Impactul bugetar triplu al reducerii TVA

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 19 decembrie 2014

Cota redusă de TVA aplicată de anul viitor pentru toate serviciile de turism care includ minimum cazare nu va fi condiţionată de obţinerea autorizării impuse de lege. În plus, impactul bugetar negativ este estimat la peste 300 milioane lei anual, nu la 100 milioane lei cum a anunţat premierul Victor Ponta.

Estimarea bugetară negativă mult peste anunţul oficial a fost inclusă în proiectul hotărârii de guvern care va extinde cota redusă a TVA în turism.

Astfel, conform documentului obţinut de Mediafax, extinderea cotei reduse de TVA va avea un impact negativ asupra încasărilor din această sursă de 326,4 milioane lei anul viitor, de 346,8 milioane lei în 2016, de 367,9 milioane lei în 2017 şi de 391,4 milioane lei în 2018.

Recent, după negocierile cu Fondul Monetar Internaţional privind bugetul pe 2015, premierul Victor Ponta a anunţat scăderea TVA la pachetele all-inclusive din turism de la 24 la 9%. „Cred că impactul bugetar este de 100 milioane de lei, este inclus în acest buget”, a spus Ponta.

Proiectul prevede extinderea aplicării cotei reduse de TVA de 9% şi asupra serviciilor accesorii cazării, vândute sau oferite spre vânzare la un preţ total, respectiv prânz, cină, gustările dintre mese şi servicii de agrement turistic oferite cu mijloace proprii ale structurii de primire turistică.

Proiectul mai relevă că aplicarea cotei reduse nu va putea fi, însă, condiţionată de obţinerea autorizării potrivit legislaţiei speciale, cu argumentul că veniturile, alte beneficii şi valori patrimoniale sunt supuse legii fiscale indiferent dacă sunt obţinute din activităţi ce îndeplinesc sau nu cerinţele altor dispoziţii legale, conform Codului de procedură fiscală.

În prezent, TVA de 9% se aplică doar pachetelor care conţin cazare şi mic dejun. Hotelierii au cerut în ultimii ani reducerea TVA şi pentru celelalte tipuri de pachete, considerând o anomalie ca o cafea sau un croissant mâncat de dimineaţă să fie taxat cu 9%, iar pentru acelaşi produs, consumat la prânz, TVA să fie de 24%.

Hotelierii susţin că vor reduce tarifele de anul viitor cu 10% în medie şi se aşteaptă la o creştere a numărului de turişti, după ce Guvernul a anunţat că a convenit cu FMI şi Comisia Europeană scăderea TVA de la 24% la 9% pentru toate tipurile de pachete turistice care conţin cel puţin cazare.

Anul trecut s-au cazat în structurile de primire turistică din România aproximativ 7,91 milioane de persoane, dintre care 1,71 milioane de străini. Cei mai mulţi dintre aceştia au provenit din Germania (228.000), Italia (181.000) şi Franţa (118.000).

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!