Imobiliarele în UK: Cât de sus e sus?

Articol publicat in sectiunea Locuinţe, UK la bani mărunţi pe data 19 noiembrie 2015

uk_londra-case-preturi-tot-mai-mari

Cât de sus e sus? Se pare că nu îndeajuns de sus. Experţii în imobiliare avertizează că numărul locuinţelor nu poate ţine pasul cu cererea de pe piaţă, astfel că preţurile caselor nu pot merge decât în sus. Iar investitorii, în goana după câştiguri, se năpustesc asupra locuinţelor scoase la vânzare.

În ultimele nouă luni locuinţele scoase la vânzare sunt tot mai puţine. De fapt, media pe Marea Britanie arată că pe piaţă sunt cu 10% mai puţine case decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, anunţă Royal Institute of Chartered Surveyors (RICS). Concomitent, numărul cumpărătorilor a crescut.

Explicaţia experţilor în imobiliare este aceea că vânzătorii potenţiali evită vânzarea datorită costului ridicat al mutării şi, cum aceştia îşi cumpără de regulă altă locuinţă în loc, se lovesc şi aici de oferta săracă de locuinţe de pe piaţă.

Acest dezechilibru, conform RICS, este la originea unor mari presiuni ascendente asupra preţurilor la locuinţe în cea mai mare parte a Marii Britanii (91%), cele mai mari creşteri fiind raportate în East Anglia. Pe următorul an toţi analiştii sunt de părere că preţurile vor continua să crească, inclusiv la Londra unde, totuşi, spre deosebire de alte regiuni, creşterile de preţuri în ultimele luni au fost sub media pe ţară.

Simon Rubinsohn, economistul-şef al RICS, a declarat pentru The Guardian: „Moştenirea scăderii a numărului de construcţii noi, ca urmare a impactului iniţial al crizei financiare globale, începe să dea acum roade, cererea atât la case de cumpărat cât şi de închiriat fiind mai mare decât oferta”.

Prognoza specialiştilor este că în următorii cinci ani preţul mediu al unei locuinţe din Anglia şi Ţara Galilor va creşte cu 4,5% pe an, ceea ce va adăuga suma de £42.000 la valoarea medie a unei locuinţe. Chiriile vor creşte şi ele, implicit, într-un ritm asemănător, notează aceiaşi specialişti.

 

Copenhaga în loc de Londra

Într-un material amplu se prezintă în The Guardian un cuplu format dintr-un britanic şi o daneză care, după ce îşi întemeiază o familie şi ajung să se bucure de un prim copil, iau o decizie majoră: se mută din Londra, în Copenhaga.

Pentru a face faţă preţurilor ridicate la chirie, ei s-au gândit iniţial să se mute în suburbiile metropolei britanice. Doar că n-ar fi vrut să facă un asemenea pas. Le plăcea prea mult viaţa de oraş, considerând totodată că este locul ideal pentru creşterea copilului. Un oraş precum Londra. Astfel că au dat Londra pe un alt oraş, de asemenea interesant: Copenhaga, ea fiind daneză. Iar acolo, avansul pentru o casă nu este nici pe departe la nivelul Londrei.

Timpul va spune dacă a fost decizia corectă pentru cei trei.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!