Importanța culorii alimentelor în sănătatea ta!

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 15 ianuarie 2016

Zilnic există oameni descurajați de cure, diete sau tratamente pe bază de plante, care au un rol important în alimentația noastră, deși nu pot înlătura rolul medicinei. Unde apare abandonul? Apare acolo unde oamenii nu înțeleg importanța anumitor alimente și felul în care acestea pot ajuta. Mai jos găsiți explicate principalele alimente și beneficiile lor în funcție de paleta de culori din care provin. De acum înainte totul îți va fi mai clar și vei cunoaște principalii nutrienți pe care îi poți găsi în legume în funcție de culoarea acestora.

Legumele roșii

Legumele roșii conțin licopină, care protejează împotriva cancerului de prostată, împotriva bolilor de inimă și a celor de plămâni. Legumele roșii sunt pline de antioxidanți care protejează inima prevenind coagularea sângelui și întârzie îmbătrânirea celulelor din corp. Exemple de legume roșii: sfeclă, varză roșie, roșii, ardei roșu.

Legumele galbele și portocalii

Legumele galbene și portocalii conțin alpha-caroten, acesta protejând împotriva cancerului. Însă în aceste legume găsim și beta-caroten, pe care corpul îl transformă în vitamina A pentru a proteja pielea de radicalii liberi. Beta-carotenul este bun și pentru vederea pe timp de noapte. Exemple de legume galbene sau portocalii: morcov, ardei galben, dovleac.

Legumele verzi

Legumele verzi conțin anumiți agenți chimici care lucrează împotriva apariției cancerului prin stoparea carcinogenilor. Multe dintre legumele verzi conțin calciu și minerale. Exemple de legume verzi: spanac, broccoli, kale, castravete, dovlecel.

Legumele mov și albastre

Legumele mov și albastre își capătă culoarea datorită pigmentului numit antocianină. Acestea conțin antioxidanți puternici care protejează celulele din corp. Pot ajuta la reducerea riscului de boli de inimă și de plămâni. Exemple de legume mov: vinete, sparanghel mov.

Legume albe

Legumele conțin anumiți agenți chimici care ne ajută sănătatea. De exemplu, alicină, care se găsește în usturoi și ceapă, ne poate ajuta la scăderea colesterolului și scăderea presiunii arteriale, precum și reducerea riscului de cancer de stomac și bolilor de inimă. Anumite legume din această categorie sunt o sursă bună și de potasiu. Exemple de legume albe: ceapă, usturoi, păstârnac, țelină, conopidă, ciuperci.

Cum facem un curcubeu de legume în farfurie?

Sote de legume: ceapă roșie, morcovi, porumb, țelină, broccoli și fasole neagră

Salată din: salată verde, roșii, ceapă roșie, năut, măsline negre și anghinare

Salata din: varză roșie, morcov ras, țelină și ardei roșu și galben

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!