale date publicitații de Oficiul Național de Statistica (ONS). Rata anuala a creșterii populației a ramas extrem de ridicata, „in ciuda promisiunilor de diminuare a prezenței imigranților pe teritoriul Regatului Unit lansate in mod repetat de actuala coaliție de guvernamant”, au reproșat cei de la Daily Mail imediat dupa publicarea cifrelor de catre ONS. Raportul arata o creștere a populației cu 419.900 pentru intervalul 2011-2012, cifra considerata la fel de mare ca și media inregistrata in ultimii 10 ani, in acest sens.

Rata de creștere anuala a populației Marii Britanii a atins pentru prima data pragul de 400.000 in 2005. Creșterea a fost considerata atunci o consecința directa a politicii laburiste de deschidere a granițelor fața de imigranții proveniți din grupul de state A8, admise in UE in 2004.

Actuala creștere a populației Marii Britanii este una ingrijoratoare pentru ca ea este cea mai mare inregistrata recent dintre toate statele membre in Uniunea Europeana, se apreciaza in articolul din Daily Mail.

Numarul de locuitori ai Regatului Unit a crescut cu mai mult de o treime in comparație cu cea din Franța, țara situata pe a doua poziție intr-un clasament al ratei de inmulțire a populației la nivelul UE. In aceeași perioada, francezii au devenit mai numeroși cu doar 319.000 de persoane, germanii cu numai 166.000, belgienii cu 91.000, suedezii cu 70.000, iar olandezii cu 62.000. Și aceasta in condițiile in care toate statele enumerate sunt considerate cele mai atractive pentru imigranți.

Analiștii se așteapta ca Marea Britanie sa depașeasca la nivelul numarului de locuitori pe cele mai populate țari europene, Franța și Germania, in urmatoarele decenii. Ei apreciaza ca Regatul Unit va deveni prima din UE in ceea ce privește populația pana in 2050.

 

De vina sunt… romanii

Referirile la imigranții romani și bulgari nu au lipsit din comentariile lansate de unele personalitați publice din Marea Britanie cu privire la creșterea populației din regat.

„Ultimele date oficiale ONS arata inca o data neputința guvernanților de a stopa creșterea imigrației. Iar presiunea creșterii populației a ajuns sa fie deja resimțita la toate nivelele societații. Și toate acestea se intampla inainte de momentul 1 ianuarie 2014, data de la care romanii și bulgarii se vor bucura de acces nelimitat pe teritoriul Marii Britanii”, a ținut sa precizeze Nigel Farage, liderul partidului naționalist UK Independence Party (UKIP)

Daca creșterea numarului de locuitori ai regatului va continua in același ritm se va ajunge ca in anul 2027 țara sa aiba 70 de milioane de locuitori, se preconizeaza in același articol.

Analiștii și comentatorii se tem de atingerea acestui prag pe considerentul ca o asemenea populație ar impune presiuni severe asupra sistemelor de transport și utilitați, ca și asupra infrastructurii din domeniul educației, a serviciilor de sanatate și a asigurarii de locuințe.

„Datele publicate de ONS mai inseamna ca eforturile promise de ministrul de interne Theresa May in sensul reducerii numarului de imigranți nu au avut inca niciun efect asupra numarului total de locuitori ai țarii”, mai atenționeaza cei de la Daily Mail.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!