Implicarea copilului in sport

Articol publicat in sectiunea Educaţie şi învăţământ pe data 21 decembrie 2009

Sportul nu numai ca-i pastreaza pe cei mici in forma, sanatosi si activi, dar le stimuleaza increderea si aptitudinile sociale. Aflati in randurile de mai jos cum poate beneficia copilul dumneavoastra in urma practicarii sportului si cum descoperiti facilitatile in domeniu din zona in care locuiti.

De ce este important sportul?

Copiii devin din ce in ce mai inactivi, iar acest lucru este departe de a fi bun pentru sanatatea lor. Cei care vor ajunge supraponderali vor fi susceptibili de a dezvolta diabet zaharat sau boli de inima, iar ca adulti au sanse sporite de a deveni obezi. Pentru a-l proteja pe cel mic impotriva tuturor acestor probleme, se recomanda ca acesta sa practice macar o ora de miscare zilnic si nu exista o metoda mai buna pentru acest lucru decat sportul.

Sport si facilitati in afara scolii

„Fiul meu si-a dorit sa afle mai multe despre baschet, iar site-ul Active Places a gasit un loc de intalnire comun la nivel local”, a declarat Jean, din Dudley.

Sport Anglia ofera antrenamente si oportunitati de miscare pentru copiii din intreaga tara. Site-ul lor, Active Places, are inscrise nu mai putin de 50.000 de facilitati in domeniu, incluzand terenuri de tenis, piscine, patinoare, piste de atletism, terenuri de fotbal sau de golf si chiar partii de schi. Puteti parcurge o harta interactiva a tarii, in care sa gasiti facilitatile din zona dumneavoastra de domiciliu, sau puteti folosi numele si adresa unui anumit punct de atractie pentru a obtine mai multe informatii.

Pentru a cauta, accesati adresa www.activeplaces.com/index.asp?qsPage=FacilityFinder.

Cluburile sportive scolare

Multe scoli au organizat cluburi de sport, care se desfasoara dupa orele de curs. Mai multe informatii despre acestea puteti obtine direct de la scoala copilului. Departamentele de educatie ale autoritatilor locale sunt si ele responsabile sa puna la dispozitie facilitati de practicare a diferitelor sporturi.

Programe de vacanta

Unele organizatii pun la dispozitia celor interesati tabere sportive de vacanta sau de activitate pentru cei mici. Acestea pot fi unele de locuit sau sub forma unor campusuri si sunt destinate celor cu varsta intre 5 si 17 ani. Unele tabere ofera accesul catre un anumit sport in particular, in timp ce altele au o oferta mai variata.

Fiecare organizatie are propriul ei site, unele dintre acestea fiind enumerate mai jos.

Taberele Kings Sports sunt organizate in Marea Britanie in timpul verii si a sarbatorilor de Paste si sunt inregistrate cu Ofsted, astfel incat copilul dumneavoastra ar trebui sa beneficieze de ingrijire de buna calitate. Alternativ, ati putea incerca Exsportise, care ofera tabere de sport sau de limba si literatura materna, ori Let Me Play, care dispune de tabere de sport si dans, inclusiv tabere dotate cu specialisti pentru acea categorie de copii care au tendinta de a evita sa faca miscare.

– Kings Sports – www.kingsfoundation.org;

– Exportise – www.exsportise.co.uk;

– Let Me Play – www.letmeplay.co.uk.

Sportul si siguranta copilului dumneavoastra

Toti furnizorii de activitati sportive trebuie sa dispuna de masuri serioase de protectie a copilului, pentru a se asigura ca toti cei prezenti in tabara sunt in afara oricaror pericole. Pentru a gasi raspunsuri la intrebarile dumneavoastra legate de conditiile de securitate asigurate, puteti descarca brosura „Helping keep your child safe in sport” (Contribuie la mentinerea sigurantei sportive pentru copilul tau). De asemenea, asigurati-va ca aceste masuri sunt puse in practica.

Sprijin pentru cei dotati

Daca sunteti de parere ca exista un talent deosebit pentru un anumit sport, JAE (Junior Athlete Education) il poate ajuta pe cel mic sa-si atinga intregul potential, fara sa ramana in urma cu scoala.

JAE este un program de sustinere a talentului in scoli, unul care ofera sprijin pentru tinerii atleti si pentru parintii lor sau persoanelor in ingrijirea carora sunt. Acest lucru ii ajuta pe cei tineri sa gaseasca un echilibru intre formarea profesionala, concursuri, munca la scoala, examene si viata de familie. JAE prevede chiar si mentori pentru acei sportivi care se dovedesc extrem de talentati.

Pentru a afla mai multe informatii despre JAE si despre modul in care se poate implica scoala copilului dumneavoastra, puteti telefona la Youth Sport Trust, la numarul 01509 226 600 sau sa accesati site-ul www.gifted.youthsporttrust.org/subpage/the-junior-athlete-education/index.html.

Subventii si burse pentru sport

TASS (Talented Athletics Sports Scheme) este un program guvernamental care ofera premii pentru sportivii de minimum 16 ani. Ideea din spatele respectivelor premii este aceea de a permite sportivilor dezvoltarea la potential maxim, la dezvoltarea carierei lor sportive fara ca aceasta sa afecteze activitatea scolara, angajamentele de munca sau viata academica.

Mai multe despre TASS si ce ofera acesta puteti afla accesand www.tass.gov.uk/page.asp?id=2.


Etichete: , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!