Imobilele confiscate, transformate în spitale sau școli

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 10 aprilie 2015

Bunurile indisponibilizate în procese penale vor fi valorificate prin intermediul unei noi structuri, denumită Agenţia Naţională de Identificare a Bunurilor Indisponibilizate, care va fi înfiinţată în baza unui proiect de lege transmis Parlamentului spre dezbatere în regim de urgenţă.

Proiectul a fost lansat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Justiţiei, până în 15 aprilie.

Noua structură va avea 30 de angajaţi şi va fi condusă de către un director general propus de Ministerul Justiţiei şi de un director general adjunct propus de Ministerul Finanţelor, a anunţat ministrul justiţiei, Robert Cazanciuc, potrivit Mediafax.

În prezent, Oficiul Naţional de Prevenire a Criminalităţii şi Cooperare pentru Recuperarea Creanţelor Provenite din Infracţiuni, din cadrul Ministerului Justiţiei, este structura cu atribuţii în acest domeniu. Potrivit unei statistici a Oficiului, în 2013, valoarea bunurilor sechestrate a depăşit în acel an 434 de milioane euro, dar cea a bunurilor efectiv confiscate conform notificărilor ANAF a fost de doar 7,6 milioane de euro.

Conform proiectului de lege de înfiinţare a noii Agenţii Naţionale de Identificare a Bunurilor Indisponibilizate, imobilele confiscate, în urma unei decizii a magistraţilor, ar urma să fie transformate în unităţi medicale, de învăţământ sau în sedii ale unor instituţii publice.

Potrivit proiectului de act normativ, instituţiile publice ale administraţiei centrale şi locale sunt cele care pot cere agenţiei identificarea imobilelor care pot fi folosite în aceste scopuri.

În cadrul proiectului de lege se menţionează că toate sumele de bani sechestrate şi virate în conturile deschise pe numele agenţiei sunt purtătoare de dobânzi.

Un alt aspect precizat în proiectul de act normativ se referă la faptul că în termen de 30 de zile de la comunicarea deciziei instanţei prin care s-a dispus confiscarea unei sume de bani, agenţia dispune virarea sumei la bugetul de stat. În cazul sumelor rezultate din valorificarea bunurilor puse sub sechestru, se vor deduce cheltuielile efectuate de agenţie în acest scop.

Noua agenţie va transmite datele şi informaţiile pe care le deţine, fie din oficiu, fie la cererea unui oficiu de recuperare a creanţelor sau a unei autorităţi cu atribuţii similare din alte state membre ale Uniunii Europene ori a unei autorităţi judiciare române.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!